Užbalių vandenvietėje vėl nustatyta arseno

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Užbalių (Vilkaviškio r.) kaimo gyventojai laikinai negalės naudoti viešai tiekiamo geriamojo vandens maistui ruošti ir gėrimui, jame užfiksavus didžiausią leistiną koncentraciją viršijantį arseno kiekį. Šiuo metu Užbalių vandenvietė tiekia vandenį 34 namų ūkiams.

VMVT Kauno departamento inspektoriams įvertinus geriamojo vandens saugos riziką ir valstybinės kontrolės metu paėmus planinį UAB „Vilkaviškio vandenys“ Užbalių vandenvietės tiekiamo geriamojo vandens mėginį iš vartotojo čiaupo, buvo nustatyta, kad arseno koncentracija vandenyje viršijo leistiną 10 µg/l ribinę vertę, t. y. jame užfiksuota 17,3 µg/l arseno.

UAB „Vilkaviškio vandenys“ nurodyta aprūpinti gyventojus geriamuoju vandeniu kitais alternatyviais būdais, informacija apie cheminį vandens užterštumą taip pat perduota ir Vilkaviškio rajono savivaldybės administracijai.

Šioje Vilkaviškio rajono vandenvietėje padidintas arseno kiekis (16,61 µg/l) buvo nustatytas ir 2018 m., tuomet geriamojo vandens tiekimas maistui taip pat buvo laikinai sustabdytas. Geriamojo vandens tiekimas iš šios vandenvietės buvo atnaujintas 2019 m. pradžioje, laboratorinių tyrimų rezultatais patvirtinus, kad arseno koncentracija jame atitiko teisės aktais nustatytus reikalavimus.

Apie šį atvejį VMVT informaciją perduos Aplinkos ministerijai ir Lietuvos geologijos tarnybai, kurios specialistai aiškinasi šios cheminės taršos viešai tiekamame geriamajame vandenyje atsiradimo priežastis bei kilmę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių