Ukrainos augintiniams kompensuojami ir pasiutligės antikūnių titro tyrimai

  • Teksto dydis:

Nuo šiol į Lietuvą atvykusių ukrainiečių augintiniams bus kompensuojamos ir pasiutligės antikūnių titro nustatymo tyrimo išlaidos. Šios iniciatyvos ėmėsi Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), siekdama apsaugoti vietinius ir atvežamus augintinius nuo užsikrėtimo pasiutlige bei suvaldyti galimas grėsmes dėl pasiutligės išplitimo.

VMVT inicijavo, o Žemės ūkio ministerija skyrė reikalingą finansavimą kompensuoti išlaidas už pasiutligės antikūnių titro nustatymo tyrimus ukrainiečių augintiniams.

Šis tyrimas bus kompensuojamas tik nekomerciniams tikslams į mūsų šalį įvežamiems ukrainiečių šunims, katėms arba šeškams.

Tyrimas, nustatant pasiutligės antikūnų titrą, reikalingas, siekiant įsitikinti, ar augintiniui susidarė pakankamas imunitetas nuo pasiutligės. Laikoma, kad pakankamas imunitetas yra 0,50 TV/mL (tarptautiniai vienetai mililitre). Pasiutligės antikūnių titro kraujo tyrimas būtinas keliaujant į kitas valstybes, kuriose pasiutligės rizika yra didelė, ir ketinant grįžti į ES.

„Puikiai suprantame, kad pasiutligės antikūnių titro tyrimas yra gana brangi procedūra, kuri yra neišvengiama. Ieškojome būdų, kaip galime labiau pagelbėti Ukrainos piliečiams ir jų atsivežamiems augintiniams. Tuo pačiu mus džiugina, kad jie gana aktyviai registruojasi VMVT registre ir laikosi visų būtinų reikalavimų, siekiant apsaugoti savo gyvūnus ir mūsų visuomenę nuo pasiutligės išplitimo. Todėl mūsų siekis buvo kaip įmanoma palengvinti šią naštą“, – teigė VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Apie pasiutligės išplitimo grėsmę kalbama nuo pat pirmųjų dienų, kuomet į Lietuvą buvo įvežti pirmieji karo apimtos Ukrainos žmonių augintiniai. Dėl to neskiepytiems ir neženklintiems ukrainiečių augintiniams atliekamos visos reikalingos procedūros – jų veterinarinė apžiūra, ženklinimas mikroschema, skiepijimas nuo pasiutligės ir pan.

VMVT yra sudariusi galimybes nemokamam ukrainiečių augintinių skiepui nuo pasiutligės ir paženklinimui, taip pat klinikinei gyvūnų apžiūrai, o nuo šiol privatiems veterinarijos gydytojams bus apmokamos ir išlaidos, patirtos paimant iš Ukrainos į Lietuvą įvežamų augintinių mėginius dėl specifinių vakcininiam pasiutligės virusui antikūnų titro nustatymo ir jų pristatymas į laboratoriją, taip pat gyvūnų augintinių pasų išdavimas.

Primenama, kad pasiutligės antikūnų kiekio nustatymo tyrimas atliekamas ne anksčiau kaip 30 dienų po skiepų nuo pasiutligės. Gyvūno kraują tyrimams turi paimti privatus veterinarijos gydytojas, o patys tyrimai atliekami VMVT Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje.

Taip pat, su tam tikromis išlygomis pasiutligės antikūnių titro tyrimų išlaidos bus kompensuojamos ir gyvūnų globos organizacijoms, kurios nuo karo pradžios įvežė į Lietuvą augintinius iš Ukrainos

ir informavo apie tai VMVT. Detalesnė pasiutligės antikūnių titro tyrimų kompensavimo tvarka numatyta 2022 m. gegužės 13 d. VMVT direktoriaus pasirašytame įsakyme Nr. B1-376.

Atsivežantys gyvūnus augintinius iš karo siaubiamos Ukrainos ir toliau raginami elgtis itin atsakingai ir būtinai pranešti VMVT specialiuoju el. paštu ukrainepets@vmvt.lt, kad veterinarijos inspektoriai galėtų užtikrinti šių gyvūnų atsekamumą ir užkrečiamųjų ligų kontrolę. Taip pat VMVT ragina susilaikyti nuo augintinių vežimo pažeidžiant europinius teisės aktus, o gyvūnams Ukrainoje kviečia padėti siunčiant reikalingą humanitarinę pagalbą veterinariniais vaistais, vakcinomis bei pašarais.

VMVT duomenimis, nuo karo pradžios iki šios dienos į Lietuvą iš Ukrainos buvo įvežti 1173 augintiniai, iš kurių 672 šunys, 499 katės ir 2 šeškai.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018Ukraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių