Turintiems verslo idėją – unikali galimybė ją paversti realybe

  • Teksto dydis:

Nors manoma, kad lietuviai labai nori būti versliais ir yra kūrybiški, tačiau ekspertai pripažįsta, kad dauguma turinčių unikalią idėją stokoja žinių, kaip ją komercializuoti . Atsižvelgdami į kylančius iššūkius Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai, kartu su Kauno technologijos universitetu (KTU), Balstogės technologijos universitetu ir Balstogės funkcinės zonos asociacija, suvienijo savo kompetencijas bei žinias ir drauge ryžosi įgyvendinti projektą „Paramos verslui sistemos akceleravimas (ACCESS)“.

Atsigręžė į regionus, kuomet kiti susitelkė į didmiesčius

Pasaulio banko tyrime „Doing Business 2020“ Lietuvai atiteko itin aukšta 11 vieta. Tačiau, klausiant gyventojų nuomonės, kaip jie patys vertina savo galimybes ir gebėjimus, rezultatai vis dėlto skiriasi. 2018 metų pasaulinis verslumo tyrimas AGER („Amway Global Enterpreneurship report“) rodo, kad lietuviai pakankamai prastai vertina savo gebėjimus kurti verslą. Tą pripažįsta ir projekto „ACCESS“ projekto vadovė Gintarė Ambrozaitytė: „Bendraujant su norinčiaisiais kurti verslą, matyti, kad koją kiša pagrindinių žinių „nuo ko pradėti“ trūkumas. Pastebime, kad pradedantieji nori staigaus rezultato, stipriai neapgalvoję ateities perspektyvų, o norint sukurti net ir smulkųjį verslą, visų pirma reikia paruošti strateginių veiksmų planą, kuriame atsispindėtų per tam tikrą laiko tarpą norimas pasiekti tikslas bei kaip tai planuojama įgyvendinti“

Nors Lietuvoje vykdomas ne vienas verslumą skatinantis projektas,  suteikiantis konsultacinę ir finansinę paramą  bei raginantis imtis nuosavo verslo, tačiau projekto „Access“ vykdytojai pastebi, kad didelė dalis tokio pobūdžio projektų koncentruojasi didžiuosiuose šalies miestuose ir fokusuojasi į ten besikuriančius jaunus verslus ar idėjų turėtojus.

„Projekto ACCESS vienas išskirtinių bruožų yra tas, kad tai iniciatyva apimanti ne tik didesnius miestus (Kauną, Marijampolę), bet ir regionus – t. y. mažesnius miestus. Be to, jis peržengia Lietuvos ribas – vykdomas bendradarbiaujant su kolegomis iš Balstogės (Lenkija) Dvišalis bendradarbiavimas leidžia tiek projekto specialistų komandai, tiek patiems dalyviams pasisemti idėjų, suprasti iššūkius, o kartu ir padėti juos spręsti tarptautiniame lygmenyje.“,- pabrėžė G. Ambrozaitytė.

Į projektą siekiama įtraukti ne tik darbingo amžiaus žmones, siekiančius įkurti savo verslus, bet ir mažų bei vidutinių įmonių savininkus, ieškančius verslo plėtros galimybių, asmenis, norinčius investuoti į kitas įmones, verslo paramos organizacijų atstovus regionuose.

Rado tai, ko ir ieškojo

Viena iš projekto dalyvių, juvelyrinių darbų kūrėja, internetinės parduotuvės „Sacred Forest” įkūrėja Akvilina Šimkevičiūtė pasakoja visada nebuvusi abejinga inovacijoms ir nestandartiniais gamybos sprendimo būdais bei naujovėmis rinkoje, o projektas buvo kaip tik tai, ko jai ir trūko. „Ieškojau technologinių patarimų vystadama savo idėją ir taip susipažinau su ACCESS verslumo ugdymo konsultantu Tomu, kuris pasiūlė prisijungti prie projekto“, – pasakoja projekto dalyvė.

Anot jos, projektas ypač naudingas pradedantiesiems, kai idėja dar tik teoriniame lygmenyje, o praktinės patirties trūksta. „Čia galima gauti konsultacijas iš labai geranoriškų  ir turinčių daugiau patirties mentorių tiek ir apie įdėjos įgyvendinimą, tiek ir sužinoti apie įvairius finansavimo šaltinius bei netgi gauti pagalbos ieškant erdvės savo verslo kūrimui“, – teigia A. Šimkevičiūtė.

Pastebėtina, kad projektas „Access“ suteikia mentorystės paramą ir žinias ne tik jo dalyviams, tačiau ir pačiai projekto komandai: verslumo specialistai patys lankosi mokymuose, kur tobulina savo kompetencijas, o vėliau jas pritaiko konsultuodami vietos verslo kūrėjus.

Kitas projekto dalyvis, gamybos įmonės „Lazprinta” ir dizaino agentūros „Makeus” bendraįkūrėjas Andrius Šalaševičius išskiria projekto ACCESS mokymų naudą: „Access mokymai buvo vertingi, kadangi temos kuriomis buvo kalbama lengvai pritaikomos versle, kurį vykdau. Buvo pateikiama labai tikslinga informacija, naudinga kiekvienam – geranoriški konsultantai pasirengę padėti žiniomis ir savo patirtimi. Karantino metu tiek mokymai, tiek konsultacijos buvo pasiekiamos ranka – jas gavau virtualiu būdu“, – pasakoja A. Šalaševičius.

Kurti verslą gali kiekvienas

Pastebima, kad pradėti nuosavą verslą dažnai stabdo psichologiniai barjerai bei nuogąstavimai dėl pradinio finansavimo. Projekto „Access“ verslumo specialistai atkreipia dėmesį, kad prigimtinis verslumas egzistuoja ir tą lemiančios žmogiškosios savybės, kaip komunikabilumas, gebėjimas greitai veikti, iniciatyvos rodymas tikrai teigiamai prisideda prie verslo kūrimo, tačiau tai nebūna lemiantis aspektas. „Turbūt daugelis atspės, kad esminis dalykas – įdėtas darbas. Ir tik darbas“, – pabrėžė jie.

Tai rodo ir faktai – į projektą ateina daugybė žmonių, kurie niekad gyvenime neturėję nieko bendro su verslu – tai ir menininkai, kurie stereotipiškai mažai siejami su verslininkyste, ilgus metus samdomą darbą dirbę asmenys ir kt. „Mūsų tikslas yra supažindinti, padėti suprasti pagrindinius verslo kūrimo žingsnius, suprasti antreprenerystės kultūrą – idėjos vystymą, komandos svarbą, gebėjimą planuoti laiką“, – tikina G. Ambrozaitytė. Taigi, kartais reikia visai nedaug – tik pasiryžti, nes, akivaizdu, prireikus profesionalią pagalbą galima rasti įvairiuose projektuose, tokiuose kaip ACCESS.

Projekto komanda primena, kad vos už keleto savaičių norintiesiems kurti verslą ir stokojantiems praktinių įgūdžių ir žinių bus paskelbtas kvietimas dalyvauti mokymų programoje ar pavieniuose mokymuose įvairiomis temomis (pavyzdžiui, prekės ženklo kūrimo, rinkos analizės, įmonės finansų valdymo ir kt. tematika). Dalyviams, neturintiems galimybės sudalyvauti mokymuose, specialistai ruošia virtualią platformą, kuri bus paskelbta oficialiame projekto puslapyje istartup.eu ar kviečia konsultuotis užsiregistravus individualiai.

 

Projektas Nr. LT-PL-4R-301 „Paramos verslui sistemos akceleravimas (ACCESS)“ įgyvendinamas pagal Europos teritorinio bendradarbiavimo tikslo INTERREG V-A Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo per sieną programą.

 Projekto ACCESS komunikacijos specialistė Vaida Morkūnaitė


Šiame straipsnyje: PPA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių