Iš trečiųjų šalių įvežti kiaušiniai turi būti papildomai paženklinti

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Lietuvos rinkoje atsiradus iš ne Europos Sąjungos (ES) šalių atvežtų kiaušinių pasiūlai, vartotojai turėtų atkreipti dėmesį į šių produktų ženklinimo informaciją. Visi iš šių šalių atvežti kiaušiniai, jei jie gauti iš ES gyvūnų gerovės reikalavimų neatitinkančių ūkių, turi būti paženklinti specialia nuoroda, kad kiaušiniai gauti iš narvuose laikomų vištų, kurių auginimo būdas – „ne EB standartas“.

Nuo 2012 metų visose ES valstybėse vištos dedeklės turi būti laikomos tik pagerintuose narvuose, (vienai vištai skirta 750 cm2 vietoje anksčiau buvusios normos – 550 cm2), tačiau vištų gerovės reikalavimai nėra privalomi ne ES šalių kiaušinių gamintojams, t.y. vištos šiose šalyse dažniausiai vis dar laikomos blogesnėmis sąlygomis, nepagerintuose narvuose. Europos Komisija yra nustačiusi kvotas, pagal kurias ne ES šalių gamintojai gali importuoti savo produkciją į Europos Bendriją, jei kiaušiniai atitinka privalomus saugumo reikalavimus ir yra atitinkamai paženklinti.

Vartotojai turėtų žinoti, kad nuoroda „auginimo būdas yra „ne EB standartas“ reiškia, kad kiaušiniai gauti neužtikrina nesilaikant ES nustatytų vištų dedeklių gerovės reikalavimų. Jei kiaušinių gamintojas ne ES valstybėje ir yra įdiegęs ES gyvūnų gerovės reikalavimus atitinkančias vištų dedeklių laikymo sistemas (tai patvirtina Europos Komisijos auditoriai), papildomas ženklinimas ant kiaušinių – nededamas.

VMVT duomenimis, Lietuvoje vis daugiau vištų dedeklių laikytojų palaipsniui atsisako paukščius laikyti narvuose ir renkasi ekologišką ar ant kraiko laikymo būdą, vis dažniau leidžia paukščiams vaikščioti laisvėje. VMVT duomenimis šiuo metu Lietuvoje veikia 34 paukštynai, iš kurių: 13 – vištos dedeklės laikomos narvuose, 9 – plėtoja ekologinio ūkininkavimo technologijas, 8 paukštynuose dedeklės laikomos ant kraiko, dar 4 yra laisvai laikomų paukščių ūkiai.

Vadovaujantis ES galiojančiais teisės aktais, kiaušiniai ženklinami žymeniu, sudarytu iš skaičių ir raidžių sekos. Pirmasis skaičius ant kiaušinio nurodo, kaip laikomos vištos dedeklės: 1 – laisvai laikomos, 2 – ant kraiko, 3 – narvuose, 0 – ekologiški kiaušiniai (vištų, laikomų pagal ekologinio ūkininkavimo reikalavimus). Viduriniosios žymens dalies raidės nurodo šalies kodą (LT – Lietuvoje užaugintų vištų kiaušiniai, LV – Latvijoje, PL – Lenkijoje). Trečioji žymens dalis nurodo vištų dedeklių laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numerį.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių