Susitikime su Ministre Pirmininke aptarti verslui aktualūs klausimai

  • Teksto dydis:

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Zigmantas Dargevičius kovo 29 d. dalyvavo susitikime su Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte, kuriame buvo pristatyti verslo reikalavimai tiek dėl valstybės pagalbos priemonių, reikalingų jau šiandien, tiek ilgalaikėje perspektyvoje, po karantino pabaigos. Susitikime taip pat dalyvavo ir LR Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. Tiek Ministrė Pirmininkė, tiek LR Ekonomikos ir inovacijų ministrė pažadėjo maksimaliai atsižvelgti į verslo keliamus reikalavimus ir koreguoti antrojo subsidijų paketo aprašą.

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Zigmantas Dargevičius jau ne kartą sakė, kad „subsidijos nuo COVID-19 labiausiai nukentėjusioms įmonėms, kurių apyvarta sumažėjo ne mažiau kaip 60 proc., maksimali suma iki 100.000 eurų yra socialiai neteisinga, nes didesnės įmonės, kurios mokėjo didelį GPM maksimaliai gali gauti tokią pačią sumą, kaip ir mažesnius mokesčius mokėjusios.“. Verslo nuomonė buvo išgirsta ir paramos „lubos“ bus didinamos iki 350 tūkst. Eur vienam pareiškėjui. Taip pat žadama plėsti gaunančiųjų paramą sąrašą, pažeminant reikalingą apyvartos kritimo procentą nuo 60 iki 50 proc.

Susitikimo metu verslo atstovai dar kartą pateikė siūlymą tęsti paskolų įmokų moratoriumą nukentėjusiems nuo Covid-19 verslams nebloginant įmonių kreditavimo sąlygų (nedidinant palūkanų, neprašant užstato) bei pratęsti 100 proc. palūkanų kompensavimo priemonę, kuomet paskolų grąžinimas yra atidėtas įmonei, nes kai kurių sektorių verslams jau metus dirbant praktiškai be pajamų – mokėti paskolas ir palūkanas yra nepakeliama našta.

Dar viena problema, kurią kelia rūmai yra dirbančiųjų mažėjimas. Ypatingai pasibaigus karantinui verslai pajus darbuotojų stygių. Įmonėms reikia turėti pajėgumų, kad galima būtų realiai atgaivinti ekonomiką. Nuo 2021 m. įsigaliojusios kvotos yra papildomas barjeras verslui, jos taikomos profesijų, kurių trūksta Lietuvoje, sąrašui. „Siūlome naikinti kvotas, spartinti vizų išdavimą, kuris dabar užtrunka iki 3 mėn. Lietuva konkurenciniu požiūriu pralaimi Lenkijai, kurioje įdarbinimas vyksta greitai, ir darbuotojai atvyksta darbui į Lietuvą – taip prarandami mokesčiai į Lietuvos biudžetą.“, – sako Zigmantas Dargevičius. Susitikimo metu problema buvo išgirsta, tačiau ar ir kaip ji bus sprendžiama kol kas nėra aišku.

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai jau ne kartą reiškė nuogąstavimą, kad dalis Lietuvos įmonių dėl neapibrėžtos situacijos tarptautinėse rinkose, paskelbtų karantinų ir ribojimų atskirose valstybėse neigiamas pasekmes ir apyvartos kritimą pajus vėliau šiais ar / ir ateinančiais metais. Susitikimo metu aptarta, kad bus galvojama apie galimybę tęsti poprastovines subsidijas darbuotojams, dirbantiems labiausiai nukentėjusiuose sektoriuose.

Susitikime taip pat aptarta vakcinų ir skiepijimo situacija Lietuvoje, kuri tikimasi, kad pagerės balandžio – gegužės menesiais bei gautas Ministrės Pirmininkės pritarimas ir palaikymas lengvatinio PVM maitinimo paslaugoms lengvatos siūlymui Seime. Manoma, kad įstatymo pataisa galėtų įsigalioti nuo š. m. liepos mėnesio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių