Specialistai pataria atidžiai vertinti maisto papildų reklamos teiginius

  • Teksto dydis:

Lietuvoje besitęsiant karantinui, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) užfiksuoja internetinėje erdvėje skleidžiamos maisto papildų reklamos pažeidimų. Pastaruoju metu pastebima maisto papildų, įvairių žolelių arbatos ir kitų produktų reklamos, kurioje nurodoma apie jų sudedamųjų dalių poveikį žmogaus imuninei sistemai, COVID-19 sukeltai infekcijai gydyti bei jos profilaktikai.

VMVT specialistai akcentuoja, kad maisto papildai yra priskiriami maisto produktams, jie negali išgydyti ar apsaugoti nuo ligų, todėl juos ženklinant, pristatant ar reklamuojant negali būti užsimenama apie produkto gydomąsias ar profilaktines savybes, neturi būti jokios užuominos, kad maisto papildas tokių savybių turi.

Siekiant apsaugoti vartotojus, šiuo metu dėl tokio pobūdžio pažeidimų VMVT atlieka aštuonis tyrimus, dviem atvejais jau pradėtos Reklamos įstatymo pažeidimo procedūros.

Vartotojams primenama ypač atsargiai vertinti reklamoje skleidžiamą informaciją ir panašius teiginius, tokius kaip, pavyzdžiui, produktas, kuris platinamas socialiniuose tinkluose, pavadintas „Maistinis energetikas, turintis profilaktinių ir gydomųjų savybių, skirtas naudoti nuo kosulio, sergant plaučių uždegimu, gripu, bronchitu, peršalimo ligų“. Kitas pavyzdys, kai baltymui priskiriamos funkcijos „baltymas pasižymintis daugiafunkciniu veikimu ir apsaugantis visą kūną nuo senėjimo“. Siūlome vartotojams atidžiai vertinti ir tokius teiginius, kurie nieko konkrečiai nepasako „subalansuota geresnei gyvenimo kokybei“. Vertinant maisto papildus ir juose esančias medžiagos pradėti tyrimai ir dėl šių teiginių „gali padėti sutraukti kenksmingas medžiagas, esančias žarnyne bei kartu su jomis, natūraliu būdu, pasišalinti“; „gerina natūralų organizmo antioksidacinį atsaką, tokiu būdu apsaugo organizmą nuo senėjimo ir išorinės aplinkos žalos“; „žolelių arbatą vaistininkė patarė vartoti šeimoms ir pavieniams asmenims koronaviruso profilaktikai, gripuojant, sloguojant, peršalus“ ir pan.

Lietuvos rinkai gali būti tiekiami tik notifikuoti maisto papildai, kurių ženklinimas privalo atitikti visus teisės aktų reikalavimus. Per šiuos metus naujai buvo notifikuotas jau 371 maisto papildas, o iš viso sąraše yra beveik 15,5 tūkst. notifikuotų maisto papildų.

Mūsų šalyje leidžiamų prekiauti notifikuotų maisto papildų sąrašą vartotojai gali rasti VMVT interneto svetainėje adresu www.vet.lt/maisto-papildai. Jeigu norimų įsigyti maisto papildų šiame sąraše nėra, jų vartotojams pirkti nepatariama, nes tokių produktų sudėtis nėra įvertinta specialistų.


Šiame straipsnyje: papildaiVMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių