Spalis – krūties vėžio žinomumo mėnuo

  • Teksto dydis:

Įpusėjus spaliui, kuris visame pasaulyje...

„Eivena“ – penkeri vilties, kovos ir pergalių metai

Milda Dambrauskienė
Įpusėjus spaliui, kuris visame pasaulyje minimas kaip krūties vėžio žinomumo mėnuo, Kauno klinikose įvyko rožinės spalvos žiedais papuošta šventė. Onkologinėmis ligomis sergančių moterų draugija „Eivena“ pažymėjo penkerių metų veiklos sukaktį. Draugija vienija 60 moterų, įveikusių klastingą onkologinę ligą arba tebekovojančių su ja.

Apžvelgdama per penkmetį nuveiktus darbus, draugijos garbės pirmininkė Paulina Barisienė priminė surengtas paskaitas, keliones, susitikimus, veiklą Lietuvos pacientų organizacijų atstovų taryboje – kaip visos kartu, viena kitai padėdamos, mokėsi kovoti su liga, atrasti naujus džiaugsmus, mylėti gyvenimą ir save. Aštuoniasdešimtmetį atšventusi P. Barisienė garbingas, bet kartu daug jėgų reikalaujančias „Eivenos“ draugijos pirmininkės pareigas perdavė Daliai Barauskienei.

Kadangi vienas iš draugijos tikslų – skleisti žinias apie onkologinių ligų diagnostiką ir gydymą, „Eivenos“ renginiuose dalyvauja ir gydytojai, padedantys spręsti pacienčių problemas. Onkologijos ir hematologijos klinikos vadovė prof. Elona Juozaitytė, sveikindama „Eivenos“ nares, nuteikė viltingai – nors yra šalių, kur krūties vėžiu suserga kas penkta-šešta moteris, ši liga yra įveikiama. Profesorė gyrė moteris, kurios supranta, kad likimo draugių parama yra neįkainojama.

Supažindindama su mokslo pasiekimais krūties vėžio srityje, gydytoja Jurgita Gedminaitė pasakojo apie paveldimą krūties vėžį, kada reikėtų atlikti genetinius tyrimus ir kokios profilaktikos priemonės galėtų būti taikomos. Kadangi per pastarąjį dešimtmetį gerokai išaugo anksti diagnozuojamų krūties vėžio atvejų skaičius, apie šią ligą vis garsiau kalbama ne kaip apie mirtiną, o nugalimą. Tad moterims aktuali naujiena – sukurta gerokai patogesnė po oda leidžiamo vaisto trastuzumabo forma. Kalbėdama apie anemiją po chemoterapijos, gydytoja hematologė Eglė Simaškienė labai suprantamai papasakojo apie anemiją sukeliančias priežastis ir pateikė patarimų, kaip sustiprėti po sudėtingo gydymo – leisti organizmui atsigauti, neskubėti ir nesistengti viską padaryti pačioms.

Nuo projekto „Nedelsk“ iniciatorės Agnės Zuokienės kiekvienai renginio dalyvei atiteko kvarco gabalėlis – su linkėjimais, kad jis neštų sveikatą ir saugotų nuo ligų. Pristatydama per dešimtmetį Lietuvoje įvykdytą revoliuciją krūties vėžio diagnostikos srityje, A. Zuokienė sakė, kad kartais po didelių iniciatyvų entuziazmas nuslūgsta, tad draugijos „Eivena“ moterims palinkėjo iššūkių, kurie įkvėptų naujiems darbams.

Galimybe pasveikinti savo pacientes džiaugėsi Birštono sanatorijos „Tulpė“ atstovės. „Reabilitacijos komandos tikslas – ne tik pridėti metų prie gyvenimo, bet ir gyvenimo prie metų“, – pabrėždama gyvenimo kokybės svarbą gydytoja Aušra Mituzaitė pristatė būrį specialistų, padedančių atsigauti po krūties vėžio gydymo.


Šiame straipsnyje: Kauno klinikų inf.

NAUJAUSI KOMENTARAI

sekmes

sekmes portretas
sekmes ir stiprybes moterims!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių