Skubiosios medicinos gydytojai rezidentai praleis geriausiose JAV ligoninėse

  • Teksto dydis:

Susitikime su vienais iš projekto rėmėjų – Kazickų šeimos fondo atstovais. Iš kairės į dešinę: Johnas Kazickas, Marcie Kazickas, Kazickų šeimos fondo direktorė Neila Baumilienė, LSMU MA Skubiosios medicinos klinikos patarėjas komunikacijai Artūras Kačiulis, Peteris Kazickas, LSMU MA Skubiosios medicinos klinikos vadovas dr. Kęstutis Stašaitis, Annalina Kazickas, VU skubiosios medicinos rezidentų atstovas Rokas Šerpytis.

Jau po kelių savaičių, kovo mėnesį, pirmieji LSMU skubiosios medicinos gydytojai rezidentai 6 savaites truksiančiam rezidentūros studijų moduliui išvyksta į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV). Skubiosios medicinos gimtinėje įsikūrusiose ligoninėse, garsėjančiose giliausiomis šios medicinos šakos tradicijomis bei didžiausiais laimėjimais, jaunieji mūsų gydytojai gilinsis į skubiosios medicinos skyrių darbo organizavimą ir vadybą, įgis naujų žinių bei praktinių įgūdžių. Tai – daugiašaliu susitarimu pasiekto naujo projekto pradžia. Numatyta, kad šis tarptautinės edukacijos projektas bus ilgametis, o minėtam rezidentūros studijų moduliui kasmet į JAV periodiškai išvyks fiksuotas skubiosios medicinos gydytojų rezidentų skaičius.

Pasak projekto iniciatoriaus LSMU MA Skubiosios medicinos klinikos vadovo dr. Kęstučio Stašaičio, mintis skubiosios medicinos rezidentūros studijas papildyti tarptautiniu moduliu gimė neatsitiktinai. „Nuo ligoninių priimamųjų darbo kokybės didžia dalimi priklauso darnus visos mūsų sveikatos apsaugos sistemos funkcionavimas. Šiandien lietuviškoji skubioji medicina dar tik žengia pirmuosius savo žingsnius. Pirmieji skubiosios medicinos gydytojai rezidentūrą baigs tik po pusantrų metų. Jie netruks įsidarbinti ligoninių priimamuosiuose, imsis jiems vadovauti, priiminėti sprendimus, nuo kurių priklausys mūsų sveikatos priežiūros ateitis. Todėl skubiosios medicinos gydytojų rezidentų parengimą vertiname labai atsakingai ir visomis išgalėmis stengiamės jiems suteikti geriausią išsilavinimą. Manau, kad tai svarbu ne tik mūsų klinikai ar Universitetui. Tai svarbu visai šaliai“, – pasakojo dr. K. Stašaitis.

Numatyta, kad ilgainiui į projektą bus įtrauktos ir kitų JAV miestų ligoninės, tačiau pirmieji rezidentai jau kovo mėnesį šešioms savaitėms išvyksta į Sinsinatį (Ohajo valstijoje). Būtent jo universitete 1970 m. ir gimė skubioji medicina – kaip savarankiška specialybė. „Norėjome, kad mūsų rezidentai turėtų galimybę pasimokyti iš geriausių savo srities profesionalų. Sinsinačio ligoninėse, kur mūsų specializacija ir gimė, rezidentai neabejotinai susipažins su jau bemaž pusamžį siekiančiomis skubiosios medicinos tradicijomis ir įgis laiko patikrintų žinių bei patirties. Derindami projekto detales, patys vykome į minėtas ligonines. Galiu pasakyti tik viena – pabuvoję ten keletą valandų, su kolegomis juokavome, kad apmaudu, jog jau nesame rezidentai ir negalėsime patys ten pasimokyti“, – juokiasi Skubiosios medicinos klinikos vadovas.

Suvokdami, kad jau 2018-aisiais darbo rinkoje pasirodysiantys pirmieji skubiosios medicinos gydytojai pamažu į savo rankas turės perimti didelį visos Lietuvos ligoninių priimamųjų darbo krūvį, projekto sumanytojai nutarė pakviesti prisijungti prie jo ir kolegas iš Vilniaus universiteto. „Paskutiniais projekto derybų etapais, derindami šio rezidentūros modulio JAV smulkmenas, bendraudami su rėmėjais, pagalvojome, kad, įgyvendinus šį sumanymą, LSMU parengti skubiosios medicinos gydytojai bus įgiję tarptautinių kompetencijų, o Vilniaus universiteto absolventams jų stigs. Todėl į projektą nutarėme įtraukti ir vilniečius. Tai, suprantama, padidino projekto sąmatą. Tačiau žinojimas – padarėme viską, kad pacientai gautų kvalifikuočiausias paslaugas, nesvarbu, kokios aukštosios mokyklos absolventai juos gydys, manau, atperka ir įprasmina visas papildomas išlaidas. Galų gale, net gražiausi Lietuvos istorijos pavyzdžiai mums byloja, kad pačių didžiausių, netikėčiausių ir įkvepiamiausių pergalių mes, kaip tauta, pasiekėme susivienydami, o ne konkuruodami. Tad nors kovo mėnesį į JAV išskrenda tik LSMU skubiosios medicinos gydytojai rezidentai, planuojame, kad rudeniop į Ameriką iškeliaus ir pirmasis jungtinis Kauno bei Vilniaus skubiosios medicinos gydytojų rezidentų būrys“, – projekto planais dalijasi jo iniciatorius.

Paklaustas, kas finansuos tokių tarptautinių rezidentūros modulių įgyvendinimą, dr. K. Stašaitis pasidžiaugė, kad projekto svarbą suprato ir finansiškai ar morališkai paremti sutiko gausus būrys žmonių. „Iš tiesų prie projekto įgyvendinimo prisidėjo daug mūsų sveikatos apsaugai neabejingų Lietuvos ir Amerikos piliečių. Esame labai dėkingi išeivijos lietuvių Kazickų šeimai, kurios vardo fondas tęsia šviesaus atminimo filantropų, mūsų šalies puoselėtojų dr. Juozo P. Kazicko ir ponios Aleksandros Kazickienės pradėtus geros valios darbus. Taip pat iš visos širdies turime padėkoti šio fondo direktorei Neilai Baumilienei, JAV gydytojams Herbertui Loydui ir Kurtui Knocheliui, be kurių entuziazmo, geranoriškumo ir ilgų pasiaukojamo darbo valandų vargu ar šiandien džiaugtumės šiuo prasidedančiu projektu. Dėkingi esame ir Sinsinačio lietuvių bendruomenei, mūsų Universiteto bei Kauno klinikų administracijoms, bendruomenių nariams – visiems, kurie palaikė mus ir prisidėjo prie šios iniciatyvos praturtinti mūsų rezidentų žinių ir kompetencijų bagažą geriausia tarptautine patirtimi“, – pasakoja dr. K. Stašaitis.

Apie būsimus pirmųjų šį modulį baigsiančių skubiosios medicinos gydytojų rezidentų įspūdžius ir pasiekimus Skubiosios medicinos klinikos vadovas pažadėjo papasakoti „Ave vitai“ vos tik jie sugrįš iš Sinsinačio. Patiems nekantriausiems priminė galimybę karts nuo karto dirstelti į Skubiosios medicinos klinikos paskyrą socialiniame tinkle „Facebook“ – planuojama, kad gyvais įspūdžiais į JAV nuvykę gydytojai rezidentai dalysis būtent ten.


Šiame straipsnyje: LSMU 2016

NAUJAUSI KOMENTARAI

RAMONA

RAMONA portretas
Tikiuosi, gerb. Kęstuti Stašaiti, kad Jūsų vadovaujamame skyriuje skubi med. pagalba bus suteikta laiku ir greitai, neišskiriant ligonių, tikiuosi, kad Jūsų skyriaus darbas pagerės, o Jums linkiu sveikatos...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių