Skaitmenizacija arba stagnacija. Pasirinkimas aiškus. Kaip tai realizuoti? 

  • Teksto dydis:

Skaitmenizacija buvo ir tebėra vienas pagrindinių Europos Sąjungos prioritetų bei investicijų krypčių. Tačiau pandemija neabejotinai tapo skaitmeninės transformacijos katalizatoriumi visame pasaulyje. „Turbūt dar niekada iki šiol visos mūsų gyvenimo sritys: švietimas, sveikata, darbas ir kitos, nebuvo tiek priklausomos nuo skaitmeninių technologijų“, - tardamas sveikinimo žodį sakė Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Zigmantas Dargevičius.

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų kartu su partneriu INFOBALT organizuotoje konferencijoje profesionalai – praktikai dalinosi savo žiniomis ir patarimais apie skaitmeninę transformaciją, pramonės skaitmenizavimo galimybes, duomenų apsaugą bei kibernetinį saugumą.

„Ne kaina yra svarbiausia kalbant apie technologijas.“, - sako INFOBALT direktorius Mindaugas Ubartas ir nors, pasak jo, ateities prognozavimas yra nedėkingas procesas, vis dėl to jau dabar prognozuojama, kad ateityje 42 proc. Lietuvos darbo vietų bus automatizuotos. Didžiausia automatizacija numatoma transporto, sandėliavimo, gamybos, statybos bei administracinėse srityse, mažiausia – švietimo srityje. Skaitmenizacija yra pagrindas daugelyje procesų, o valstybės, kurios pirmos išnaudos skaitmenines galimybes, įgis konkurencinį pranašumą. M. Ubartas taip pat pastebi, kad versluose reikėtų ženkliai daugiau produktyvumo, o viešajame sektoriuje reikia daugiau efektyvumo. Vis dėl to, Lietuva turi visas galimybes būti efektyviausia pasaulio valstybe.

Apie Lietuvos konkurencingumą konferencijoje kalbėjo ir Linas Pečiūra, Crayon paslaugų ir debesijos sprendimų komandos vadovas Baltijos šalyse. Jis sako, jog tam, kad išlaikytume savo konkurencingumą, šiandien turime “bėgti” dvigubai greičiau. Savo pranešime L. Pečiūra išskyrė pagrindines skaitmeninės transformacijos kryptis: darbuotojų įgalinimas, veiklos optimizavimas, paslaugos klientams ir produktų/paslaugų transformavimas.

Columbus Lietuva vadovas Dovydas Zinkevičius, kalbėdamas apie dabartinę situaciją skaitmenizacijos srityje, buvo kiek griežtesnis. Jo teigimu gamybos segmente Europos Sąjunga pralaimi. D. Zinkevičius taip pat pastebi, kad lietuviams gana sunku bendradarbiauti, nes mes nemokame girtis savo pasiekimais ir mums sunku pasirodyti geresniais prieš kitus.

Kalbant apie skaitmenizaciją ir automatizaciją nevalia pamiršti ir kibernetinio saugumo bei duomenų apsaugos. Į klausimą kodėl tai turėtų rūpėti pirmiausia įmonės vadovui atsakė TGS Baltic partneris, technologijų industrijos grupės vadovas Mindaugas Civilka. Jis pastebi, kad net ir šiuo metu, kuomet kibernetinio saugumo tema yra kalbama dažniau nei prieš gerus pusę metų, perduoti vadovams idėją, kad į kibernetinį saugumą investuoti reikia, vis dar yra labai sunku. Tai paaiškinama tuo, kad vadovai dažnai neturi atsinešę informacinių technologijų saugumo supratimo iš šeimos. „Kaip ir bet kuris kitas sociologinis reiškinys, taip ir informacinių technologijų raštingumas turi gimti sociume.“ – konferencijoje sakė M. Civilka.

Daiktų interneto pagalba visas pasaulis bei daiktai gali būti išmaniai tarpusavyje sujungti. Eduardas Matvejevas, Iamus Inovacijos direktorius pristatė daiktų interneto galimybes ir atskleidė, kad pritaikius tai pramonėje verslas gali padidinti gamybos linijų panaudojimą ir gamybos išeigą, optimizuoti įrenginių remonto kaštus, pagerinti kokybės kontrolę, sumažinti žmogiškųjų klaidų kiekį, optimizuoti planavimą ir dokumentų rengimą, padidinti saugumą bei valdyti gamybą nuotoliniu būdu.

Konferencijos metu įmonių DOLETA ir BOD Lenses vadovai pasidalino savo sėkmės istorijomis. „Prieš porą dešimtmečių langų projektavimą iš „Excel“ perkėlėme į kompiuterines programas. Jei iki tol visas langų detales, pjūvius ir kita tekdavo sudėlioti rankomis, tai pasinaudoję programa procesą sutrumpinome dešimtį kartų – kai kurias operacijas nuo valandos iki minutės“, - konferencijos dalyviams pasakojo DOLETOS  generalinis direktorius Mindaugas Skardžius.

„Skaitmenizavimas yra Lietuvos ateitis ir į jį turime investuoti.”, - užbaigdamas konferenciją SKAITMENIZUOK’is sakė BOD Lenses vadovas Vytautas Tuminas ir antrino kitiems konferencijos pranešėjams, kad gamybos modernizavimas yra vienintelis kelias norint sustiprinti konkurencinį pranašumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių