Projektas gimdyvių ir naujagimių labui

  • Teksto dydis:

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto...

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninė Kauno klinikos kartu su dar 23 Lietuvos gydymo įstaigomis įgyvendina projektą „Nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimas Lietuvoje“. Šiuo metu prasidėjo mokslo įrodymais pagrįstų nacionalinių akušerinės ir neonatologinės pagalbos rekomendacijų kūrimas. Specialistų grupės parengs septyniasdešimt diagnostikos bei gydymo metodikų.

Koordinuojant LSMU ligoninės Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos bei Neonatologijos klinikų ir UAB „Krizių tyrimo centras“ specialistams, dirba gydytojai ir akušerės iš įvairių Lietuvos gydymo įstaigų, kuriuos šiam darbui delegavo profesinės draugijos ir asociacijos. Pasak projekto vadovo Kauno klinikų Gimdymo skyriaus vadovo doc. Mindaugo Kliučinsko, nacionalinėmis metodinėmis rekomendacijomis siekiama suvienodinti akušerinę ir neonatologinę pagalbą skirtingo lygio paslaugas teikiančiose gydymo įstaigose bei priartinti prie mokslo įrodymais pagrįstų standartų.

Kitų šalių patirtis liudija, jog net ir sukūrus geriausias metodikas, gydymo kokybė ir sveikatos rodikliai nepagerėja, jei neužtikrinamas šių metodikų įdiegimas į klinikinę praktiką ir nuolatinis jų laikymosi monitoravimas. Kuriamos metodinės rekomendacijos susidės iš 5 dalių, kuriose bus pateikiama ne tik diagnostikos ir gydymo tvarka, bet ir pagrindinių intervencijų bei procedūrų aprašai, kontroliniai jų lapai, informuoto asmens sutikimo formos įvairių intervencijų atvejais, metodinės rekomendacijos įdiegimo ir auditavimo aprašas.

Viena iš kuriamų metodinių rekomendacijų sudėtinių dalių bus informacija pacientėms. Šiuose leidiniuose bus aiškia visuomenei kalba aprašytos svarbiausios ligos ar būklės, profilaktikos, diagnostikos ir gydymo naujovės. 

Projekto „Nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimas Lietuvoje“ įgyvendinimo sutartis pasirašyta 2012 m. birželio 12 d., o iki 2016 m. rugpjūčio 31 d. planuojama įgyvendinti visas projekte suplanuotas veiklas. Įgyvendinant projektą „Nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimas Lietuvoje“ dalyvauja 24 Lietuvos gydymo įstaigos. Tai didžiųjų Lietuvos miestų ligoninės bei jų filialai ir Alytaus, Kėdainių, Marijampolės, Mažeikių, Pasvalio, Telšių, Tauragės, Trakų, Ukmergės, Utenos, Visagino ligoninės. Lietuvoje akušerijos ir ginekologijos bei neonatologijos paslaugas teikia 35 ligoninės. Projektui įgyvendinti skirta apie 84,5 mln. litų. 90 proc. visų gimdymų Lietuvoje vyksta būtent tose ligoninėse, kurios dalyvauja vykdant šią programą.


Šiame straipsnyje: Kauno klinikų inf.

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių