Prekeivių patogumui – atsakymai į dažniausius klausimus apie apskaitą turgavietėse

  • Teksto dydis:

Lietuvoje turgaviečių prekiautojai jau daugiau kaip mėnesį privalo pildyti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) departamentų išduodamą apskaitos žurnalą. Naująja tvarka siekiama, kad turgavietėse būtų skaidriau ir aiškiau vykdomas parduodamų maisto produktų atsekamumas ir apskaita, mažinamas „šešėlis“ prekiaujant jautriausiomis maisto produktų grupėmis, tokiomis kaip mėsa, paukštiena, tam tikros daržovės ar uogos.

Tačiau prie naujos tvarkos turintiems prisitaikyti turgaviečių prekeiviams kilo nemažai klausimų, kaip teisingai šiuos žurnalus pildyti, todėl VMVT ir Žemės ūkio ministerijos specialistai parengė paaiškinimus į turgaviečių prekiautojams aktualiausius klausimus.

Nuo šių metų kovo 2 d. įsigaliojus naujai prekybos turgavietėse tvarkai, VMVT turgaviečių prekiautojams iš viso jau yra išdavusi 2 980 apskaitos žurnalų. Naująjį apskaitos žurnalą – vieną, vietoje iki šiol pildytų trijų, – reikia pildyti tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims, kurie turgavietėse prekiauja šviežia mėsa (kiauliena, jautiena, aviena, veršiena) ir mėsos gaminiais, paukštiena ir paukštienos produktais, obuoliais, braškėmis, bulvėmis, pomidorais, agurkais.

Reikalavimas taip pat taikomas ir ūkininkams, prekiaujantiems savo ūkiuose išaugintų ūkinių gyvūnų mėsa, bei tiems, kurie naudoja kasos aparatus. Išimtis yra numatyta tik kitos nei mėsa, savos gamybos produkcija prekiaujantiems asmenims. Pildyti apskaitos žurnalo nereikalaujama ir iš prekiaujančiųjų laikinosiose prekyvietėse.

Apskaitos žurnalus turgavietės prekiautojai gali gauti kreipęsi į VMVT departamentą, kurio teritorijoje vykdo prekybos veiklą. Tad tuo atveju, kai, pavyzdžiui, prekiautojas siekia prekiauti Vilniaus mieste ar rajone esančioje turgavietėje, jis dėl žurnalo išdavimo turi kreiptis į VMVT Vilniaus departamentą, jeigu prekiauti planuoja Joniškio turgavietėje – į VMVT Šiaulių departamento Joniškio skyrių. Be to, jeigu turgavietės prekiautojas prekiauja keliose turgavietėse, jis kiekvienoje turgavietėje turi pildyti atskirus apskaitos žurnalus.

Svarbu, kad už parduodamų žemės ūkio produktų ir iš jų pagamintų maisto produktų saugą, atsekamumą ir kiekinę apskaitą turgavietėse atsakomybė tenka ne turgaviečių administracijoms, o patiems prekiautojams. Tvarkingai pabaigtą pildyti apskaitos žurnalą jie privalo saugoti ne trumpiau kaip 3 metus.

Primename, kad tiek pradedantiems, tiek jau ilgesnį laiką prekybą turgavietėse vykdantiems asmenims konsultacijas VMVT departamentai teikia šiais telefonais, el. paštu klausimai@vmvt.lt arba įrašant klausimą ar pranešimą visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403. Atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus galima rasti VMVT interneto svetainėje: https://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/prekyba-maisto-produktais/prekyba-maisto-produktais-turgavietese.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių