Planuojama steigti prekinio kredito draudimo agentūrą

  • Teksto dydis:

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Zigmantas Dargevičius kovo 25 d. dalyvavo Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos priemonių taikymo verslui koordinavimo darbo grupės posėdyje Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje.

Posėdyje buvo pristatytos finansinės priemonės ir pateikta pirmojo ir antrojo paramos verslui paketų situacijos apžvalga.

Prekinis kredito draudimas

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai šių metų sausio 7 d. kreipėsi į Ekonomikos ir inovacijų ministeriją teikdami pasiūlymą sukurti valstybinio prekinio kredito draudimo sistemą. Prekinio kredito draudimas turi būti skirtas 1) eksportui, 2) importui, 3) vidaus rinkos sandoriams. Draudimas padėtų atlaisvinti įmonių apyvartines lėšas ir padėtų išlaikyti įmonių likvidumą, gaunant mokėjimų už prekes atidėjimą, drąsiau pradėti sandorius nežinomoje užsienio rinkoje, įgyti konkurencinį pranašumą neprašant išankstinio mokėjimo. Tai būtų reali pagalba verslo skatinimui ir rizikos sumažinimui. Pateikėme pavyzdžius kaip šį klausimą sprendžia kitos valstybės: Estija (kredex.ee), Italija (www.sacesimest.it).

Posėdžio metu viceministras Vincas Jurgutis ir INVEGA generalinis direktorius Kęstutis Motiejūnas informavo, kad buvo išnagrinėta užsienio patirtis ir atsiskaitymų užtikrinimui planuojama steigti prekinio kredito draudimo agentūrą.

Subsidijos nuo COVID-19 labiausiai nukentėjusioms įmonėms

Prezidentas Zigmantas Dargevičius ne kartą išsakė poziciją, kad Subsidijos nuo COVID-19 labiausiai nukentėjusioms įmonėms, kurių apyvarta sumažėjo ne mažiau kaip 60 proc. (kaip numatyta dabar), maksimali suma iki 100.000 Eur yra socialiai neteisinga, nes didesnės įmonės, kurios mokėjo didelį GPM maksimaliai gali gauti tokią pačią sumą, kaip ir mažesnius mokesčius mokėjusios įmonės.

Viceministras Vincas Jurgutis informavo, kad yra noras praplėsti įmonių, galinčių pretenduoti į šią priemonę spektrą (t.y. perkėlus nepanaudotas lėšas iš I-ojo paketo į II-ąjį, būtų galima svarstyti galimybę padidinti lubas iki 300 tūkst. eur bei atsisakyti ribojimo, kad lubos taikomos visai įmonių grupei), tačiau šiuo metu kol kas nėra priimtas sprendimas. Atkreipė dėmesį, kad šioje priemonėje buvo eliminuotas pelno kritimo kriterijus, o darbuotojų skaičiaus kritimo kriterijus pakeistas koeficientu, pagal kurį subsidija mažėtų priklausomai nuo darbuotojų skaičiaus kitimo.

Prezidentas Z. Dargevičius pažymėjo, kad  darbuotojų skaičiaus kritimo kriterijus yra nekorektiškas, nes darbuotojai patys gali priimti sprendimą palikti įmonę ir dėl to įmonės neturėtų būti baudžiamos.

Paskolų palūkanų kompensavimas

Prezidentas Zigmantas Dargevičius priminė problemą dėl seniau paimtų paskolų palūkanų kompensavimo, kurios kelia didžiulių iššūkių sunkumų patiriančioms įmonėms. Viceministras Vincas Jurgutis pažadėjo aptarti palūkanų kompensavimo klausimą su „Invega“ darbine tvarka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių