Paukščių gripas patvirtintas dar dviejose naujose teritorijose – Rokiškio ir Lazdijų raj.

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad H5N8 atmainos paukščių gripo virusu užsikrėtė ir Rokiškio bei Lazdijų rajonų naminių paukščių ūkiai, kuriuose buvo auginamos ne tik vištos, bet ir kalakutai bei antys. Nuo metų pradžios Lietuvoje patvirtintas jau 41 paukščių gripu užkrėstas nedidelis ūkis – visi nekomerciniai, paukščiai juose buvo laikomi savo reikmėms, ne pardavimui.

Įtarimų dėl ligos Rokiškio raj. ūkyje kilo staiga nugaišus neseniai įsigytiems kalakutų jaunikliams, kurių mėginius ištyrus Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute (NMVRVI), buvo patvirtintas didelio patogeniškumo paukščių gripo virusas. Tame pačiame ūkyje laikytos vištos buvo nugaišintos, likviduojant židinį.

NMVRVI gegužės 3 d. atliktais tyrimais nustatyta, kad šiuo virusu užsikrėtė ir Lazdijų raj. laikytos antys, viščiukai ir vištos dedeklės. Šiuo metu vykdomi židinio likvidavimo darbai, atliekama dezinfekcija.

Kaip virusas pateko į Rokiškio ir Lazdijų rajonuose esančius nedidelius ūkius, aiškinasi veterinarijos specialistai, atliekamas epidemiologinis tyrimas. Tikėtina, kad paukščių gripo virusas galėjo būti perneštas iš užsikrėtusių laukinių vandens paukščių.

Šiuo metu aplink ligos paveiktus ūkius nustatytos apribojimų ir stebėsenos zonos, į šias zonas komerciniai paukščių ūkiai nepatenka. Kadangi paukščių gripo protrūkiai kilo nekomerciniuose, savo reikmėms laikomų paukščių ūkiuose, prekyba nėra ribojama.

VMVT duomenimis, daugiausiai paukščių gripo viruso protrūkių fiksuota Vilniaus mieste ir rajone (29), 4 židiniai nustatyti Trakų raj., 2 – Elektrėnų, po 1 – Kauno (pirmasis atvejis), Širvintų, Molėtų, Prienų, Rokiškio bei Lazdijų raj. savivaldybėse. Nuo pat protrūkių pradžios VMVT vykdo sugriežtintą prekybos paukščiais kontrolę.

Primenama, kad kilus bent menkiausiam įtarimui, kad laikomi naminiai paukščiai serga (jie tapo apatiški, nustojo lesti, gerti, atsirado pamėlynavimų barzdelių, skiauterių srityse, patinimų kaklo ar galvos srityje) arba staiga nugaišo, stabdant ligos plitimą, labai svarbu nedelsti ir informuoti artimiausią VMVT teritorinį padalinį, pranešti visą parą veikiančia nemokama VMVT telefono linija tel. 8 800 40 403 arba privačiam veterinarijos gydytojui.

Jokiu būdu negalima užkasti gaišenų neinformavus VMVT, nes didelio patogeniškumo paukščių gripo protrūkio atveju daugelio rūšių naminių paukščių gaištamumas labai didelis.

Labai svarbu sulaukti VMVT nurodymų, inspektoriai informuos apie reikiamus atlikti veiksmus. Atvykę paims gaišenų mėginius paukščių gripo tyrimams atlikti bei suteiks reikiamą informaciją.

Patvirtinus užsikrėtimą laikymo vietoje, VMVT organizuos saugų paukščių nugaišinimą, bus atlikta tinkama dezinfekcija bei nurodyti tolimesni veiksmai.

Akcentuojama, kad paukščių gripo virusas gali būti pernešamas mechaniškai ant rūbų, apavo ar transporto priemonių, todėl įtarus ligą privalu nesilankyti pas kaimynus, kurie laiko paukščius. Netoli paukščių fermų gyvenantys žmonės ir jų šeimų nariai taip pat privalo vengti kontaktų su augintojais, kurių paukščiai užsikrėtę ar įtariami sergant paukščių gripu.

Naujausia informacija apie paukščių gripo padėtį Lietuvoje pateikiama VMVT tinklalapyje https://vmvt.lt/node/4584.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių