Nuotoliniame seminare – apie antimikrobinį atsparumą veterinarijoje ir jo mažinimo iniciatyvas

  • Teksto dydis:

Lapkričio 18 d., trečiadienį, minint Europos supratimo apie antibiotikus dieną, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) organizuoja nuotolinį seminarą – jo metu metu skirtingų sričių ekspertai – mokslininkai ir valstybinių institucijų bei privatūs veterinarijos gydytojai dalinsis savo įžvalgomis apie daugelį antimikrobinio atsparumo veterinarijos sektoriuje aspektų, bus pristatytos jo mažinimo iniciatyvos bei kita aktuali informacija.

Seminare į antimikrobinio atsparumo problemą ir iššūkius, su kuriais susiduriama ją sprendžiant, bus bandoma ne tik pažvelgti per visuomenės sveikatos ir medicinos prizmę, bet ir sykiu aptarti, kaip ji yra kontroliuojama veterinarijoje Lietuvoje ir Europoje, pristatyti atsakingo antibiotikų naudojimo paukštininkystėje, gerąsias smulkių ir stambių gyvūnų gydymo praktikas, supažindinti su antimikrobinio rezistentiškumo tyrimais, taip pat VMVT sukurta elektroninio recepto ir veterinarinių preparatų apskaitos programa.

Pasak VMVT direktoriaus Dariaus Remeikos, šio seminaro idėja kilo siekiant aptarti naujausias tendencijas ir padiskutuoti apie priemonių, kurios pasitelkiamos kontroliuoti antibiotikams atsparių bakterijų plitimą, efektyvumą.

„Augantis bakterijų atsparumas įvairioms antimikrobinėms medžiagoms visuomet išlieka itin aktualia tema ir iššūkiu, ypatingą prasmę jį sprendžiant įgauna Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos principas: vienas pasaulis – viena sveikata. Jis reiškia, kad bendromis pastangomis būtina siekti, jog antimikrobinių preparatų tiek medicinoje, tiek ir veterinarijoje būtų sunaudojima mažiau, jie būtų skiriami tikslingiau, siauresnio spektro. Gyvūnų augintojams svarbu imtis prevencijos ir gerinti gyvūnų laikymo sąlygas, mažinti jų streso faktorius ir stiprinti imunitetą. Ne mažiau svarbu investuoti į laboratorinius tyrimus, kurie leistų nustatyti tikslų sukėlėjų jautrumą konkretiems antibiotikams. Neatsitiktinai šį veterinarijos gydytojams aktualų seminarą nuspręsta organizuoti būtent lapkričio 18 d., kai visoje Europoje ir Lietuvoje yra minima supratimo apie antibiotikus diena“, – sako VMVT vadovas D. Remeika.

Ši diena minima jau daugiau kaip dešimtmetį, siekiant skleisti visuomenei žinią apie didėjantį atsparumą antibiotikams, atkreipti dėmesį į vaistams atsparių bakterijų keliamą grėsmę. Pasak specialistų, teisingas ir apdairus antibiotikų vartojimas gali padėti stabdyti bakterijų atsparumo antibiotikams plitimą bei išlaikyti antibiotikų veiksmingumą ateityje gydant tam tikras infekcijas.

Nuotolinį seminarą „Antimikrobinis atsparumas veterinarijos sektoriuje ir jo mažinimo iniciatyvos“ „Zoom“ video konferencijų platformoje organizuoja VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus specialistai. Seminare pranešimus skaitys ir savo patirtimi dalinsis Higienos instituto Visuomenės sveikatos technologijų centro, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Lietuvos veterinarijos gydytojų asociacijos ir privataus verslo atstovai, taip pat specialistai iš Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto bei VMVT.

Pasaulio sveikatos organizacija vis labiau ragina nebeskirti antibiotikų sveikiems gyvūnams, kad šie išliktų efektyvūs žmonių ligoms gydyti. Dažnai ūkininkai antibiotikais tikisi paskatinti gyvūnų

augimą ir išvengti ligų. Manoma, kad apribojus vaistų naudojimą gyvūnams, dėl veterinarinių antimikrobinių preparatų padidinus kainą vartotojams arba sumažinus mėsos vartojimą, iki 2030 m. net 80 proc. būtų galima sumažinti antimikrobinių vaistų vartojimą pasauliniu mastu.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių