Nudegimai – gydymo sėkmę lemia greita reakcija ir medikų profesionalumas

  • Teksto dydis:

Vienas vasaros vakaras mažo miestelio šeimai ilgam įstrigo atmintyje. „Išleidau savo sūnų su draugu pažaisti lauke nė nenujausdama, kad mūsų vakaras pasibaigs ne namuose, o Kauno klinikose.

Dar dabar akyse stovi dviračiu grįžtančio Simuko vaizdas. Jau iš tolo su vyru pamatėme, jog sūnui kažkas atsitiko, o jam privažiavus arčiau nustėrome – sunūs buvo stipriai apdegęs. Berniukas nuo atviros liepsnos apdegė virš 40 % kūno. Išties net sunku suvokti, kaip jis turėjo jėgų parminti dviračiu atgal namo“, –  prisimena mama Inga.

Moteris pasakojo, jog dar bandė klausti sūnaus apie nelaimę, tačiau jis jau nebeturėjo jėgų paaiškinti. Nieko nelaukdami tėvai Simoną išvežė į miesto ligoninę, tačiau tik suteikus pirmąją pagalbą, vaikas reanimobiliu buvo išvežtas į Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos Vaikų intensyviosios terapijos skyrių.

„Pamačiusi, kaip atrodo mano Simukas, ir sužinojus apie jo kritinę būklę, mane ištiko šokas. Tos laukimo dienos ir mėnesiai mūsų šeimai tikriausiai buvo ilgiausi gyvenime. Nors Kauno klinikose praleidome net 4 mėnesius, džiaugiuosi, kad bent jau kartu su sūnumi“, – pasakojo mama.

Gelbstint berniuko gyvybę, Kauno klinikų Vaikų ortopedijos traumatologijos skyriaus gydytojai kartu su Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikos gydytojais atliko ne vieną sudėtingą operaciją. „Nors Vaikų chirurgijos klinikoje tenka dažnai susidurti su įvairiais vaikų nudegimais, šis paciento atvejis buvo išskirtinis dėl žaizdų pločio ir gylio. Tam, jog parinktume atsakingą gydymo metodą ir suteiktume aukščiausio lygio pagalbą, dirbome kartu su Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikos vadovu prof. Ryčiu Rimdeika bei jo kolegomis. Džiaugiamės, kad visi kartu, pasidalinę savo patirtimi ir pritaikę pažangius gydymo metodus, mes galime suteikti pacientui aukščiausio lygio pagalbą, reikalingą įvykus tokiam nelaimingam atsitikimui“, – kalbėjo Vaikų chirurgijos klinikos gydytoja ortopedė traumatologė dr. Ramunė Degliūtė-Muller.

Nors jaunasis pacientas dar gydomas, moteris tikisi geriausio ir džiaugiasi patikėjusi savo sūnų į profesionalų rankas. Šiuo metu berniukui taikomas reabilitacinis gydymas. „Tik profesionalių Kauno klinikų gydytojų dėka šiandien galime džiaugtis, jog Simonas yra šalia mūsų. Mano vaikas išgyveno ne vieną sudėtingą operaciją ir daug procedūrų, lengvinančių sūnaus kasdienybę. Tariu nuoširdų ačiū gydytojams, kurie išsaugojo mano vaiko gyvybę“, – pasakojo moteris.

Tokios traumos kaip sunkūs kūno nudegimai Lietuvoje gydomi tik dviejuose centruose. Vienas jų – Kauno klinikų Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikos Nudegimų centras. Kaip teigia Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos vadovas prof. Rytis Rimdeika, nudegimai nėra sezoniški, o jų pobūdis dažniausiai priklauso nuo amžiaus grupės. Nudegimai nuo atviros liepsnos būna nemaži ir gilūs, todėl prireikia sudėtingų operacijų. „Pacientui dėl sudėtingos ir didelės nudegimo traumos buvo atlikta keletas rekonstrukcinių plaštakos ir nudegusios odos operacijų, kurias mes kartu su Vaikų chirurgijos klinikos ortopedais traumatologais ir atlikome“, – pasakojo prof. R. Rimdeika.

Klinikos vadovas taip pat primena, kad įvykus tokiam nelaimingam atsitikimui labai svarbu greitai reaguoti ir suteikti pirmąją pagalbą. „Tais atvejais, kuomet žaizdos nėra tokios gilios, būtina jas laikyti po šalto, tekančio vandens srove tol, kol skausmas praeis. Tačiau jei žaizdos gilios, didelio pločio, atsiradę pūslės arba jos sprogsta, reikėtų nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą. Šiuo atveju Simono tėvai, skubiai nuvežę vaiką į ligoninę, pasielgė teisingai. Greita tėvų reakcija lėmė tai, jog vaikui buvo laiku suteikta skubi bei reikalinga pagalba ir išvengta didesnių komplikacijų“.

1972 metais gruodžio mėnesį Lietuvoje įkurtas Nudegimų plastinės chirurgijos skyrius, kuris iki 1992 metų veikė kaip vienintelis nudegimų gydymo padalinys Lietuvoje. Šiandien Kauno klinikų Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikos Nudegimų skyriui sukanka 45 metų jubiliejus, per šį laiką sėkmingai išgydyta tūkstančiai pacientų. Skyriuje taikomos pažangios gydymo technologijos, o ilgametė profesionalių gydytojų patirtis leidžia pasiekti geriausių rezultatų gydant pacientus ne tik iš visos Lietuvos, bet ir užsienio šalių.


Šiame straipsnyje: LSMU KK 2016

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių