Keraminiai indai yra saugūs, bet turi būti naudojami pagal gamintojų rekomendacijas

  • Teksto dydis:

Maisto produktams (ir gėrimams) ruošti, gaminti, pateikti ar laikyti dažnai naudojami keraminiai virtuvės indai: puodeliai, lėkštės, dubenys, ąsočiai, kepimo orkaitėse indai. Kasmet Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai patikrina nuo 6 iki 12 skirtingų pavadinimų keramikos ir porceliano gaminių. Per 2018 m. ir pirmąjį šių metų pusmetį patikrinus beveik 400 skirtingų dekoruotų, spalvotų lėkščių, puodelių, dubenėlių, kepimo indų ir kt. gaminių, patvirtinta, kad visi jie atitinka saugos reikalavimus.

Lietuvos rinkoje esantys keramikos gaminiai yra tiriami akredituotoje laboratorijoje, o mėginiai laboratoriniams tyrimams atrenkami gamybos įmonėse, didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje. Didžiausias dėmesys skiriamas spalvotose keramikos ir porceliano gaminių glazūrose ar dekoruose galinčių būti sunkiųjų metalų – švino, kadmio išsiskyrimo į maistą koncentracijai. Tai toksinį poveikį turintys metalai, galintys pakenkti žmogaus organizmui.

Europos Sąjungoje yra nustatyti griežti didžiausi leidžiamo švino ir kadmio išsiskyrimo į maisto produktus iš keramikos gaminių kiekiai, ribojamas šių dviejų sunkiųjų metalų išsiskyrimo į maistą kiekis, priklausomai nuo gaminio paskirties (pvz., ar gaminys skirtas laikyti karštus gėrimus, kepti ir kt.). Be to, tikrinant puodelių, bokalų dekoro kokybę, laboratorijose tiriamas švino bei kadmio išsiskyrimas ne tik iš vidinės, tiesiogiai su gėrimu besiliečiančios dalies, bet ir iš išorinio „gėrimo“ krašto.

Visi praėjusiais ir šiais metais tirti keramikos gaminiai atitiko reikalavimus – švino ir kadmio migracija neviršijo nustatytų normų. Patikrinimų metu dažniausiai pasitaikę pažeidimai – gamintojai ar tiekėjai nepateikė atitikties deklaracijų (nors jas privaloma pridėti prie tokių gaminių) arba pateiktose deklaracijose nebuvo nurodyta visa privaloma informacija.

„Vartotojai, norėdami įsitikinti, ar keramikos gaminys tinkamas naudoti maistui bei gėrimams, visų pirma turėtų perskaityti gaminio naudojimo instrukciją. Kilus abejonių, reikėtų paklausti pardavėjo, ar indai tinkami naudoti norimu būdu, nes maisto virimas ar kaitinimas ne tam skirtuose induose gali paskatinti sunkiųjų metalų patekimą į maisto produktus. Kai keramikos gaminiai naudojami trumpai, mažai tikėtina, kad į organizmą pateks pavojų sveikatai galintis sukelti sunkiojo metalo kiekis. Tačiau ilgą laiką keraminiuose induose laikant rūgščius produktus, pvz., vaisių sultis ar alkoholinius gėrimus, metalų išsiskyrimas gali pasiekti kritinį lygį ir tapti apsinuodijimo priežastimi“, – komentavo VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Skirmantė Ambrazienė.

Pasak S. Ambrazienės, maistui ruošti, gaminti ar laikyti nereikėtų naudoti keramikos gaminių:

– skirtų dekoratyviniams tikslams,
– antikvarinių, senovinių (pvz., paveldėtų),
– pirktų sendaikčių („blusų“) turguose, jeigu negalite nustatyti gamintojo patikimumo,
– atsivežtų iš trečiųjų šalių, ypač vietos amatininkų gamybos,
– apdaužytų ar pernelyg nusidėvėjusių,
– rankų darbo, ypač neįprastos išvaizdos ar netaisyklingos formos.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

haa

haa portretas
ypac saugus atvaryti is rytu azijos...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių