Įsigalioja nauja gyvūnų pardavimo tvarka – draudimas pardavinėti turguje

  • Teksto dydis:

Jau nuo šeštadienio, gegužės 1 dienos, įsigalios Vyriausybės priimti Mažmeninės prekybos taisyklių pakeitimai. Naujieji pakeitimai numato, kad skelbimai apie gyvūnų pardavimą leidžiami tik pateikus duomenis, leidžiančius identifikuoti veisėjus, prekiautojus ar globėjus ir nurodžius išsamią informaciją apie siūlomą parduoti gyvūną. Būsimas naujoves šiandien Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovai (VMVT) aptarė nuotoliniame susitikime su internetinių skelbimų portalų atstovais.

VMVT direktorius Mantas Staškevičius sakė, kad skelbimai yra labai didelė internetinės prekybos gyvūnais dalis, todėl, siekiant užkirsti kelią nelegaliai veiklai ir pažaboti šešėlinę prekybą gyvūnais, būtina griežčiau kontroliuoti ir internetinę prekybą. Susitikimo metu jis taip pat padėkojo skelbimų svetainių administracijų atstovams, kurie ir be privalomų reikalavimų, jau kurį laiką atsiliepdami į VMVT kvietimą geranoriškai bendradarbiauja ir neleidžia patalpinti reklaminio skelbimo apie parduodamą gyvūną be tam tikros papildomos informacijos.

VMVT primena, kad įsigaliojus Mažmeninės prekybos taisyklių pakeitimams, nuo gegužės 1 d. visi gyvūnų veisėjai, gyvūnų globėjai arba gyvūnais prekiaujantys asmenys prieš parduodami gyvūnus skelbimuose privalės nurodyti:

• VMVT direktoriaus nustatyta tvarka suteiktą veterinarinio patvirtinimo ar registracijos numerį, • Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro nustatyta tvarka paženklinto ir Ūkinių gyvūnų registre registruoto ūkinio gyvūno bandos ir individualų numerį (taikoma individualiu atpažinties numeriu registruojamiems ūkiniams gyvūnams),

• paženklinto ir Gyvūnų augintinių registre registruoto gyvūno augintinio (šuns, katės, šeško) mikroschemos numerį,

• gyvūno atvedimo datą (jeigu žinoma) arba amžių,

• gyvūno kilmės (gyvūno atvedimo vietos) šalį.

Įspėjama, kad pirkėjų klaidinimas ar reikiamos informacijos apie siūlomą parduoti gyvūną nesuteikimas gali užtraukti ir administracinę atsakomybę – gali grėsti netgi piniginės baudos.

VMVT direktoriaus M. Staškevičiaus teigimu, naujoji tvarka padės užkirsti kelią parduoti neteisėtai veisiamus gyvūnus bei užtikrinti, kad šunis, kates ir šeškus, taip pat ir ūkinius gyvūnus norintys įsigyti žmonės gautų išsamesnės informacijos apie pardavėjo statusą bei perkamą gyvūną. „VMVT atsakingi specialistai toliau tęs skelbimų, pasirodančių internete įvairiose platformose, kontrolę ir, esant poreikiui, atliks kitas su prekybos kontrole susijusias priemones, inicijuos slapto pirkėjo procedūras, vykdys patikras vietoje, tyrimus ar kreipsis į skelbimus administruojantį subjektą dėl nekorektiško skelbimo panaikinimo. Būsime dėkingi neabejingiems ir aktyviems žmonėms, visuomeninių gyvūnų globos organizacijų atstovams, savanoriams, kurie, turėdami įtarimų apie galimai neteisėtą prekybą gyvūnais, mus informuos, kad reaguoti galėtume iškart“, – sako Mantas Staškevičius.

Be to, siekiant kovoti su nelegalia prekyba gyvūnais, stabdyti nelegalų veisimą, Seimo priimtomis Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisomis nuo gegužės 1 dienos uždrausta prekiauti gyvūnais augintiniais lauko sąlygomis ir turgavietėse, tuo nustatant, kad šiose minėtose vietose draudžiama prekiauti ne tik šunimis, katėmis ir šeškais, bet visų kitų rūšių gyvūnais augintiniais. Vadovaujantis Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo nuostatomis, gyvūnas augintinis – tai gyvūnas, laikomas estetiniams ir bendravimo poreikiams tenkinti (pavyzdžiui: triušiai, jūrų kiaulytės, žiurkėnai, pelės, žuvys, kiti vandens gyvūnai ir t. t.).

Apsisprendusiems įsigyti gyvūną veterinarijos specialistai pirmiausia pataria iš anksto pasidomėti veisėjais, prekiautojais, globėjais, įvertinti juose laikomų gyvūnų sąlygas, gyvūnų sveikatą, pasiteirauti dėl išduodamų dokumentų. Visi gyvūnų augintinių veisėjai, globėjai ir prekiautojai savo veiklą turi būti užsiregistravę VMVT pagal augintinių laikymo vietą. VMVT interneto svetainėje skelbiamas sąrašas registruotų ar patvirtintų veisėjų, globėjų, prekiautojų, tad informaciją apie šiuos subjektus galima pasitikrinti čia. VMVT taip pat viešai skelbia informaciją apie veisėjų laikomus ir veisimui naudojamus gyvūnus, t. y. veisiamų gyvūnų rūšį, veislę (veislės mišrūnus) ir jų skaičių.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių