Europos strategija tekstilės sektoriui nukreipta tvarumo link

  • Teksto dydis:

Praėjusią savaitę įvyko Enterprise Europe Network Tekstilės ir Mados sektoriaus grupės, kuriai be 20 kitų Europos šalių atstovų priklauso ir Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų atstovas, susitikimas, kurio  metu pristatyti Europos Komisijos prioritetai tekstilės sektoriui.

Siekdama skatinti žiedinę ekonomiką vardan švaresnės ir konkurencingesnės Europos, Europos Komisija siūlys išsamią ES tekstilės strategiją, kurios tikslas – sukurti bendrą sistemą ir sąlygas skatinti konkurencingumą, tvarumą ir atsparumą ES tekstilės sektoriuje.

Planuojama strategija skatins tvarias investicijas, rems technologijas, susijusias su  naujų medžiagų kūrimu, gamyba ir perdirbimu, skatins tvarius gamybos procesus, pakartotinį  naudojimą, perdirbimą, taip pat – „žaliuosius“ viešuosius pirkimus Europos Sąjungoje. Bus siūlomi įvairūs veiksmai visoje  vertės grandinėje, kad būtų sukurta tekstilės ekosistema, atitinkanti žiedinės ekonomikos reikalavimus.

Kaip vienas iš būdų skatinti ekologiškumo kompetenciją – tvarumo ir ekologiškumo ženklo „EU Ecolabel“ naudojimas. Šis ženklas yra oficiali Europos Sąjungos savanoriška iniciatyva, orientuota į tvarių prekių ar paslaugų vartotojus. Šis  ženklinimas, be aukštos prekių kokybės, garantuoja socialinius, aplinkosauginius bei tvarumo aspektus. Siekiama, kad „EU Ecolabel“ ženklas taptų vienu labiausiai atpažįstamų Europos Sąjungoje, būtų skelbiamas kaip reikalavimas „žaliuosiuose“ viešuosiuose pirkimuose ir pagerintų įmonės įvaizdį bei reputaciją, tuo pačiu padidindamas įmonės produktų/ paslaugų matomumą rinkoje bei garantuodamas, kad produktas yra vienas labiausiai draugiškų aplinkai, lyginant su konkurentais.

EU Ecolabel gali būti taikoma šioms prekių grupėms:

    • Tekstilės drabužiai ir aksesuarai, sudaryti ne mažiau iš 80% austinių, neaustinių ar megztų tekstilės pluoštų;

    • Namų tekstilės gaminiai, sudaryti iš ne mažiau kaip 80% austinių, neaustinių ar megztų tekstilės pluoštų;

    • Pluoštai, verpalai, audiniai ir mezginiai, skirti naudoti tekstiliniams drabužiams, aksesuarams bei namų tekstilei;

    • Nepluoštiniai elementai: užtrauktukai, sagos ir kiti priedai, dedami į tekstilės produktą. Taip pat membranos, dangos ir laminatai.

    • Valymo priemonės: austiniai arba neaustiniai audiniai, skirti sausam ar drėgnam paviršių valymui ir virtuvės reikmenų džiovinimui.

*Grindų dangos, produktai, skirti vienkartiniam naudojimui arba naudojimui lauke, taip pat elektros prietaisai yra netinkami.

Daugiau informacijos ir naudingos nuorodos čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių