Vakarų Lietuvos regiono atstovai, susirūpinę Klaipėdos universiteto savarankiškumu

  • Teksto dydis:

Šiuo metu sprendžiamas universitetų tinklo optimizavimo klausimas kaitina Lietuvos akademinę bendruomenę. Birželio 14 d. vykusiame Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje deputatai įregistravo 11 naujų aukštojo mokslo reformos pasiūlymų. Iš daugelio jų taip ir neaišku, koks bus Klaipėdos universiteto likimas.

Vakarų Lietuvos regiono politikos, verslo ir mokslo lyderiai birželio 20 d. pateiks oficialų raštą Lietuvos Respublikos Prezidentei D. Grybauskaitei, Seimo pirmininkui V. Pranckiečiui, Ministrui Pirmininkui S. Skverneliui, švietimo ir mokslo ministrei J. Petrauskienei, Lietuvos Respublikos Seimo nariams. Rašte pabrėžiama Klaipėdos universiteto svarba Vakarų Lietuvos regionui ir prašoma pritarti Vyriausybės pateiktam aukštųjų mokyklų pertvarkos planui, kuriame numatyta, kad Klaipėdoje bus išlaikytas savarankiškas universitetas, besispecializuojantis jūros mokslų srityje.

Siekia išlaikyti savarankišką Klaipėdos universitetą

Oficialiame rašte primenamos XVII Vyriausybės programoje numatytos prioritetinės sritys – regionų vystymas ir mokslo pertvarka, nuo kurių priklauso tvari šalies ekonomikos raida, socialinės atskirties ir emigracijos mažinimas. Oficialiame rašte teigiama: „Deja, šiandien stebime ne regionų vystymą, bet sumaištį tarp akademinės visuomenės keliantį chaosą dėl aukštųjų mokyklų pertvarkos. Vadinamąjį aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimą bandoma kurti valdžios kabinetuose Vilniuje, akademinėms bendruomenėms ir regionų savivaldoms paliekant tik stebėtojų vaidmenį.“

Pastebima, kad aukštojo mokslo pertvarkos dėmesio centre – valstybiniai universitetai, tuo tarpu kolegijos ir mokslo institutai į diskusijų lauką beveik neįtraukiami. Lietuvos Respublikos Prezidentė D. Grybauskaitė savo metiniame pranešime kritiškai apžvelgė aukštojo mokslo pertvarkos problemas, jos teigimu, aukštojo mokslo reforma iš esmės nevyksta, o tai, kas siūloma, labiau primena nekilnojamojo turto dalybas. Pastarasis teiginys ypač tinka pajūrio rekreaciniam regionui. Oficialiame valdžios atstovams pateiktame rašte akcentuojama Klaipėdos universiteto svarba regionui: „Mus tikrai nuvylė paskutinioji universitetų „pertvarkos“ dėlionė, pagal kurią Klaipėdoje numatomas akademinis centras, pavaldus kuriam nors Vilniaus ar Kauno universitetui. Tokio plano įgyvendinimas turėtų neigiamų padarinių Klaipėdos regiono ir Žemaitijos kultūrinei, mokslinei bei technologinei raidai.“

Rašte, kuris skirtas Lietuvos Respublikos valdžios atstovams, pritariama, kad universitetams būtina kelti mokslo ir studijų kokybę. Tačiau tai turi būti daroma tikslingai telkiant intelektinius, kultūrinius ir finansinius išteklius, o ne chaotiškai griaunant ir skaldant akademinę bendruomenę: „Tenka tik apgailestauti, kad akademinės bendruomenės balsas taip ir neišgirstas, vis nepagrįstai akcentuojamos didelės administravimo išlaidos, kurios Klaipėdos universiteto biudžete 2016 metais tesudarė 8,6 proc.“ Klaipėdai, kaip svarbiam ekonominiam, kultūriniam ir infrastruktūriniam Vakarų Lietuvos centrui, tenka ypatingas vaidmuo formuojant darnų regiono ekonominį, kultūrinį ir socialinį visuomenės gyvenimą. Miestas be savarankiško universiteto šios misijos nepajėgtų įgyvendinti.

Kreipimąsi į Lietuvos valdžios atstovus dėl Klaipėdos universiteto vystymo perspektyvų pasirašė: Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas, Kretingos rajono savivaldybės meras Juozas Mažeika, Neringos miesto savivaldybės meras Darius Jasaitis, Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas, Mažeikių rajono savivaldybės meras Antanas Tenys, Šilalės rajono savivaldybės meras Jonas Gudauskas, AB „Vakarų laivų gamyklos“ generalinis direktorius, Lietuvos laivų statytojų ir remontininkų asociacijos prezidentas Arnoldas Šileika, Klaipėdos LEZ valdymo bendrovės generalinis direktorius Eimantas Kiudulas, Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos prezidentas Vidmantas Dambrauskas, Klaipėdos pramonininkų asociacijos administracijos direktorė Jolanta Braukylienė, Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinis direktorius Viktoras Krolis bei Laikinosios Vakarų Lietuvos regiono atstovų grupės „Į darnią Lietuvą Vydūno keliu“ pirmininkas, Seimo narys Algimantas Kirkutis.


Šiame straipsnyje: Klaipėdos Universitetas 25

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo portretas
Pirmiausia nereikia be reikalo plėšti marškinių ant krūtinės. Lai lieka po vienu "raudonųjų kareivinių" stogu susiję su jūreiviavimu ir uosto infrastruktūra susijusios disciplinos ir to bus per akis. Visos kitos programos vertos kuo skubesnio uždarymo, nesulaukus, kol bus pakelta stojamojo balo kartelė. Na, nesivadins universitetu, bet ar čia esmė? Kas čia per kliedesiai, kad Klaipėdoje kažkas "nuvys", jei neliks "universiteto" pavadinimo. Kokie čia gali būti "mokslai" apie menus, mediciną, ir kitos humanitarinės disciplinos. Vien agonija ir savo dekanų-prodekanų-vedėjų-profesūros kėdžių laikymasis. Gali šuns balsu kaukti: "aš dėėėėstysiu!!!", tačiau svarbiausias klausimas - ar kas pas tave apskritai dar norės ko nors mokytis. Reiktų nors kartą tiesai pažvelgti į akis. O pimojo komentaro troliuko "kūrinio" autoriaus IP redakcijai siūlyčiau apkritai užblokuoti visiems laikams. Kol susiras kitą prieigą, bent jau mažiau brudo bus išpilta viešojoje erdvėje.

gt

gt portretas
Klaipedos uostas sukuria apie 20%BVP visoje Lietuvoje. ir Klp Universiteto dauguma turimu studiju sriciu yra net gyvybingai reikalingos paciam uostui. Dabar gaunasi kuriozine situacija, kad kazkas valdzioje to net neitardamas formuoja sau grazu optimalu ekonomiskai naudinga universitetu sudeti. Tiesa pasakius, kasa duobe sau to net nezinodamas. Tikrai reikalingos paklausios studijos o tp ir pats klp Universitetas turetu buti remiamas ar kazkaip subsidijuojamas paciu imoniu, t.y formuojamas autonominis ar privatus Universitetas. Dabar yra tikras egzistencinis- islikimo periodas. Jei to nebus, lesos nuplauks i biudzeta, - patiems nenaudingoms sritims paremti.

Subynius ira subynius

Subynius ira subynius portretas
Subyniaus dziaziukas...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių