Verbomis puoštas Kristaus Kančios sekmadienis

Krikščioniškas pasaulis šiandien mini Verbų sekmadienį – Viešpaties Kančios sekmadienį. Būriai žmonių, nešini verbomis ar žaliomis kadagių šakelėmis, traukia į bažnyčias. Verbų sekmadienį Kauno arkikatedroje bazilikoje šv.Mišias laikė arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius.

Kauno šv.apaštalų Petro ir Povilo arkikatedra bazilika šįryt buvo sausakimša maldininkų. Prieš Sumos šv.Mišias aplink baziliką ėjo procesija, žmonės nešė šventines bažnytines vėliavas. Per visas šv.Mišias buvo sakomi rekolekcijų pamokslai.

Verbų sekmadieniu pradedama Didžioji savaitė. Ypač svarbi savaitės pabaiga. Ketvirtadienį visas krikščioniškasis pasaulis minės paskutinę vakarienę, penktadienį – Kristaus kančią, šeštadienį – mirtį, o prisikėlimą švęs sekmadienį.

Neeilinį sekmadienį išdavė ir Arkikatedros šventoriuje gausi prekyba verbomis, kadagių šakelėmis, iš pataisų pintais vainikėliais.

Atlaidų saldainiais buvo nukloti prekystaliai. Ilgi įvairiaspalviu blizgančiu popieriumi apsukti krakmolo ir cukraus mišiniai kainavo nuo 50 centų ir daugiau, priklausomai nuo ilgio. Čia pat prie ilgųjų saldainių akį traukė daugybė gaidelių, zuikučių ant pagaliukų, grybukų šokoladinėmis kepuraitėmis.

Mažiau prekystalio estetika rūpinosi pardavinėjantys kadagių šakeles. Tiesiai ant šaligatvio pakloto popieriaus pirkėjai ir pardavėjai žarstė iš miškų nuskabytas šakeles.

Gausybe įvairaus dydžio verbomis prekiaujanti, kaip pati prisistatė, Gražina iš kaimo, juokėsi, kad turi darbo ištisus metus.

„Nuo ankstyvo pavasario pradedu auginti ir rinkti gėles ir kitokius augalėlius. Taip rankioju iki vėlyvo rudens. Žiemą rišu verbas, o pavasarį parduodu. Ir vėl iš naujo“, – vos spėdama atsakyti, kokios verbų kainos, pyškino Gražina.

Paprastai surištų džiovintų augalėlių ir nedidelių verbų kainos prasidėjo nuo 5 litų. Spalvingesnės ir surištos iš įvairesnių gėlių kainavo jau 15 litų.

Ponia Gražina pati išmoko verbas rišti. „Nusipirkau Vilniuje dvi sudėtingas verbas. Ardžiau jas ir dariausi išklotinę. Pasidariusi išklotinę supratau rišimo principą ir ėmiau pati kurti“, – pasakojo moteris.

Senovėje buvo tikima, kad Verbų sekmadienį pašventinta verba arba kadagio šakelė apsaugos namus nuo visokių blogybių. Grįžę iš bažnyčios žmonės pasmilkydavo verba namu, su smilkstančia verba rankose apeidavo laikus, kad derlius geresnis būtų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

stase

stase portretas
jo gera man. bendrauti su DIEVU.

kaip

kaip portretas
tu su tuo, ko nėra, bendrauji?

kažin

kažin portretas
kaip gimė Kristus - namie ar ligoninėje? Ir kas jo tėvas?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių