Žmogžudystė parduotuvėje „Iki“: tikrąjį įtariamąjį išdavė Stalino ūsai

Kauno teisėsaugininkai perduoda teismui nemažą atgarsį sukėlusios žmogžudystės Aukštųjų Šančių „Iki“ bylą. Dėl šio nusikaltimo galiausiai prisipažino vienos Kauno bendrovės tekintojas-frezuotojas Raimondas Orantas.

Nusikaltimas įamžintas

Kaip jau rašyta, 39-erių Dariaus R. kūnas su durtine-pjautine žaizda krūtinėje buvo aptiktas prie Medvėgalio gatvės „Iki“ pernykštės gruodžio 11-osios vakare – apie 20.30 val.

Jam jau niekuo nebuvo galima padėti, nors greitosios medikai dar bandė nelaimėlį gaivinti. Ekspertai konstatavo, kad jis buvo nudurtas vieninteliu smūgiu peiliu, pataikius į širdį.

Kaip „Kauno dienos“ žurnalistams tada pasakojo „Iki“ darbuotojai, netoli pėsčiųjų perėjos, esančios maždaug už penkiolikos metrų nuo parduotuvės, sukniubusį nelaimėlį pastebėjo pravažiuojančio automobilio vairuotojas. Vėliau paaiškėjo, kad po galimai lemtingo dūrio „Iki“ vestibiulyje sužeistasis dar sugebėjo nueiti minėtą atstumą, kol sukniubo. Tai paaiškėjo, peržiūrėjus parduotuvės vidaus vaizdo kamerų įrašus. Jie buvo įamžinę „Iki“ vestibiulyje – prie daiktų saugojimo spintelių įvykusį dviejų vyrų apsistumdymą. Vienas iš jų buvo aptiktas jau be gyvybės ženklų. Jis išgriuvo iš vestibiulio, ant kurio stiklinių durų dar ir kitą dieną buvo kraujo lašų, paskui savo oponentą, kuris išskubėjo laukan pirmas.

Nužudymo vieta/"Kauno dienos", Vilmanto Raupelio nuotr.

Gudravo ar suklydo?

Nužudytojo asmenybė buvo nustatyta jau po poros valandų. Paaiškėjo, kad tai – netoli įvykio vietos gyvenęs bedarbis, prieš kelis metus lygtinai teistas už grasinimą nužudyti ir nežymų sveikatos sutrikdymą ir po šio smurto artimoje aplinkoje, pasibaigusio skyrybomis su žmona, neturėjęs nuolatinės gyvenamosios vietos.

Už kelių valandų po įvykio Kauno policija išplatino vaizdo stebėjimo kameromis užfiksuoto asmens, kaip teigta, galinčio padėti tyrimui, atvaizdą, ragindama jį atpažinti. Dėl šio trafaretinio prierašo prie policijos platinamų įtariamųjų įvairiais nusikaltimais nuotraukų minėtas jaunas vyras daugumos buvo palaikytas galimu žudiku. Nors neatmetama, kad iš pradžių, tirdama visas įmanomas versijas, to buvo linkusi neatmesti ir pati policija.

Anot „Iki“ darbuotojų, šis asmuo tada nusipirko jų parduotuvėje degtinės butelį, alaus ir obuolį. Pastarąjį – greičiausiai užkandai. Neatmesta, kad jis buvo neblaivus, jau atėjęs apsipirkti.

Ar pavyko šį asmenį nustatyti, teisėsaugininkai nelinkę atskleisti. Aplinkinių namų gyventojai, pas kuriuos po šio įvykio su jo nuotrauka lankėsi policija, „Kauno dienai“ tada teigė, šio vyro neatpažinę. Greičiausiai, jis – ne vietinis. „Iki“ darbuotojai taip pat tikino matę jį žmogžudystės vakarą pirmą kartą.

Iš pradžių kaltę neigė

Aktyviai dirbusiai policijai pavyko rasti ir liudytojų, mačiusį tą vakarą nužudytąjį, stovintį prie „Iki“ su kitu kvartalo girtuokliu, turinčiu išskirtinį požymį – Stalino ūsus.

Pastarąjį teigė ne kartą matę parduotuvėje ir „Iki“ darbuotojai.

Netoli įvykio vietos gyvenantis 62-ejų Raimondas Orantas buvo sulaikytas, nepraėjus nė parai. Savo namuose ir neblaivus.

Šio vienos Kauno bendrovės tekintojo-frezuotojo darbdavys vėliau teisėsaugininkams pasakojo, kad gruodžio 11-ąją, kai buvo nužudytas Darius R., R.Orantas buvo darbe blaivus ir iki pat jo pabaigos. Tačiau kitą rytą jis pavėlavo ir pasirodė neblaivus, dėl ko buvo nušalintas nuo darbo.

Pavyko teisėsaugininkams rasti ir vieną liudytoją, mačiusią konflikto tarp R.Oranto ir nužudytojo priešistorę.

Tačiau prieš 22-ejus metus už vagystę jau teistas R.Orantas išsiblaivęs neigė galėjęs nužudyti Darių R. – esą nei šį pažįsta, nei buvo tą pirmadienio vakarą sutikęs. Tačiau čia pat teigė, kad ne viską dėl girtumo atsimena, tačiau tikrai su niekuo tą vakarą nekonfliktavęs. Atvežtas tada į Kauno apylinkės teismą, kurio buvo prašoma jį suimti maksimaliam trijų mėnesių terminui, R.Orantas nuo žiniasklaidos fotoobjektyvų nesidangstė, nors ir nebuvo surakintas antrankiais. Jo bejausmiame dar pagiringame veide buvo galima įžvelgti ir sužalojimo pėdsakų.

Galiausiai prisipažino

Teismo sprendimo leisti jį suimti trims mėnesiams R.Orantas tada neskundė. Tačiau pasibaigus šiam terminui, jau buvo prašoma skirti jam tik namų areštą. Teismas įpareigojo R.Orantą naktimis būti namuose ir nesilankyti vietose, kuriuose prekiaujama alkoholiu.

Pabuvęs už grotų, jis galiausiai ėmė teigti galėjęs nužudyti Darių R., kuris esą kažkada buvo jį užpuolęs. Tačiau ir toliau tikino, kad buvo toks girtas, kad daug ko nepamena.

Velionio organizme po tragiškos jo žūties buvo aptiktos beveik keturios promilės alkoholio. R.Orantas linkęs teigti, kad prisimena tik kaip Darius R. jį pastūmė ir jis nukrito. Esą tai liudija ir nubrozdinimas kaktoje. O po to jau pamatė, kad jo rankoje – peilis. R.Orantas neneigia nešiodavęsis šį savigynai. Tačiau rasti galimo nužudymo įrankio nepavyko. R.Orantas tikina, kad nežino, kur jis.

Nužudytojo žmona pareiškė jam nemažą ieškinį. Ji prašo, kad iš R.Oranto judviejų su velioniu vaikams būtų priteista po 30 tūkst. eurų moralinis atlygio, o jai pačiai – 10 tūkst.

Pagal pareikštą kaltinimą – nužudymas dėl chuliganiškų paskatų R.Orantui gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki 20 metų arba iki gyvos galvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

888

888 portretas
W T F tas stalynas ??? Gal zurnaliugos tegu nekisa propagandos y wiesuma . Tarybines atributika viesumoj draudziama , o rasyti chuinia - atseit nedraudziama ??????

sakartweliecio usai

sakartweliecio usai portretas
taip butu teisingiau

Charoče

Charoče portretas
Asiliukams paaiškinsiu, kad Stalino ūsai jau turėtų būt supuvę, o pas tą senį- ūsai KAIP Stalino. Ta žiūrkė irgi nieko, išsiskyrei, tai ir varyk nx, koks dar atlygis gali būt?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių