Vilkikų vagims talkino Kauno policininkas

Prie finišo artėja Kauno apygardos teisme nagrinėjama į nusikalstamą gaują susibūrusių vilkikų vagių, kuriems talkino Kauno kelių policijos tyrėjas bei tolimųjų reisų vairuotojai, byla. Jų grobio vertė – beveik 1,5 mln. eurų. Grupuotės vadeivai pasiūlyta 19 metų laisvės atėmimo bausmė.

Likimo ironija

Vadovavimu šiam nusikalstamam susivienijimui, siejamam su agurkiniais, kaltinamas 42-ejų Algirdas Brazinskas.

Tai pirmoji šio kauniečio akistata su lietuviška Temide, nors jis jau tris kartus teistas. Visus kartus – Vokietijoje.

"Kauno diena" rašė, kad prieš trejus metus prieš Kauno apygardos teismą su A.Brazinsku stojo dar 20 asmenų. Dauguma jų – kauniečiai.

Teisiamieji su savo advokatais vos telpa į didžiausią šio teismo salę. Tarp jų yra ir alytiškių bei marijampoliečių. Tai vilkikų vairuotojai, susigundę papildomu uždarbiu ar tuo metu, kai gavo pasiūlymą parvairuoti į Lietuvą vogtas transporto priemones, neturėję darbo.

Ne viskas įrodyta

Teisiamųjų skaičius galėjo būti dar didesnis, tačiau dalis buvusių šio nusikalstamo susivienijimo bendrininkų sutiko bendradarbiauti su teisėsauga, dėl to buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės ir jiems skirta valstybės apsauga.

Remiantis jų parodymais, šis nusikalstamas susivienijimas nuo 2010-ųjų iki 2012-ųjų kovo pagrobė Belgijoje, Vokietijoje ir Danijoje arti 40 vilkikų, jų priekabų ir puspriekabių su kroviniais. Tačiau jie teisiami "tik" dėl 26 vagysčių. Dar apie 10 atvejų nepavyko inkriminuoti, negavus iš užsienio visų būtinų dokumentų.

Remiantis kaltinimu, pirmiausiai būdavo pavagiami vilkikai. Vėliau, šiuos paslėpus – neretai kitoje Europos valstybėje ir išlaukus, kol aprims intensyvios policijos paieškos, bandant sekti karštais pėdsakais, būdavo pavagiama priekaba ar puspriekabė su kroviniu. Pastarosios – dažniausiai Vokietijoje.

Pasiūlytos įspūdingos bausmės

Bylą teismui rengusių teisėsaugininkų apskaičiavimais, pavogtų transporto priemonių vertė – 1 449 436 eurai.

Pavyko rasti tik du vilkikus ir tris puspriekabes, kuriose buvo dar nespėtas parduoti krovinys – varikliai, kepsninės, metalas. Visa tai aptikta Žemųjų Šančių Šaldytuvų gatvės angare.

Minėtą septynženklę sumą, kuria įvertintas grobis, prokuroras prašo solidariai priteisti iš A.Brazinsko, jo metais vyresnio brolio Tomo, kartu su jais teisiamo Svajūno Ažuko ir ne per seniausiai už panašius nusikaltimus Vokietijoje sulaikyto Valdo Vandos, kuris, kaip tikimasi, netrukus bus išduotas Lietuvai. Trys pastarieji, kaip ir A.Brazinskas, yra priskiriami šio nusikalstamo susivienijimo organizatoriams.

43-ejų T.Brazinską siūloma įkalinti aštuoniolikai metų. 39-erių S.Ažuką – penkiolikai. Padalijus jau minėtą beveik 1,5 mln. eurų į keturias dalis, dar priteisti ir po 362 tūkst. eurų.

Turėjo policijoje informatorių

Remiantis kaltinimu, S.Ažukas turėjo Kauno policijoje informatorių. Kaltinimai piktnaudžiavimu tarnyba ir jos paslapties atskleidimu pareikšti nuo tarnybos nušalintam Kauno kelių policijos valdybos Nusikalstamų veikų eismo saugumui tyrimo skyriaus tyrėjui Egidijui Pašvenskui.

Jam pasiūlyta trejų metų ir septynių mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, pagal jo suteiktą informaciją būdavo gaminami netikri pavogtų transporto priemonių dokumentai ir valstybiniai numeriai, su kuriais jos buvo parvairuojamos į Lietuvą. Ir čia parduodamos kitiems asmenims, kurie jas perparduodavo tuo pačiu užsiimantiems verslininkams iš Rusijos bei Kazachstano.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Už žmogaus nužudymą gauna 5-7 metus o už verslininkų metalo gabalą 19 metų. Civilizuotame pasaulyje tas nesuprantama.

andrius

andrius portretas
Uz ka sitiek metu.Kiba kokio veikejo fura Su kontra nugnybe.

Tai žiurkė policijoj

Tai žiurkė policijoj portretas
Laisvai darbavosi...o paskui tik 3 metus gavo? Tai ir kitos žiurkės nebijos,patyliukais grauš
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių