Vestuvės Kauno rajone baigėsi liūdnai

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 31 d. – rugsėjo 1 d. Kauno rajone užregistruotas ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos protrūkis. Tikėtina, kad viename restorane vestuvių dalyviai apsinuodijo maistu.

Rugpjūčio 31 d. – rugsėjo 1 d. Kauno rajone užregistruotas ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos protrūkis. Tikėtina, kad viename restorane vestuvių dalyviai apsinuodijo maistu.

Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis, pokylyje dalyvavo apie 20 asmenų, atvykusių iš įvairių Lietuvos vietovių – Kauno, Kėdainių, Jurbarko, Klaipėdos. Į medikus kreipės trys šventės dalyviai. Atliekamas židinio epidemiologinis tyrimas.

Specialistai teigia, kad paskutinėmis vasaros ir pirmosiomis rudens dienomis pastebimai padaugėjo nusiskundimų žarnyno sutrikimais dėl viešojo maitinimo įstaigose valgyto maisto. Pastebima tendencija, jog į pobūvius ar šeimos šventes, vykstančias restoranuose, kavinėse, dalis patiekalų atsinešami pačių šventės dalyvių. Tai dažniausiai – savos gamybos ar iš nežinomų tiekėjų įsigyti tortai ir kiti saldumynai, nors pagal galiojančius teisės aktus viešojo maitinimo įmonėms, organizuojant šventes, draudžiama priimti atsinešto maisto.

Daugiametė patirtis rodo, kad pagrindinės protrūkių atsiradimo ir išplitimo priežastys dažniausiai būna šios: netinkamas maisto tvarkymo įmonėse savikontrolės sistemos užtikrinimas; prekybos įmonėse pirktas ir vartotas nekokybiškas vartojimui paruoštas maistas (kepta vištiena, kulinarijos bei konditerijos gaminiai ir kt.); netinkamas maisto tvarkymas, kai sudaromos sąlygos užkratui maiste pasidauginti iki sveikatai pavojingos dozės; asmens bei maisto tvarkymo higienos nepaisymas.

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Laima Stragienė primena, kad ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos – tai per maistą, vandenį ir aplinką galinčios plisti ligos, kurių sukėlėjas gali būti tiek virusinės, tiek bakterinės kilmės. Ligos slaptasis periodas, nuo užkrato patekimo į organizmą bei pirmųjų požymių atsiradimo, gali svyruoti nuo 1 iki 7 dienų. Pagrindiniai ūmių žarnyno ligų simptomai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo ir galvos skausmas bei aukšta temperatūra. Persirgus, susiformuoja trumpalaikis imunitetas. Kiekvieną kartą užsikrėtus vėl susergama, o silpnesnės imuninės sistemos, vyresnio amžiaus žmonėms, kūdikiams gali išsivystyti rimtos komplikacijos.

Visais atvejais, pajutus žarnyno ligos požymius, rekomenduojama kreiptis į gydymo įstaigą dėl diagnozės patikslinimo ir gydymo paskyrimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių