Verslininkas užgrobė dalį valstybinio miško?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Prieštaringai vertinamas verslininkas Robertas Mikučiūnas, Aleksote įsigijęs Kauno tvirtovės statinius, įtariamas neteisėtai padidinęs savo sklypo ribas ir iškirtęs dalį valstybinio miško.

Grasino kaimynams

Trys Kauno fortų gynybinės sienos ansambliui priklausantys sandėliai ir beveik 3 ha teritorijos iš Turto fondo įsigijo kaunietis verslininkas R.Mikučiūnas. Aleksote, netoli Europos prospekto esančiame sklype, judėjimas prasidėjo dar pernai. Riedėjo sunkiasvorė technika, virto medžiai, retėjo krūmai, atsirado tvora.

Gal taip ramiai R.Mikučiūnas būtų tvarkęsis ir toliau, tačiau prireikė išvežti nupjautus medžius. Verslininko įsigytas žemės sklypas su trimis Kauno tvirtovei priklausančiais statiniais suformuotas gana keistai: su kitų bendrovių sklypais ir valstybiniu mišku besiribojančioje teritorijoje nenumatyti jokie įvažiavimo ar išvažiavimo keliai. Planuose randamas tik pėsčiųjų takas, tačiau jis neįrengtas.

Kaimynų dėmesį R.Mikučiūnas atkreipė, kai ėmė griauti visai ne jam priklausančias tvoras. Savo nuosavybės stoję ginti bendrovė "Voluktė" ir kitų įstaigų atstovai užsitraukė ūmiu charakteriu garsėjančio verslininko nemalonę ir grasinančių pasiūlymų. "Pamiršai, kas yra reketas? Aš tau priminsiu", – kaimynų nufilmuotoje vaizdo medžiagoje keistais pažadais žarstosi R.Mikučiūnas.

Incidentas baigėsi pusiau nugriauta tvora ir ant jos paliktu R.Mikučiūno užrašu "Privati valda".

"Ta tvora nėra pastatyta tiksliai pagal sklypo ribas. Tačiau ne mes ją statėme. Taip jau radome. Viską galima sutvarkyti civilizuotai, bet ne atvažiuoti sekmadienį, kai nieko nėra, ir imti griauti", – barbariškais R.Mikučiūno metodais stebėjosi bendrovės "Voluktė" direktorius Andrejus Smolskis.

Miškininkams kilo įtarimų

Iš kitos pusės pusės R.Mikučiūnui priklausančio sklypo driekiasi valstybinis miškas. Ne taip seniai šioje Aleksoto dalyje esantis miškas tapo Dubravos miškų urėdijos prižiūrima teritorija. Po "Kauno dienos" skambučio miškininkai susirūpino žinia, kad yra valoma medžiais apaugusi teritorija. Jie patikrino, ar nepaliestas valstybės turtas.

Preliminariais duomenimis, nelegaliai nukirsta apie 20 medžių, užpilta apie 4 a grunto ir nelegaliai užtverta 0,1 ha miško teritorija.

Jeigu žmogus žinojo savo ribas ir taip padarė, tai būtų vertinama kaip įžūlus poelgis.

"Čia tik preliminari informacija. Laukiame atvykstant galimų pažeidėjų į apklausą ir bandysime išsiaiškinti aplinkybes. Pagal mūsų matavimus tie nukirsti medžiai buvo miško teritorijoje. Medžiai gal ir nebuvo labai vertingi. Ne kokie ąžuolai, o greičiausiai baltalksniai, tačiau turime viską išsiaiškinti", – "Kauno dienai" sakė Dubravos urėdijos vyriausiasis miškininkas Gediminas Kazlovas.

Jis pastebėjo, kad pagal veiklos požymius galima spėti, jog norima įrengti pravažiavimo kelią, pilamos statybinės atliekos, gal net kuriama aikštelė. "Su savininku aiškinsimės", – dėstė G.Kazlovas.

Pasak miškininko, sklypo savininkui yra išsiųstas kvietimas atvykti. Kol kas iš R.Mikučiūno miškininkai nesulaukė jokių žinių.

Šiurkštus pažeidimas

Iš žiniasklaidos paviešintų istorijų aiškiai matyti gerai žinomų asmenų, politikų Lietuvoje pomėgis įlįsti į valstybinę teritoriją. Miškininkai pastebi įvairių pažeidimų: vienur tvorą užtveria, kitur žolę miške pasisėja, malkas susikrauna, pasodina ne miškui būdingus medžius.

"Kur yra privataus sklypo sąlytis su valstybiniu mišku, vienoks ar kitoks įlindimas dažniausiai visada būna", – pastebėjo G.Kazlovas. Į mišką supilti supuvę obuoliai ar sugrėbti rudenį lapai taip pat yra pažeidimas.

Tačiau tokių miškininkai jau net neskaičiuoja, nors tai yra tarša. Ilgainiui lapai suyra ir didelio nuostolio miškui nedaro. Pasak miškininko, jei vadovautųsi įstatymu, tai smulkių pažeidimų galima priskaičiuoti šimtais ar net tūkstančiais.

Jei pasitvirtintų, kad R.Mikučiūnas iškirto valstybinį mišką, visai nesvarbu, kad tai buvo menkaverčiai medžiai, tai jau peržengia minėtų smulkių pažeidimų kategoriją.

"Tokių atvejų kaip šis, kai galbūt užtverta ir iškirsta, nėra daug. Jeigu žmogus žinojo savo ribas ir taip padarė, tai būtų vertinama kaip įžūlus poelgis", – pastebėjo miškininkas.

(Nuotraukoje - Andrejus Smolskis)

Sutriko atmintis

Sklypo savininko pozicija šiuo atveju tik iškėlė dar daugiau klausimų.

"Nežinau, ko jūs norite, aš ten nebuvau metus, – į "Kauno dienos" klausimą apie vykdomus darbus ir, kaip įtariama,  peržengtas teritorijos ribas, atrėžė sklypo  savininkas R.Mikučiūnas. – Manęs ten nėra, nes aš į tą sklypą negaliu patekti."

Jis tvirtino dvejus metus rašantis į Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT) ir savivaldybę, kad atsirastų kelias į sklypą. Esą yra pėsčiųjų takas, tačiau jis užtvertas, kaimynų užstatytas, užimtas. "Tegul NŽT ir savivaldybė susitvarko, tada aš tvarkysiu sklypą. Vargšelis fortas – apleistas", – bandė lietis sklypo savininkas.

"Kauno dienos" klausimą, kad pirkdamas sklypą matė, kaip jis suformuotas, R.Mikučiūnas nuleido negirdomis. "Paklausykit, yra įstatymas, kuris reglamentuoja, kad negalima suformuoti sklypo be patekimo į jį. Jeigu padarė tokį sklypą, tegul dabar taiso ir tik tada aš tvarkysiu tą sklypą", – bėrė R.Mikučiūnas.

Ji tvirtino nieko nežinantis apie jokius medžių kirtimus ir apie pastatytą tvorą. "Aš ten nesu buvęs", – kratėsi R.Mikučiūnas. Priminus apie užrašą "Privati valda" ir tai, kad buvo filmuojamas, verslininkas trumpam atgavo atmintį.

"Tai buvo incidentas. Tas žmogus mano sklype statė mašiną ir aiškino, kad nežino, kieno čia žemė, tai aš užklijavau lentelę "Privati valda", – savo nebuvimą minimame sklype paneigė R.Mikučiūnas.

"Fortas kaip stovėjo, taip ir stovi. Aš nieko nedarau. Negaliu jums skirti daugiau laiko", – pokalbį su "Kauno diena" nutraukė R.Mikučiūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

irenairena

irenairena portretas
NE pirmas ir ne paskut[n[s. log[ka aisk[, kitiems galima tai kodel man ne, as juk ,,krutas,, vyras esu.

Sauliu

Sauliu portretas
Lyg pats būtų nevietoj stuksancia tvora nugrioves. Nenent po aukščiausiojo teismo įsakymo.. Jei tvoros savininkas nesiimtu jokių veiksmų su tvora stovinčią mano sklype per kurią negaliu ivaziuot, pats lygiai taip pat pasielgciau. O dėl to reketo priminimo tai prajuokino

Evaldas

Evaldas portretas
Siaip tai mano komentaras - zurnalistei uz smeizta reiketu paciai su Teisesauga pabendrauti. Beje kam kyla klausimu del jos pirmo smeizikisko straisnio - pati suklupo - idejo siame nuotrauka is kokiu griuvesiu Robertas pakele buvusi knygu sandeli. Pirmame straipsnyje tos nuotraukos nebuvo. O rase jog jos straipsnio uzsakovai viska patys pasitvarke. Geda. O Robertui Stiprybes. Nors sunys loja karavanas eina
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių