Vagių gaujai talkino policijos tyrėjas

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Vilkikų vagystėmis kaltinama gauja su savo advokatais vos tilpo didžiausioje Kauno apygardos teismo salėje. Tarp teisiamųjų – ir jiems talkinęs Kauno kelių policijos  tyrėjas.

Vilkikų vagystėmis kaltinama gauja su savo advokatais vakar vos tilpo didžiausioje Kauno apygardos teismo salėje. Tarp teisiamųjų – ir jiems talkinęs Kauno kelių policijos  tyrėjas. Jo pėdsakų  aptikta ir kitoje panašioje byloje, kuri šiandien bus nagrinėjama Kauno apylinkės teisme.

Ne viskas įrodyta

Brolių Algirdo ir Tomo Brazinskų bei Valdo Vandos suburta gauja kaltinama vilkikų bei jų priekabų ir puspriekabių su kroviniais vagystėmis Belgijoje, Vokietijoje ir Danijoje. Prieš teismą stojo tik broliai, nes V.Vandai pavyko pasislėpti.

Gaujos nariai ir jų talkininkai, tarp kurių – ir nuo tarnybos nušalintas Kauno kelių policijos valdybos Nusikalstamų veikų eismo saugumui tyrimo skyriaus tyrėjas Egidijus Pašvenskas, susiję su 26 vagystėmis.

Nors su teisėsauga sutikę bendradarbiauti ir baudžiamosios bylos išvengę buvę bendrininkai teigė, kad vagysčių skaičius turėtų būti kur kas didesnis. Dar apie dešimt atvejų nepavyko inkriminuoti negavus iš užsienio visų būtinų duomenų.

Turėjo policijoje "kurmį"

Teisiamųjų padaryti nusikaltimai pradėti skaičiuoti nuo 2010-ųjų, o 2012-ųjų kovą gaujai suduotas smūgis ir prasidėjo jos narių sulaikymas.

Remiantis bylos medžiaga, pirmiausia būdavo pavagiami vilkikai. Šiuos paslėpus, neretai ir kitoje Europos valstybėje, buvo laukiama, kol aprims intensyvios policijos paieškos Vėliau būdavo pavagiama priekaba ar puspriekabė su kroviniu. Pastarosios – dažniausiai Vokietijoje.

Pavogtos transporto priemonės Lietuvą pasiekdavo jau su suklastotais dokumentais. Jų falsifikatoriams talkino priėjimą prie policijos duomenų bazės turėjęs pareigūnas E.Pašvenskas. Jam pateikti kaltinimai dėl tarnybos paslapties atskleidimo ir piktnaudžiavimo tarnyba. Nustatyti penki tokie epizodai.

Gavus iš šio pareigūno pavogtų transporto priemonių registracijos ir techninius duomenimis, buvo padaromi nauji jų dokumentai.

Bendrininkai jau nuteisti

Kartu su E.Pašvensku teisiami asmenys kaltinami ne tik didelės vertės svetimo turto vagystėmis, nusikalstamu būdu gauto turto realizavimu, bet ir dokumentų klastojimu bei transporto priemonių identifikavimo numerių klastojimu.

Remiantis bylos medžiaga, vogtas transporto priemones, kaip ir jų krovinius, Lietuvoje spėta parduoti. Žemuosiuose Šančiuose, Šaldytuvų g. esančiame angare, pavyko rasti tik du pavogtus vilkikus ir tris puspriekabes.

Vogtus vilkikus įsigiję asmenys juos perparduodavo verslininkams iš Rusijos ir Kazachstano.

Keturi asmenys, perpardavinėję vogtas transporto priemones ir jų krovinius, gaminę suklastotus dokumentus, su kuriais grobis sėkmingai pasiekdavo Lietuvą, jau nuteisti – baudžiamuoju įsakymu jiems skirtos piniginės baudos.

Agurkinių šešėlis

Prieš Kauno apygardos teismą stojo 21 asmuo: be jau minėtų A. ir T.Brazinskų bei E.Pašvensko, Svajūnas Ažukas, Žymantas Štreimikis, Vincas Vilimas, Erikas Bazanovas, Saulius Gudelevičius, Daumantas Barinovas, Darius Urlikys, Gediminas Butkus, Kęstutis Petrauskas, Arūnas Kuodis, Povilas Rukas, Remigijus Svirinavičius, Žydrūnas Juodis, Robertas Nomeika, Romualdas Kiznis, Redas Zuikis, Sergejus Lefikas ir Jaroslavas Janauskas.

Suimti tik šeši iš jų. Likusieji vos telpa į dvi teismo posėdžių salės kėdžių eiles.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Išvada2

Išvada2 portretas
Pritariu pirmajam komentarui... Lietuva tiesiog trokšta oficialiai vadintis TEISINE valstybe, kurios pagrindai paremti Skandinavu bei išsivysčiusiu vakaru valstybiu pagrindais. Bet deja, visiems rūpi tik "lengvi pinigai". Ir deja, to nepasieksime dar N metu...

tai kiek?????

tai kiek????? portretas
,,Teisiamuosius gina per 20 advokatų. ,, reikėjo pavogti mašinų, kad net per 20 advokatų pasamdė ? Kiek?

Išvada

Išvada portretas
kai tokie dirba policijoje ir gina visų mūsų teises, tokį teisingumą ir turime. Be to, kiek bylų perduodama teismams, bet aiškus nusikaltėlis išeina į laisvę su teisėjo palaiminimu. Tai ką daugiau kalbėti. Kol nesės nors vienas toks "teisingas" teisėjas, gyvensime tokiomis teisingumo sąlygomis...
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių