Ūkininkui machinacijų schema atnešė 3 mln. eurų?

Ekologinis ūkis, ieškinys grąžinti beveik 3 mln. eurų gautos ES ir valstybės paramos, supleškėjusi šią istoriją viešinti užsimojusio žmogaus sodyba. Taip galima apibūdinti bylą, kurioje centrinė figūra – Kėdainių rajono žemvaldys Rimgaudas Čeponis.

Ūkininkavo įkalinimo įstaigoje?

Šiandien Kėdainių rajono apylinkės teisme turėtų įvykti jau aštuntasis R.Čeponio ir jo įtariamų bendrininkų teismo posėdis, tačiau per pusmetį byla dar net nepradėta nagrinėti iš esmės.

Tam trukdė tai, kad nė į vieną posėdžių nesusirinko visi kaltinamieji. Kelis jų vis persekioja nelaimės – suserga ar susižeidžia, kad net lūžta kaulai.

R.Čeponis įtariamas apgaule gavęs daugiau nei 1,9 mln. eurų vien ES paramos lėšų, skirtų ekologiškam ūkiui vystyti. Teismo sprendimu kaltinamiesiems, jeigu šie būtų pripažinti kaltais, tektų grąžinti ir likusią civilinio ieškinio dalį – dar 0,9 mln. eurų.

Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) Komunikacijos skyriaus Viešųjų ryšių poskyrio vedėja Aistė Mileikaitė dienraščiui "Kauno diena" teigė, kad agentūra šioje byloje dar gegužę pateikė civilinį ieškinį, siekiantį 2,8 mln. eurų.

Juos siekiama susigrąžinti iš šešių civilinių atsakovų. "Jeigu pasitvirtintų baudžiamojoje byloje inkriminuojami nusikaltimai, NMA iš kaltinamųjų reikalautų visos išmokėtos paramos, neskirstant jos į ES ir Lietuvos valstybės dalis", – pastebėjo A.Mileikaitė.

Oficialiai ši suma atsidūrė šešių asmenų, kaip įtariama R.Čeponio bendrininkų, kišenėse. Būtent jų vardu įregistruotų ūkių paramai ir buvo prašoma pinigų iš ES fondų ir valstybės.

Manoma, kad vis dėlto ne šis šešetukas sugalvojo įregistruoti ūkius ir kreiptis dėl maksimalių išmokų už ekologišką ūkininkavimą. Tai leidžia įtarti ir jų biografijos.

Vienas, kilęs iš Panevėžio rajono, yra nuolatinės gyvenamosios vietos neturintis asmuo. Kitas, kaip ir likusieji kilę iš Šėtos, tuo metu, kai turėjo ūkininkauti, atliko bausmę Pravieniškių įkalinimo įstaigoje, dar vienas dalį ūkininkavimo laiko uždarbiavo Airijoje.

Dar trys tebuvo samdomi pagalbininkai R.Čeponio ūkyje darbams atlikti.

Neva gražino skolas

Tyrėjai suskaičiavo, kad per penkerius metus į R.Čeponio įtariamų bendrininkų sąskaitas NMA pervedė daugiau nei 1,9 mln. eurų ES paramos lėšų.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) teigia, kad šios lėšos galų gale atsidūrė R.Čeponio kišenėje. Jaunieji ūkininkai, kaip užfiksuota byloje, R.Čeponiui didžiules sumas pervesdavo kaip pinigus, sugrąžinamus už skolas.

Ikiteisminio tyrimo metu R.Čeponis atsisakė teikti parodymus, jis užėmęs nebylaus nekaltojo poziciją. Su kaltinimais nesutinka, bet nieko neaiškina. R.Čeponis visuomet ateidavo iškviestas tyrėjos. Su ja bendravo mandagiai.

Teisėsaugos rasti jaunieji ūkininkai, anot bylą kuruojančio Kauno apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroro Virgilijaus Lazausko, tvirtina, kad R.Čeponis – niekuo dėtas.

Vis dėlto baigtame ikiteisminiame tyrime įtarimai kreditiniu sukčiavimu, dokumentų klastojimu ir aplaidžiu apskaitos tvarkymu pareikšti, kaip manoma, apgaulingos schemos sumanytojui – R.Čeponiui ir, kaip įtariama, jo bendrininkams – jauniesiems ūkininkams.

Dėl trijų fiktyviai įformintų ūkininkų ikiteisminis tyrimas buvo atskirtas, nes asmenys slapstėsi nuo teisėsaugos pareigūnų ir buvo paskelbta jų paieška.

R.Čeponiui paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Jam ir dar vienam kaltinamajam, turinčiam nekilnojamojo turto, pritaikytas laikinas nuosavybės teisių apribojimas



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joo

Joo portretas
Talmontui tos machinacijos atnešė tik 1,5 mln eurų, o čia -3 mln. Įtariu dėl to pavydo prasidėjo nesutarimai ir skundai.

FAKTAS

FAKTAS portretas
Tai kokia čia valstybė, jeigu sukčius į teismą gali neatvykti ? Kas čia per neįgalūs prokurorai ?

Fotografas

Fotografas portretas
Tai raso rasinyje, kad neatvyksta ukininkas i teisma, kai atvyks tai ir uzfotkins..
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių