Ūkininkas šoke: taisyklių nepažeidė, bet gavo baudą?

Kėdainių rajono ūkininkas buvo šokiruotas, kai jam priklausančiu traktoriumi į jam priklausančią žemę jos dirbti važiavusiam darbuotojui policija paskyrė baudą. Motyvas – nebuvo sumokėta už naudojimąsi keliu, nors pagal Vyriausybės nutarimą tokio mokesčio minėtu atveju mokėti nereikėjo.

Policijos pareigūnai traktorių vairavusį ūkio darbuotoją Romą sustabdė kelyje Panevėžys–Aristava–Sitkūnai, 55 km. Tai įvykio spalio 20 d. Surašytas administracinio nusižengimo protokolas ir paskirtas 60 eurų bauda.

Ūkininkas Virginijus kreipėsi į Seimo narį Kazį Starkevičių. Jam pasakojo, kad darbuotojas Romas važiavo iš ūkio į greta "Via Baltica" kelio esantį Šilainėlių kaimą, kuriame yra minėto ūkininko dirbama žemė.

K.Starkevičius, kreipdamasis į Lietuvos policijos generalinį komisarą Liną Pernavą, akcentavo, kad teisės aktai numato, jog kelių mokesčio mokėti nereikia, jeigu važiuojama į ūkininko dirbamą lauką ar grįžtama iš jo, o metinės pajamos iš žemės ūkio veiklos sudaro daugiau kaip 50 proc. visų gautų pajamų.

"Deja, nereti atvejai, kai pareigūnai demonstruoja perteklinį uolumą. Dargi, ignoruodami egzistuojančius teisės aktus. Žmogus tik į savo lauką dirbti važiavo ir važiavo teisėtai... Ir še tau – bauda. Nors Vyriausybės nutarimas leidžia ūkininkui nemokamai kirsti mokamą kelią ir juo važiuoti tam tikrą atstumą su savo technika, bet kam čia aiškintis? Svarbu bausti", – konstatavo K.Starkevičius, šią situaciją paviešinęs socialiniame tinkle.

K.Starkevičius atkreipė dėmesį, kad teisės aktai numato, jog kelių mokesčio mokėti nereikia, jeigu važiuojama į ūkininko dirbamą lauką ar grįžtama iš jo.

Kauno apskrities policijos atstovė Justina Kazragytė akcentavo, kad teisės aktuose numatoma, jog transporto priemonių valdytojai, besiverčiantys žemės ūkio veikla, norėdami pasinaudoti teise keliu naudotis nemokamai, turi pateikti pažymą apie žemės ūkio veiklos subjekto pajamas per praėjusius kalendorinius metus.

"Jūsų minėtu atveju, spalio 20 d. vyras, važiuodamas magistraliniu keliu Panevėžys–Aristava–Sitkūnai, sustabdytas policijos pareigūnų šios pažymos nepateikė ir kitaip pagrįsti žemės ūkio veiklos, į kurios teritoriją važiuojant kelio naudotojo mokestis būtų nereikalingas, negalėjo, todėl buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas", – komentavo J.Kazragytė.

Ji pridūrė, kad, "siekiant priimti teisingą sprendimą administracinio nusižengimo byloje, pažymas ir paaiškinimus, kuriais pagrindžiamas vykimas aukščiausios kategorijos keliais be kelio naudotojo mokesčio, galima pateikti iki administracinės bylos nagrinėjimo".



NAUJAUSI KOMENTARAI

kkk

kkk portretas
Jau pabodo,tai jiem lyja,tai jiem saule,tai kelias mokamas.gal jiem dar bobas gumines nemokamai isdalint caritas turetu.

jonas

jonas portretas
Tevai nebuvo kolchozo pirmininkai ir neprisigrobe bent 500 ha. Tai pradziai neturiu.

Kaunas,ne ukininke.

Kaunas,ne ukininke. portretas
Jonai ,o kas tau neleidzia buti tuo ukininku? Juk manai,kad sitaip gerai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių