Teismo medikams daugiausiai darbo - Vilniuje ir Kaune

  • Teksto dydis:

Valstybinės teismo medicinos tarnybos (VTMT) ekspertai pernai atliko maždaug 19 tūkstančių gyvų asmenų tyrimų dėl padarytų sužalojimų ir seksualinių nusikaltimų.

Didžioji dalis šių tyrimų – tai sveikatos sutrikdymo masto nustatymo tyrimas. 2013 m. teismo medikai tirtiems asmenims nustatė 705 sunkius sveikatos sutrikdymus, 3 694 nesunkius sutrikdymus bei 10 721 nežymų sveikatos sutrikdymą. Taip pat 2 168 tirtiems asmenims nenustatyti jokie sužalojimai.

Šie sužalojimai padaryti konfliktų metu, eismo įvykiuose, nelaimingų atsitikimų darbe metu ir pan.

Teismo medicinos ekspertų duomenimis, dažniausiai asmenys sužalojami bukais daiktais (suduodant smūgius kumščiais, kojomis, lazdomis). Tokių sužalojimų pernai būta 14 123 atvejai. Transporto traumas patyrė 2 961 asmuo, aštriais daiktais buvo sužaloti 705 asmenys.

Pernai taip pat atlikti 346 tyrimai dėl galimai padarytų seksualinių nusikaltimų.

„Dažniausiai dėl išvados apie galimai padarytą sužalojimą kreipiasi policijos pareigūnai. Pernai iš jų gavome  beveik 15 tūkstančių užduočių dėl išvados pateikimo. 82 kartus kreipėsi prokurorai, 45 atvejais – teismai, 259 sykius tyrimus atlikome gydymo įstaigų prašymu, taip pat pagalbos prašo ir draudimo bendrovės“, - sako VTMT prie Teisingumo ministerijos direktoriaus pavaduotojas ekspertizėms Rimantas Laurinavičius.

Daugiausia gyvų asmenų tyrimų atlikta Vilniuje (4 354), Kaune (3 378), Klaipėdoje (2 816), Šiauliuose (1 876) ir Panevėžyje (1 755).

2013 m. teismo medikai taip pat atliko 3 510 tyrimų dėl sveikatos sutrikdymo masto nustatymo, kuomet kreipėsi patys nukentėję žmonės.

„Dažnai tai būna asmenys, nukentėję nuo šunų įkandimų, sužalotieji buitinių konfliktų metu, kurie dar neapsisprendė, ar kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo“, - teigia R. Laurinavičius.

Toks į teismo medikus besikreipiantis asmuo, neturintis ikiteisminio tyrimo ar kitų institucijų siuntimo, už gautą išvadą dažniausiai turi sumokėti 44 litus. Išvada dėl sveikatos sužalojimo masto paprastai surašoma tą pačią dieną, jeigu asmeniui nereikalingas tolesnis gydymas.

2011 m. pabaigoje įsigaliojus Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymui, gerokai sumažėjo asmenų, kurie patys kreipiasi į teismo medikus. Pavyzdžiui, 2011 m. tokių asmenų buvo 3887, 2010 m. – 4764.

„Šis skaičius sumažėjo dėl to, kadangi anksčiau šeimoje sužaloti asmenys paprastai į teismą galėdavo kreiptis tik privataus kaltinimo tvarka. Dabar tokiais atvejais ikiteisminį tyrimą atlieka policija, kuri ir suformuoja užduotį ekspertams nustatyti sveikatos sutrikdymo mastą“, - sako VTMT direktoriaus pavaduotojas.

Asmenims sveikatos sutrikdymo masto nustatymas atliekamas VTMT skyriuose, esančiuose 5 didžiuosiuose miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje) bei Jurbarko, Kėdainių, Marijampolės, Alytaus, Tauragės ir Utenos poskyriuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių