Teismas sutrumpino bausmę V. Šustausko sūnui

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį dvejais metais sutrumpino laisvės atėmimo bausmę metamfetamino gamybos byloje nuteisto buvusio Seimo nario ir buvusio Kauno mero Vytauto Šustausko sūnui Nerijui Šustauskui. Vietoj anksčiau skirtos 13 metų laisvės atėmimo bausmės N.Šustauskas kalės 11 metų.

Taip pat gerokai sutrumpintos laisvės atėmimo bausmės kartu su juo nuteistiems dviem vyrams. Darius Šimonis kalės trejus metus, o Klaudijus Lukaševičius – ketverius. Pernai lapkritį nuosprendį paskelbęs Kauno apygardos teismas jiems buvo skyręs atitinkamai 11 ir 12 metų laisvės atėmimo bausmes.

Apeliacinis teismas nuteistųjų veiksmus perkvalifikavo pagal kitus Baudžiamojo kodekso straipsnius negu inkriminuota per ikiteisminį tyrimą ir teisme.

Teisėjų kolegija konstatavo, kad pirmosios instancijos teismas pagrįstai pripažino N.Šustauską kaltu dėl labai didelio kiekio psichotropinių medžiagų ir prekursorių disponavimo, tačiau nenustatyta, jog jis tai darė kartu su kitais dviem nuteistaisiais šioje byloje.  

Apeliacinio teismo vertinimu, K.Lukaševičius ir D.Šimonis ankstesniu teismo nuosprendžiu nepagrįstai pripažinti kaltais dėl labai didelio kiekio psichotropinių medžiagų ir prekursorių disponavimo, todėl jie dėl šio kaltinimo išteisinami. Perkvalifikavus jų veiksmus į lengvesnę veiką, pripažinta, kad jiedu bendrininkaudami neteisėtai gamino psichotropinę medžiagą metamfetaminą.

Apeliacinis teismas taip pat nusprendė, jog neįrodyta, kad N.Šustauskas nurodė K.Lukaševičiui surasti patalpas narkotikams gaminti, o šis šį prašymą įvykdė, todėl ši aplinkybė iš kaltinimo šalinama.

„Teismas sutiko su apeliacinių skundų argumentais, kad byloje neįrodyta, jog 2013 m. gegužės 25 d. kratos metu N.Šustausko naudotame garaže ir jame esančiame automobilyje rastu ir paimtu labai dideliu kiekiu metamfetamino ir labai dideliu kiekiu psichotropinių medžiagų gamybai skirto pirmos kategorijos pirmtako (prekursoriaus) kartu su N.Šustausku disponavo ir K.Lukaševičius bei D.Šimonis“, – rašoma teismo pranešime.

Teisėjų kolegijos vertinimu, byloje esantys įrodymai nepatvirtina, kad K.Lukaševičius ir D.Šimonis lankėsi N.Šustausko naudotame garaže ir žinojo apie jame neteisėtai laikomas draudžiamas medžiagas ir jų kiekius. Pats N.Šustauskas pirmosios instancijos teisme paaiškino, kad nei K.Lukaševičius, nei D.Šimonis jo naudotame garaže nėra lankęsi, esą net nežinojo, kur jis yra.

Nuosprendį skundęs K.Lukaševičiaus advokatas prašė išteisinti jo ginamąjį dėl psichotropinių medžiagų gamybos, perkvalifikuoti nuteistųjų veikas dėl prekursorių disponavimo. N.Šustauskas prašė išteisinti jo bendrus dėl psichotropinių medžiagų gamybos, o jam pačiam skirti ne laisvės atėmimą, o baudą.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis per tris mėnesius dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui  

N.Šustauskas su bendrais sulaikytas 2013 metų balandį sodyboje, esančioje Kauno rajone. Įtarta, kad buvo pagamintas labai didelis kiekis psichotropinės medžiagos metamfetamino, kurį N.Šustauskas neteisėtai gabeno ir laikė automobilyje ir garaže.

Į garažą buvo atgabenti milteliai, kurių sudėtyje yra 0,453 gramo kokaino. Didelis kiekis pagaminto metafetamino, prekursoriaus, likusio nuo psichotropinių medžiagų gamybos, taip pat kokainas rasti ir paimti policijos pareigūnų per kratą 2013 metų gegužę.

Pagamintas daugiau nei 6,5 kilogramo metamfetamino laikytas garaže, kuriame, atlikus kratą, rasta ir apie 20 kilogramų psichotropinių medžiagų gamybai skirto prekursoriaus.  

„1 kg metamfetamino šešėlinėje rinkoje (parduodant labai didelį kiekį) kainuoja apie 10 tūkst. litų (2896 eurai), 1 g dozė – 40 litų (daugiau nei 11 eurų). Iš kratos metu rasto prekursoriaus galima būtų pagaminti apie 20 kg metamfetamino“, – yra sakęs ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Mindaugas Sabaitis.

Apie išaiškintą amfetamino laboratoriją, sulaikytus įtariamuosius ir atliktas kratas Kauno apskrities policija paskelbė 2013 metų birželį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vanga-

vanga- portretas
C I R K A S, eilinis teisesaugos numeris:NEMACIAU NEZINAU NEGIRDEJAU= n e k a l t a s!

Mindaugas

Mindaugas portretas
Visus isleiskite dabar ir vel bus visi narkomanai

Jonis

Jonis portretas
Mokinys mokytoją aplenkė.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių