Teismas sutramdė įžūlų pasipinigautoją

Lietuvos sveikatos mokslų universitetui (LSMU) pavyko teisiniu būdu atgauti interneto svetainės vardą, kuris yra jo pavadinimo santrumpa – lsmu.lt. Vos paskelbus apie šios aukštosios mokyklos įsteigimą jį įregistruoti suskubęs M.J. buvo užsiprašęs iš universiteto už šio vardo grąžinimą daugiau nei 2 tūkst. eurų.

Ketinimų neslėpė

Apie tai, kad jų pavadinimo santrumpa jau buvo įregistruota, praėjus vos kelioms dienoms po paskelbimo apie naujai steigiamą LSMU, šio atstovai netikėtai sužinojo, kai patys mėgino tai padaryti.

Anot LSMU Juridinės tarnybos vadovo Virginijaus Kliženčio, apie tai, kaip vadinsis į vieną universitetą jungiami Kauno medicinos universitetas (KMU) ir Lietuvos veterinarijos akademija, buvo paskelbta 2010-ųjų kovą. Šiame KMU senato posėdyje galėjo dalyvauti visi norintieji. O, kaip paaiškėjo, konstatavus įžūlų akibrokštą, tuo metu KMU studijavo lsmu.lt domeną (interneto vardą) už kelių dienų po minėto posėdžio įregistravusio asmens sutuoktinė.

Už akių užbėgęs jos sutuoktinis – informacinių technologijų specialistas M.J. iš karto atsiliepė į universiteto pasiūlymą dėl šio domeno perdavimo. Ir užsiprašė už tai nemenkos sumos. Universiteto atstovai derėjosi su M.J. apie pusmetį, kol šis kelis kartus sumažino prašomą sumą. Tačiau ir galutinis jo atsakymas buvo daugiau kaip 2 tūkst. eurų.

"Jis siekė parduoti universitetui šį domeną už sumą, kuri kelis šimtus kartų viršijo įprastinį domeno registracijos mokestį. Todėl, matydami tokį piktnaudžiavimo atvejį, nusprendėme ginti savo pažeistas teises teisme", – teigė V.Kližentis.

Gynėsi išradingai

Kreipdamasis į Vilniaus apygardos teismą – vienintelį šalyje nagrinėjantį tokias bylas, LSMU teigė, kad M.J. įregistravo šį domeną turėdamas nesąžiningų ketinimų pasipelnyti. Ir prašė uždrausti šiam jį naudoti bei įpareigoti neatlygintinai perduoti universitetui.

Anot šio teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su visuomene Raimondos Jagminaitės, M.J. buvo linkęs įrodinėti, kad jo įregistruotas domenas lsmu.lt esą sudarytas iš jo ir dar trijų jo draugų vardų pirmųjų raidžių. Ir esą jo paskirtis – sukurti draugų bendravimo platformą.

Teismui jis draugų pavardžių nenurodė. Be to, pateikus duomenis apie tinklalapio turinį, nebuvo matyti jokių M.J. ir jo draugų bendravimo ženklų.

Vilniaus apygardos teismas konstatavo, kad M.J., įsigijęs interneto svetainės vardą lsmu.lt, nenaudojo jo pagal deklaruojamą paskirtį ir nusprendė panaikinti šio domeno registraciją M.J. vardu, perduodant jį universitetui.

Anot teismo, nors Lietuvoje nėra teisės aktų, reglamentuojančių domenų naudojimą, tačiau yra Europos bendrijos reglamentas, kuriame apibrėžiamas interneto svetainės vardo (.eu) naudojimas. Jo pagrindu, galima daryti išvadas, jog įsigijus domeną, jis negali būti naudojamas nesąžiningiems tikslams įgyvendinti.

Naujas pasipelnymo būdas

Šį teismo sprendimą M.J. per 30 dienų dar gali apskųsti.

Jo įkaitu tapęs LSMU iki šiol buvo priverstas turėti interneto svetainę su ne visai jo pavadinimo santrumpą atitinkančiu domenu – lsmuni.lt. O jo interesus teisme gynė stambios specializuotos advokatų kontoros atstovas. Universitetui jo paslaugos kainavo daugiau kaip 1,5 tūkst. eurų. Tiesa, teismas šią sumą priteisė iš M.J.

"Pastaraisiais metais mūsų teisme buvo nagrinėjamos panašios bylos ir dėl tokių įmonių kaip "Ermitažas", "Švyturys", "Balionų šalis" domenų. Jos baigėsi arba taikos sutartimi tarp šalių, arba domenas būdavo grąžinamas ieškovams. Dažniausiai domenų perpardavimu užsiima jaunimas", – sakė Vilniaus apygardos teismo pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene R.Jagminaitė.


Šiame straipsnyje: LSMUinterneto svetainėteismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

gedas

gedas portretas
kas cia per nesamone?visame pasaulyje klesti prekyba domenais, jie perkami ir parduodami ir BUTENT tam kad uzdirbti!!!!!!

komedija

komedija portretas
"Pastaraisiais metais mūsų teisme buvo nagrinėjamos panašios bylos ir dėl tokių įmonių kaip "Ermitažas", "Švyturys", "Balionų šalis" domenų. Jos baigėsi arba taikos sutartimi tarp šalių, arba domenas būdavo grąžinamas ieškovams." Juokingiausias "Švyturys":žmogus turėjo svetainę, dirbo, o atėjo į Lietuvą alkoholio gamintojai ir...teisingumas laimėjo, ar ne?

xi

xi portretas
tiek pinigu ir jegu isvaistyta tokiam reikalui. visi jau priprato naudoti LSMUNI.LT ir niekas nuo to nemirshta. svarbu darbas ir rezultatai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių