Teismas panaikino sprendimą dėl Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotojo P. Vaškio

Vilniaus apygardos administracinis teismas penktadienį panaikino Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimą, kuriuo buvęs Kauno tardymo izoliatoriaus Ūkio skyriaus vadovas Pranas Vaškys pripažintas supainiojęs interesus, nes nedeklaravo, kad yra akcininkas bendrovių, teikiančių izoliatoriui atliekų vežimo paslaugas, taip pat padaręs kitus pažeidimus.

Teismas mano, kad VTEK padarė procedūrinius pažeidimus, atliko neišsamų ir nemotyvuotą tyrimą, o sprendimas priimtas nedalyvaujant P. Vaškiui ir jo neišklausius.

„Teismas daro išvadą, kad VTEK sprendimas yra nepagrįstas ir neteisėtas, todėl naikintinas“, – sakė teisėja Ina Kirkutienė.

Teisėja taip pat sakė, kad kovo 15 dieną priimtas VTEK sprendimas nemotyvuotas, sprendime nenustatytos visos faktinės aplinkybės, turėjusios reikšmės sprendimo priėmimui, o nurodytos faktinės aplinkybės yra abstrakčios ir nepagrįstos jokiais objektyviais duomenimis.

Teismas taip pat akcentavo laikotarpį, kai P. Vaškys nedirbo, nurodyta, kad jis netinkamai buvo informuotas apie komisijos posėdį.

Vienu esminiu motyvu teisėja I. Kirkutienė taip pat įvardijo, kad VTEK P. Vaškio elgesį tyrė nuo 2014 metų sausio 11 dienos, nors, bylos duomenimis, jis tuo metu Kauno tardymo izoliatoriuje nedirbo.

Teismas pažymėjo, kad P. Vaškys turėjo teisę dalyvauti komisijos posėdyje, be to, kovo 15 dieną, kada jis vyko, P. Vaškys buvo apklausiamas Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT). Vieši žiniasklaidos pranešimai apie VTEK posėdį, pasak teismo, nėra tinkamas būdas informuoti pareiškėją.

Sprendimas nėra galutinis ir per mėnesį gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Kovo 15 dieną VTEK paskelbė nustačiusi, kad P. Vaškys buvo paskirtas izoliatoriaus Viešųjų pirkimų komisijos vadovu, bet nuo sprendimų, keliančių interesų konfliktą, nenusišalino: organizavo su savo įmonėmis susijusius pirkimus izoliatoriuje, pasirašinėjo kai kurias sąskaitas – faktūras už atliktus darbus.

VTEK, Teisingumo ministerija, Viešųjų pirkimų tarnyba, Valstybės kontrolė aiškinosi STT perduotą informaciją apie galimą piktnaudžiavimą Kauno tardymo izoliatoriuje. Teisėsaugos pareigūnams apie pažeidimus pranešusi izoliatoriaus darbuotoja Rasa Kazėnienė teigė, kad Kauno tardymo izoliatoriui atliekų išvežimo paslaugas teikia bendrovės „Vipita“, „Tis“ bei „Tis LT“, jų akcininkas yra P. Vaškys.

Paaiškėjus pažeidimams, tyrimas vyko ir Kauno tardymo izoliatoriui vadovavusios, buvusios Kalėjimų departamento direktorės Živilės Mikėnaitės atžvilgiu.

Ji taip pat buvo nušalinta nuo pareigų, tačiau sprendimą apskundė teismui. Dar nesulaukusi teismo sprendimo Ž. Mikėnaitė pasitraukė iš pareigų. Teismas jos skundą atmetė, yra paduotas apeliacinis skundas.

Ž. Mikėnaitė ir P. Vaškys kaip specialieji liudytojai kovą buvo apklausti STT atliekant ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jone

Jone portretas
Apie ką kalba?Kuo daugiau nusukti tuo mažiau gausi

juk

juk portretas
be stogų palaiminimo nepatenkama į panašų darbą. Korupcinė, nieko nepaisanti valdžia ir visa valstybė

jonas

jonas portretas
...panasu kad teiseja supainiojo privacius ir viesus interesus...bet kas patikrins?????
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių