Teismas išteisino fiktyvių vestuvių organizatores

Kauno apygardos teismas penktadienį paskelbė nuosprendį dviejų jaunų mamų, kaltintų bandymu parduoti fiktyviai santuokai vienišą savo kolegę, byloje. Savo kaltę pripažinusios teisiamosios  išteisintos motyvuojant tuo, kad įvykio metu Baudžiamojo kodekso straipsnyje, numatančiame atsakomybę už prekybą žmonėmis, dar nebuvo kalbama apie fiktyvią santuoką.

 

„Facebook“ šešėlis

Kaip jau rašyta, viena iš kaltintųjų prekyba žmonėmis buvo jau keleri metai tarp Lietuvos ir Austrijos gyvenanti 30-metė. Ji yra ištekėjusi už Pakistano piliečio, su kuriuo turi vaiką.

Kuriam iš sutuoktinių gimė idėja, kad ES priklausančios valstybės pilietė galėtų būti ir šeimos galvos brolio žmona, žino tik jie vieni. Tačiau, teisėsaugininkų duomenimis, daugiau iniciatyvos rodė žmona. 2015-ųjų gruodį ji pasiūlė Marijampolės apskrities gyventojai, su kuria susipažino socialiniame tinkle „Facebook“, už 2 tūkst. eurų atlygį surasti savo svainiui reikiamos kilmės nuotaką, galinčią ir šiam suteikti nuolatinį leidimą gyventi ES.

Kuriam iš sutuoktinių gimė idėja, kad ES priklausančios valstybės pilietė galėtų būti ir šeimos galvos brolio žmona, žino tik jie vieni.

Draugė iš „Facebook“, savo ruožtu, ėmė verbuoti šiam sandoriui porą metų jaunesnę savo žemietę, su kuria kartu naudojosi tomis pačiomis socialinių darbuotojų paslaugomis.

Sutrukdė socialinė darbuotoja

Viena vaiką auginanti 18-metė kandidatė į nuotakas prieš žadamą 5 tūkst. eurų atlygį neatsilaikė. O žemietei suvedus ją socialiniuose tinkluose su tokiais pinigais gundžiusia savo drauge iš „Facebook“, pastaroji dar pažadėjo ir nemokamą apgyvendinimą Austrijoje, naujų drabužių, telefoną bei nemokamas kirpyklos, manikiūro ir masažo paslaugas.

Verbuojamajai neatsilaikius, iš Austrijoje gyvenančios jos tautietės vyro banko sąskaitos į jos sąskaitą buvo pervesta 80 eurų Lietuvos Respublikos piliečio pasui pasidaryti. O, kad būsima nuotaka neišleistų šių pinigų kitiems tikslams, palydėti ją į Migracijos skyrių liepta jau minėtai draugei iš „Facebook“.

Tačiau sutartu laiku kandidatė į nuotakas nepasirodė - prastokai jautėsi po kažkokio vakarėlio, dėl kurių gausos iš jos jau ne kartą buvo paimtas vaikas, bet ji sugebėdavo šį vėl susigrąžinti. Neatvyko nuotaka ir į paskirtą naują pasimatymą, nes socialinė darbuotoja, kuriai ji prasitarė apie savo planus, sugebėjo verbuojamąją nuo šių atkalbėti. 

Skydu tapo vaikai

Nors planas neišdegė, „Facebok“ draugės stojo prieš teismą už tai, kad verbavo fiktyviai santuokai vienišą motiną, pasinaudodamos šios pažeidžiamumu. Už tai grėsė laisvės atėmimas nuo dvejų iki dešimties metų.

Nuosprendžio šios mažamečių vaikų turinčios mamos laukė nesuimtos. Viena iš jų, nepaisant, kad vos pradėjo trečią dešimtį, perduodant šią bylą teismui, jau laukėsi ketvirtojo vaiko. Šio gimimas – galima priežastis, kodėl ji neatvyko išklausyti nuosprendžio.

Prieš teismo proceso pradžią ji žiniasklaidai teisinosi nemaniusi, kad daro nusikaltimą - esą tik norėjusi padėti savo kaimynei, iš kurios eilinį kartą buvo paimtas vaikas, šį susigrąžinti. Kaimynei buvo nurodyta susirasti darbą ir pajamų buto nuomai. O už žadamą atlygį ji būtų vienu šūviu nušovusi du zuikius.

Ieškinys paliktas nenagrinėtas

Kita kaltinamoji atvyko į bylos nagrinėjimą iš Vienos, ir kaip ir jos draugė iš „Facebook“, pripažino padariusi jai inkriminuojamą nusikaltimą. Nors į nuosprendžio paskelbimą ji taip pat neatvyko.

Bylą nagrinėjusi teisėja Daiva Jankauskienė kaltinamąsias išteisino, motyvuodama tuo, kad fiktyvi santuoka buvo įtraukta į Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už prekybą žmonėmis, tik 2016-ųjų gegužę, o bylon sugulę įvykiai užfiksuoti 2015-ųjų gruodį. Todėl paliktas nenagrinėtas ir fiktyviai santuokai parduoti ketintos vienišos mamos ieškinys, kuriuo ji prašė iš abiejų kaltinamųjų solidariai apie 2 tūkst. eurų moralinio atlygio.

Prokurorė kovos iki galo

Kaltinimą šioje byloje palaikiusi Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Gabija Večerinskienė teigė šį nuosprendį skųsianti.

Ne vien dėl to, kad Klaipėdos apygardos teismas neseniai labai panašiomis aplinkybėmis nuteisė fiktyviai santuokai kitą asmenį pardavinėjusius kaltinamuosius. O ir dėl to, kad tuo metu, kai Kauno apygardos teismo išteisintos „Facebook“ draugės bandė parduoti fiktyviai santuokai vienos iš jų žemietę, minėtame Baudžiamojo kodekso straipsnyje, numatančiame atsakomybę už prekybą žmonėmis, buvo kalbama ir apie kitokius išnaudojimus, į ką Klaipėdos apygardos teismas atsižvelgė.

Tačiau, nepriskirdama kitokiems išnaudojimams fiktyvios santuokos, teisėja D.Jankauskienė teigė rėmusis moksline literatūra, kurioje teigiama, kad kitoks išnaudojimas – tai šiurkštus žmogaus teisių ir orumo pažeidimas, nederantis su civilizuotos visuomenės taisyklėmis. Tačiau ji pareiškė, kad, jeigu išteisintosios būtų panašiai besielgusios po 2016-ųjų gegužės, jos būtų už tai nubaustos.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pagarba teisejai,

Pagarba teisejai, portretas
Kad vadovavosi sveika nuovoka ir visais kitais zmogiskumo ir teisingumo faktoriais. Kokia cia zmoniu prekyba, jei mergina turejo galimybe rinktis... mums daug kas gyvenime yra siuloma daryti uz pinigus, o mes renkames, tinka ar ne... net ir i darba einame uz atlygi, nes neturime kito pasirinkimo,nedirbsim, neisgyvensim, bet tai juk nereiskia, kad darbdaviai pasinaudoja musu pazeidziamumu. Bet koks sanderis uz atlygi, yra sudaromas abieju pusiu laisva valia ir noru ir negali buti traktuojamas, kaip zmoniu prekyba, nebent tame sandoryje yra naudojama prievarta...jei zmogus pries savo valia turi vykdyti kazkieno kito interesus tenkinancius veiksmus, tuomet tai zmoniu prekyba....

Bokis

Bokis portretas
Ko laukt is babaju...

aš portretas
Mūsų teismai nedaro teisingumo o priklausomai kiek pinigų gauna toks ir teisingumas, supuvę teismai ir nežinia ar juos jau vadinti verta teismais
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių