Buvusio Čečėnijos prezidento sūnus prisipažino klastojęs lietuviškus pasus

Dokumentų klastojimu kaltinamas žuvusio Čečėnijos prezidento Džocharo Dudajevo sūnus Degis pripažįsta savo kaltę.

Dokumentų klastojimu kaltinamas žuvusio Čečėnijos prezidento Džocharo Dudajevo sūnus Degis pripažįsta savo kaltę.

Teisiamųjų suole kartu su Gruzijos pilietybę turinčiu, Vilniuje gyvenančiu D.Dudajevu – dar trys kauniečiai: Alius Jankauskas, Dainius Ivaška ir Nerijus Moncevičius.

Kauno apylinkės teismui sunkiai sekėsi pradėti nagrinėti šią bylą. Pirmą kartą jos nagrinėjimas buvo atidėtas paaiškėjus, kad D.Dudajevas ne visai gerai supranta lietuviškai. Prokuroras buvo įpareigotas D.Dudajevui pareikštus kaltinimus išversti į rusų kalbą. Vasarą kelis kartus į bylos nagrinėjimą nesusirinko tai vienas, tai kitas proceso dalyvis.

Trečiadienį byla pradėta paskelbus kaltinamąjį aktą. D.Dudajevas kaltinamas dalyvavus organizuotos nusikaltėlių grupės veikloje, kuri užsiėmė Lietuvos pasų klastojimu ir jų perdavimu užsieniečiams.

"Aš dariau ir darysiu tai dėl savo giminių", – prieš teismo posėdį pareiškė D.Dudajevas. Jis tikino, kad norėjo padėti dviem šeimoms, kurioms Kaukaze buvo nesaugu gyventi. Jis negalėjo paaiškinti, ar kaukaziečiai būtų apsigyvenę Lietuvoje, ar vykę į kitas Europos Sąjungos šalis. 

D.Dudajevas buvo sulaikytas 2011 metų kovą Kaune. Po ilgai trukusio tyrimo jį sulaikė Valstybės sienos apsaugos tarnybos Operatyvinės veiklos grupės pareigūnai. Sulaikymo metu prie prekybos centro „Mega“ automobilyje buvo rasti septyni suklastoti lietuviški pasai su kaukazietiškomis pavardėmis. Per tyrimą nustatyta, kad tokį sandorį už 7,5 tūkst. litų sudarė D.Dudajevas su A.Jankausku.

Vėliau pareigūnai per kratas bute Varnių g. rado ištisą fabrikėlį dokumentų klastojimui. Buvo rasta ir paimta Lietuvos respublikos piliečių pasų, banko kortelių, vairuotojų pažymėjimų. Tyrėjai identifikavo, kad D.Ivaška maketavo ir ruošė reikiamus dokumentus, N.Moncevičius pristatinėjo dokumentų originalus.

D.Dudajevui taip pat pateikti kaltinimai dėl narkotikų laikymo be tikslo parduoti.

Kiti kaltinamieji savo kaltę pripažino iš dalies. D.Ivaška ir A.Jankauskas sutiko teisme parodymus duoti iš karto, N.Moncevičius – tik po visų proceso dalyvių apklausos. Beje, jis vienintelis į bylą atvežtas iš areštinės. N.Moncevičius Kauno apygardos teismo sprendimu yra nuteistas 8 metams nelaisvės, tačiau nuosprendis apskųstas, todėl laikomas dar neįsiteisėjusiu.

Gruodžio 4 dieną vyksiančiame posėdyje liudys pirmi kaltinamieji. 


Šiame straipsnyje: Degis Dudajevaspasaiklastojimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

hjhhhjhjasasas

hjhhhjhjasasas portretas
obuolys nuo obels netoli krenta

kaunas 1

kaunas 1 portretas
Juodasiknis nusileido is kalnu.Grysk ciurka atgal i savo Kaukaza ozku dulkinti.

Cecnia

Cecnia portretas
Zymaus tevo vaikelio nenuteis parodydami,kad cia atseit yra tvarka teismuose.....Va su Venckiene,tai kitas dalykas-jai butu iki gyvos galvos...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių