Susitepęs politikas pradeda teismų maratoną

Buvęs Kauno miesto tarybos narys Valys Venslovas vakar atvėrė Kauno apylinkės teismo duris. Čia nagrinėjamoje byloje politikui teks atsakyti dėl "Kauno gatvių apšvietimo" buhalterinių viražų. Visai ne už kalnų ir didysis – "Kauno vandenų" korupcijos teisminis procesas Kauno apygardos teisme.

Kaltais neprisipažįsta

Savivaldybės įmonei "Kauno gatvių apšvietimas" socialdemokratas V.Venslovas vadovavo šiek tiek daugiau nei trejus metus. Kai 2011 m. kauniečiai jį išrinko į miesto tarybą, politikas užleido šiltą vietą ir persėdo į technikos direktoriaus kėdę toje pačioje įmonėje.

Teisėsaugininkus sudominęs laikotarpis apima V.Venslovo vadovavimo periodą nuo 2008 m. Kaltinamųjų suole V.Venslovas – ne vienas. Jam kompaniją palaiko "Kauno gatvių apšvietimo" buhalterė Živilė Marčiulaitienė. Abu kaltinami, kad apgaulingai pagal teisės aktus organizavo "Kauno gatvių apšvietimo" buhalterinę apskaitą.

Nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės nepripažįsta. "Absurdiški kaltinimai", – rėžė V.Venslovas. Jo gynėja papildė, kad eidamas "Kauno gatvių apšvietimo" direktoriaus pareigas V.Venslovas neturėjo galimybės padaryti nusikaltimą, kuriuo yra kaltinamas. Esą direktoriaus prievolė – organizuoti, o ne vesti buhalterinę apskaitą.

V.Venslovo gynėja pabrėžė turinti dokumentą, kuriame aiškinama, kad jokių nuostolių įmonei esą nebuvo padaryta. Visai kitokios nuomonės valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras. "Pagal buhalterinės apskaitos įstatymą direktorius atsakingas už buhalteriją", – priminė prokuroras Haroldas Mulevičius.

"Kauno gatvių apšvietimas" yra  savivaldybės įmonė ir kaltinime minimos gana ženklios pinigų sumos, tačiau byloje civilinis ieškinys nepareikštas. Bendra nuostolių suma galėtų būti apie 30 tūkst. eurų.

Pritrūko specialisto

Vakar  į pirmąjį posėdį susirinkę proceso dalyviai praktiškai nepasistūmėjo į priekį šios bylos tyrime. Prokuroras perskaitė kaltinamąjį aktą. Abu kaltinamieji buvo pasirengę iš karto duoti parodymus, tačiau buvo priimtas sprendimas viską perkelti į kitą posėdį.

Apgaulingu buhalterinės apskaitos organizavimu kaltinama buhalterė Ž.Marčiulaitienė "Kauno gatvių apšvietime" tas pačias pareigas eina iki šiol. Moteris jau stovėjo teismo tribūnoje ir rengėsi analizuoti kiekvieną rūpimą periodą. Tik tuomet susigriebta, jei kaltinamoji bus apklausiama dabar, vėliau jai gali tekti kartoti savo parodymus, kai į bylos nagrinėjimą įsijungs buhalterijos specialistė.

Tuo atveju kaltinamieji turėtų viską iš naujo aiškinti esant specialistui, kurio išvadomis ir paremtas kaltinimas. Teismas apsisprendė, kad siekiant efektyviai nagrinėti šios buhalterinės painiavos bylą, turi dalyvauti specialistas, kuris išaiškintų buhalterinės apskaitos įstatymo reikalavimus.

Painiava dokumentuose

Pirmieji pažeidimus "Kauno gatvių apšvietime" užfiksavo 2010 m. įmonės veiklos auditą atlikę savivaldybės auditoriai. Jiems užkliuvo netinkamai ir ne laiku pildyti apšvietimo lempų apskaitos dokumentai.

Dokumentuose skiriasi skaičiai, kiek lempų mieste buvo pakeista, kiek jų saugoma sandėliuose. Tas pats minima ir kaltinamojoje išvadoje. Tyrėjai skaičiavo, kiek senų metalinių stulpų priduota į metalo laužą ir kiek pajamų už tai gauta. Tačiau skaičiai įmonės buhalterijoje skyrėsi. Tyrėjams teko pripažinti, kad neįmanoma nustatyti, kiek buvo atramų.

Pareigūnų užfiksuoti gana įspūdingi skaičiai. Jų duomenimis, daugiau nei 15 tūkst. tonų metalo laužo nebuvo įtraukta į įmonės apskaitą, skirtingai fiksuoti medžiagų likučiai

Vienas ryškiausių "Kauno gatvių apšvietimo" veiklos chaoso požymių – utilizuoti priduotų lempų kiekiai. 2010-aisiais "Kauno gatvių apšvietimas" pridavė sunaikinti 1 150 perdegusių liuminescencinių lempų, nors bendrovėje nurašyta tik 70 tokių lempų.

Dar plačiau užsimota, naikinant aplinkai pavojingas gyvsidabrio lempas. Utilizuoti jų priduota daugiau kaip 2 600 vienetų, o mieste yra mažiau kaip 1 300 šviestuvų su tokiomis lempomis. Pagal tokius skaičius išeitų, kad lempos mieste turėjo būti keičiamos du kartus per metus, tačiau nėra tai patvirtinančių dokumentų.

Sisteminis kyšininkavimas

V.Venslovo žygiai savivaldybės įmonėje "Kauno gatvių apšvietimas" – tik pumpurėliai, palyginti su teisėtvarkos surinkta ir teismui perduota V.Venslovo veikla savivaldybės bendrovėje "Kauno vandenys". Šią bylą Kauno apygardos teismas pradės nagrinėti spalio 9 d.

"Kauno vandenų" byloje buvęs įmonės technikos direktorius V.Venslovas kaltinamas kyšininkavimu. Tokie pat kaltinimai pareikšti dar trims asmenims. Tyrėjai aiškina atskleidę sisteminį kyšininkavimą "Kauno vandenyse", o mažiausia kyšio suma siekė 2,5 tūkst. litų, kitais atvejais sumos buvę didesnės.

Įtarus korupcija V.Venslovui teko susipažinti su Kauno tardymo izoliatoriaus teikiamais malonumais. Jis buvo nušalintas nuo technikos direktoriaus "Kauno vandenyse" pareigų. Ir nors kauniečiai praregėjo ir per rinkimus jau nebuvo tokie dosnūs V.Venslovui, be valdiško darbo socialdemokratas neliko.

Kaltinamojo vaidmuo kyšininkavimo ir apgaulingos buhalterinės apskaitose bylose jam netrukdo darbuotis kitoje savivaldybės įmonėje. Šiuo metu V.Venslovas dirba "Kauno autobusų" remonto departamento vadovu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Julija

Julija portretas
Skaitau tokius rašinėlius tik kaip kriminalo mėgėja. Bet visuose kriminaluose laimi tiesa ir teisingumas. O Kaune kitaip. Va auksinio tualeto herojus vėl savo lašinius po savivaldybę tąso. Ką gal meras nežino. Bet vaikinas tiko ir kupčiui ir krabui. Taigi rašykit, rašykit tik gale pridėkit paaiškinimą, kad byla bus nutraukta.

supratau

supratau portretas
Norint gauti 'šiltą vietelę" valstybinėje įstaigoje, reikia dirbti su "chebra", mokėti klastoti dokumentus ir vogti iš miesto biudžeto- tada tau visi keliai atviri, nereikia jokių diplomų, o su diplomais ir sąžiningi, tegul keliauja į Darbo Biržą, ten gal pasiūlys krovėjo ar kiemsargio vietą, o gal nusiūs į mokymo centrą "persikvalifikuoti" , o su įgyta 'kvalifikacija" galėsi ir toliau 'sėkmingai" darbo ieškoti.

to qaf

to qaf portretas
Kiek buvo skelbta spaudoje, niekas iš "auksinio tualeto" bylos nenuteistas, nors po ilgų preocesų byla buvo pasiekusi Apeliacinį teismą
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių