Sukčių godumas – beribis: liepia imti paskolas, užstatyti butus

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Telefoniniai sukčiai klestėjo ir šiemet, nors naudojo, atrodytų, seniai žinomus scenarijus. Peržvelgus į bylas sugulusias istorijas, stebina nusikaltėlių įžūlumas, tačiau džiugina jų patirti fiasko, kartais ir dėl paprasto atsitiktinumo.

Išgelbėjo praeivis

E. bankininkystės kodų niekam nediktuoti, pinigų surašinėtojų į namus neįsileisti, po skambučio "Mama, padėk!" – perskambinti į bėdą galbūt pakliuvusiam artimam žmogui ir įsitikinti, kad pagalba tikrai reikalinga.

Tai policijos pareigūnai visais įmanomais kanalais kartoja kaip mantrą. Deja, sukčiai vis tiek randa patiklių žmonių. Be to, gudriai įtikinėdami sugeba apmauti ir įtaresnius.

Gerai, kad pasitaiko atidžių praeivių, kurie nepagaili savo laiko ir padeda apgautam žmogui atverti akis bei išsaugoti pinigus.

Gruodžio 18 d., apie 23 val. Kauno policijos pareigūnai sulaukė skambučio, kad įtartini asmenys taksi automobiliu vyresnio amžiaus moterį atvežė prie bankomato išgryninti pinigų.

Apie tai pranešusį 21 metų jaunuolį komisariato budėtojas sujungė su patruliuojančiais pareigūnais, kad šie galėtų operatyviai atvykti ir patikrinti informaciją.

Netrukus jie sustabdė taksi automobilį, kuriame buvo du 24 ir 37 metų vyrai. Kaip įtariama, jie prisistatė policijos pareigūnais ir apgaulės būdu iš 76 metų moters išviliojo 500 eurų.

Pinigus moteris atgavo, nes įtariami nusikaltėliai buvo sugauti jų dar nespėję išleisti ar kam nors perduoti. Abu vyrai sulaikyti ir uždaryti į areštinę. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo.

Grįžo keturis kartus

Kauno apskrityje šiemet iki gruodžio 20 d. užregistruoti 168 pavykusio telefoninio sukčiavimo atvejai.

Didžiausia suma, kurią tiems patiems sukčiams šiemet Kauno apskrityje pavyko išvilioti iš vieno asmens, siekia 21 tūkst. eurų. Tokia suma susidarė per kelis kartus. Sukčiai vis nepaliko 72-ejų moters ramybėje, sakydavo, kad pinigų reikia vis daugiau.

Nukentėjusioji policijai pasakojo, kad lapkričio 21 d. popietę jai būnant namuose Ringaudų kaime į laidinį namų telefoną paskambino moteris. Prisistatė jos draugės dukra ir ėmė sriūbauti apie neva atsitikusią nelaimę.

Galvodama, kad padeda dukrai išvengti nemalonumų, Kauno rajono gyventoja sukčiams per keturis kartus atidavė 21 050 eurų. Nukentėjusioji teigė, kad tai – ne visi nuostoliai, susiję su šia istorija. Ji banke turėjo sumokėti 130 eurų, nes atsiimdama tūkstančius nutraukė terminuotojo indėlio sutartį, ir dar 36 eurus sumokėjo už taksi paslaugas, kai skubėjo į banką. Bendras nuostolis, anot policijos, siekia 21 216 eurų.

Jie moka akimirksniu įvertinti žmogaus būseną ir žino, ar pavyks iš jo dar ką nors ištraukti.

"Šiemet teisme buvo nagrinėjama sudėtinga byla. Senolis, karo veteranas, sukčiams atidavė apie 20 tūkst. eurų. Teisme liudiję vaikai ir anūkai sakė: senelis per visą gyvenimo jiems nėra pirkęs jokių dovanų, beveik nieko neperka ir sau, buto neremontavęs, valgo kruopas ir yra labai taupus. Jiems buvo labai sunku patikėti, kad senelis tiek pinigų galėjo kam nors tiesiog atiduoti", – dėstė Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros Pirmojo skyriaus prokurorė Lina Svidinskaitė-Ridikė.

Šios ir kitos panašios istorijos įrodo, kad nors ir neįtikėtina, bet jaudulio dėl neva į bėdą pakliuvusių artimųjų užvaldyti gyventojai vykdo visus sukčių nurodymus.

"Pasinaudoja tokia žmonių būsena, kai jie pasirašinėdami nelabai supranta, ką daro ir kokios bus pasekmės", – apgailestavo ne vieną telefoninių sukčių bylą kuravusi prokurorė.

Įžūlumas – beribis

O sukčių įžūlumas ir apetitas, kaip pasakojo laikinai einantis Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininko pareigas Aleksejus Gubenko, – beribis.

Pavyzdžiui, rugsėjį iš 84-erių moters nenaudėliams pavyko išvilioti 13 tūkst. eurų. Negana to, sukčiai bandė persirašyti jos butą Partizanų g. – "vertintojas" jau bandė užsakyti veiksmus pas notarą, bet buvo sučiuptas.

"Žmonėms jie liepia imti paskolas, užstatyti butus", – apie užmojus kalbėjo A.Gubenko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Henry Clark

Henry Clark portretas
Dėmesio !!! Ar jums reikia skubiai paskolą? Mes apdalinti paskolą suinteresuotiems asmenims kurie ieško paskolos su gera valia ir su palūkanų norma 3%. Ar rimtai reikia Kurių skubiai paskola? tada jūs esate tinkamoje vietoje. Mes apdalinti verslo paskolos, asmeninės paskolos, Kalėdos paskolos, ir tt. Susisiekite su mumis dėl jūsų paskola prašymas, kad atitiktų jūsų paklausa ir nustatyti iš finansinės problemos. Susisiekite su mumis šiandien elektroniniu paštu: HENRYCLARK003@GMAIL.COM Ačiū, kaip mes laukiame jūsų atsakymą. Henris Clark paskolą.

apsirikau

apsirikau portretas
pamaciau antraste. galvoju pagaliau raso tiesa apie seima.drasus autorius. atverciau ir vel tas pats

O aš

O aš portretas
dar kartą kartoju: sujčius gaudyti ir bausti būtina, bet užuojautos nukentėjusieji nuo sukčių neverti. Atiduoda paskutinius pinigus - betgi atiduoda dažniausiai todėl, kad manosi gelbėjantys nusikaltusius artimuosius! Jei man kas paskambintų ir pasakytų "Tavo sūnus avariją padarė, žmogų suvažinėjo, duok pinigų, tai viską sutvarkysim" - aš atsakyčiau taip: "Suvažinėjo - tegu sėda! Kai išeis, dar ir į kailį gaus, ir mažiną matys kaip savo ausis be veidrodžio - tegu žiūri, kur važiuoja!" Bet bandantys pinigais išpirkti tegu ir teoriškai nusikaltusius sūnelius bei anūkėlius niekuo ne geresni už išsukinėjančius nuo pelnytos atsakomybės vaikelius arba žmoneles seimūnus bei kitus "šiškas".
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių