Šokiruojanti bylos atomazga: mažamečių Kaune tvirkintojas – nepakaltinamas

  • Teksto dydis:

Kauno apygardos teismas penktadienį nepakaltinamu pripažino vyrą, kaltintą seksualiai prievartavusį mažamečius.

Jam paskirtas priverstinis gydymas Rokiškio psichiatrijos ligoninėje, pranešė teismas.

R. D. teismui buvo perduotas dėl priverčiamųjų medicinos priemonių taikymo, nes 2016–2017 metais įtraukė nepilnamečius ir mažamečius asmenis girtauti, seksualiai prievartavo ir nesunkiai sutrikdė jų sveikatą.

Atsižvelgęs į teismo psichiatrinės–psichologinės ekspertizės išvadą, R. D. konstatuotą susirgimą, negalėjimą suprasti savo veiksmų esmės ir jų valdyti, teismas padarė išvadą, kad baudžiamo įstatymo uždraustas veikas jis padarė būdamas nepakaltinamas.

Teismas nustatė, kad minėtas asmuo yra nepakaltinamas ir šiuo metu, todėl pagal psichiatro rekomendacijas, atsižvelgęs į padarytų veikų ir asmens pavojingumą aplinkiniams, teismas jam pritaikė priverčiamąsias medicinos priemones.

Nukentėjusiųjų atstovų pagal įstatymą civilinius ieškinius teismas paliko nenagrinėtus, nes asmeniui esant nepakaltinamam, žalos atlyginimas negalimas.

„Kauno diena“ jau rašė, kad ši landynė yra viename Dainavos mikrorajono daugiabutyje.

Įdavė pačios aukos

Anot kaimynų, ji veikė apie penkerius metus. Tiek laiko jie teigia girdėję iš pusamžio kaimyno buto sklindantį triukšmą ir matę iš jo išeinančius neblaivius vaikus.

Su įkalčiais šeštą dešimtį baigiantis minėtos landynės šeimininkas buvo nutvertas tik pernai liepą, kai iš globos namų pabėgo keletas vaikų. Daliai jų vėliau grįžus patiems, pradėta klausinėti, kur kiti. Grįžusieji neslėpė, kad toliau girtauja pas R. D. Globos namų darbuotojams pradėjus aiškintis, už kokius pinigus, buvo atsakyta, kad tai – atlygis už tam tikras seksualines paslaugas.

Policijai nuvykus minėtu adresu, jame iš tikrųjų rasta nepilnamečių. Apklausiant šiuos, pavyko išsiaiškinti dešimt šioje landynėje girdytų alkoholiu ir seksualiai išnaudotų berniukų.

Ne visi nukentėjusieji nustatyti

Kaimynai teigia matydavę šioje landynėje besilankantį ir vizualiai vos dešimties metų berniuką. Tačiau jis liko nenustatytas, kaip ir galimi kiti nukentėjusieji.

Teisėsaugininkams pavyko išsiaiškinti, kad ši landynė veikė mažiausiai devynis mėnesius. Ir kai kurie jos svečiai čia lankydavosi nuolat. Kiti – vos po kartą.

Apie šį butą viename Dainavos mikrorajono penkiaaukštyje, esantį vos už poros šimtų metrų nuo mokyklos, kur galima gauti alkoholio bei cigarečių ir nesunkiai užsidirbti pinigų, iš pamokų bei namų linkę bėgti nepilnamečiai susižinojo vieni per kitus. Didžioji dauguma jų – iš to paties mikrorajono. Kai kurių iš jų šeimos yra Vaiko teisių apsaugos tarnybos įskaitoje. Kai kurie – gausių ar bendrabučiuose gyvenančių šeimų atžalos.

Pastogę šioje landynėje rasdavo ir iš globos namų, esančių kitame miesto gale, pabėgę nepilnamečiai.

Piktnaudžiavo neįgalumo išmoka?

Anot nukentėjusiaisiais pripažintų vaikų, buto šeimininkas atverdavo jiems savo duris bet kuriuo paros metu. Ir esą mokėdavo už kai kurių savo įnorių tenkinimą nuo keliasdešimties iki 100 eurų.

Jis pasakojo savo svečiams, kad užsidirba vykdamas į Vokietiją vogti dviračių, neįgaliųjų vežimėlių ir automobilių. Tačiau nepilnamečiai žinojo, kad dosniausias jis būna po dešimtos mėnesio dienos, kai mokamos įvairios išmokos.

Nustatyta, kad landynės šeimininkas buvo neįgalus ir oficialiai niekur nedirbo. Jis gyveno buvusiai sutuoktinei priklausančiame bute. Be to, prieš keliasdešimt metų buvo teistas, tačiau šis teistumas jau išnykęs. Pirminiais duomenimis, dar dvi bylos jo atžvilgiu buvo nutrauktos. Tačiau ne dėl panašių skandalingų dalykų, vykusių jo bute pastaraisiais metais. Viena iš minėtųjų iškelta dėl muštynių.

Pats landynės šeimininkas neslėpė, kad jau buvo sovietiniais laikais gydytas psichiatrijos ligoninėje dėl seksualinių nukrypimų. Tačiau esą tai buvo susiję ne su vaikais, o su moterimis.

Kol buvo gauta ekspertų išvada, kad jis – nepakaltinamas, vyras iš dalies buvo pripažinęs savo kaltę. Net teigė esą nepilnamečiai jį šantažavę, dėl to jis buvo priverstas šiems mokėti pinigus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ricardas Caras

Ricardas Caras portretas
Pas sita pidera puse Dainavos rajono nepilnameciu vaiksciojo policija tikrai zinojo bet kam tai rupi nepilnameciu inspektoriu nebera apylinkes inspektoriu irgi nereikia kriminalines paieskos operu irgi nebera aciu uz reformas Lietuvos policijoje butent Skverneliui Pernavui

staska

staska  portretas
kaip uz vaikus taip nepakaltinamas suka iskrypeliu valstybe uzverst gaidy

savi savu

savi savu portretas
neteisia
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių