Smurtavo prieš mažuosius emigrantus?

Kauno teisėsaugininkai, į kuriuos pagalbos kreipėsi šešių nepilnamečių vaikų motina, pašiurpę nuo to, kaip vaikams atsiliepia jų tėvų migracija po ES. Pati pareiškėja šios problemos nemato. Anot jos, didesnis jos mažamečių vaikų skriaudikas – esą prieš šiuos smurtavęs jos pažįstamas.

Versijos nesutampa

Ketvirtą dešimtį įpusėjusios R.P. (inicialai pakeisti) pareiškimas Kauno policijai, sukurptas prieš daugiau kaip tris mėnesius, skambėjo grėsmingai.

Ji teigė, kad į sodo namelį, kuriame ji gyvena su savo daugiavaike šeima, įsiveržęs jos pažįstamas pradėjo mėtyti ir nešti į lauką jos daiktus. Pastūmė kambaryje jos septynerių metų sūnų, kuris, trenkdamasis galva į židinį, patyrė fizinį skausmą. Nukentėjo ir devynmetis sūnus, kuris, bėgdamas nuo agresyvaus svečio, nugriuvo ant laiptų ir susižalojo koją. Susigrūmusi su svečiu, ranką susižalojo ir ji pati. O visa tai matydamas jos keturmetis sūnus patyrė didelį išgąstį.

Reaguojant į šį pareiškimą, pareiškėjos nurodytas šeštą dešimtį įpusėjęs Rimantas (vardas taip pat pakeistas) tą pačią dieną buvo sulaikytas ir praleido Kauno policijos areštinėje dvi paras. Vyras tikino, kad buvo visai ne taip, kaip teigiama jo daugiavaikės pažįstamos pareiškime.

Įtariamasis fizinio skausmo mažamečiams sukėlimu teigė leidęs šiai daugiavaikei šeimai apsigyventi jo išsinuomotame sodo namelyje prie Kauno marių. Tačiau neįsivaizdavo, kad ši šeima tokia netvarkinga. Dėl to, kilus konfliktui, pareiškėja esą susirinko savo vaikus ir pabėgo. O po to kreipėsi į policiją – esą jis smurtavęs prieš jos vaikus. Įtariamasis dievagojosi jų nelietęs.

Buvo sunku susikalbėti

Atėjus galimų nukentėjusiųjų apklausos pas ikiteisminio tyrimo teisėją eilei, paaiškėjo, kad septynmetis su devynmečiu visiškai nekalba lietuviškai, nors jau apie metus yra grįžę į Lietuvą ir lanko čia mokyklą.

Problemiška, anot apklausoje dalyvavusios vertėjos iš vokiečių kalbos, buvo susišnekėti su berniukais ir vokiškai. Vienas jų net negalėjo pasakyti savo vardo. Nors berniukų motina teigia, kad jie, kaip ir kiti keturi jos vaikai, vyriausiajai iš kurių – šešiolika, gimę Vokietijoje ir yra jos piliečiai.

Anot šį ikiteisminį tyrimą organizuojančios ir jam vadovaujančios Kauno apylinkės prokurorės Renatos Oželienės, galiausiai, padedant apklausoje dalyvavusiai psichologei, pavyko išsiaiškinti, kad konfliktas su sodo namelyje leidusiu apsigyventi mamos pažįstamu vis dėlto buvo. Atskleisti daugiau ikiteisminio tyrimo duomenų prokurorė nenorėjo, tepasakydama, kad rudenį šią bylą ketinama perduoti teismui.

Problemų kamuolys

Dar daugiau klausimų kelia šios daugiavaikės šeimos istorija ir ateitis.

R.P. teigimu, visų jos vaikų tėvai skirtingi, bet jie visi – vokiečiai. Tačiau jokių tai patvirtinančių vokiškų dokumentų ji nepateikė. Tik lietuviškus, išduotus 2015 m., kuriuose taip pat nurodoma, kad visi šios daugiavaikės motinos vaikai gimę Vokietijoje.

Anot R.P., į Lietuvą ji su vaikais grįžo daugiau kaip prieš metus. Kodėl, linkusi nutylėti. Esą Lietuvoje jai geriau.

Visi mokyklinio amžiaus R.P. vaikai – oficialiai vienos Kauno gimnazijos moksleiviai. Pasiteiravus jos vadovų, kaip šie jų moksleiviai lanko pamokas, jeigu nekalba lietuviškai, buvo atsakyta, kad šiuo metu jiems adaptacijos periodas. Gimnazijos vadovai neslėpė susidūrę su didesnėmis problemomis – daugiavaikė motina neįsileidžia jų socialinių darbuotojų, ketinusių patikrinti šeimos gyvenimo sąlygas.

Netrukus su tuo susidūrė ir Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojai, gavę informaciją apie šią probleminę šeimą iš teisėsaugininkų. Galiausiai, įsikišus pastariesiems, lankytojai buvo įsileisti. Netrukus paaiškėjo, kad ši daugiavaikė šeima nuolat keičia gyvenamąją vietą, migruodama po Kauną ir Kauno rajoną.

Neatmetama tikimybė, kad mažai norinčiųjų nuomoti butą tiek vaikų turinčiai ir niekur nedirbančiai motinai. Laimė, kad po incidento, per kurį galbūt nukentėjo jos mažiausi vaikai, apie šią šeimą sužinojo Vaiko teisių apsaugos tarnyba.


Šiame straipsnyje: smurtas prieš vaikus

NAUJAUSI KOMENTARAI

fuij

fuij portretas
Šlykštu, kad Lietuvoje daugėja tokių gegučių. Tai menkina kiekvieną iš mūsų ir valstybę apskritai.

Anonimas

Anonimas portretas
visi vaikai visada mokykloj smurtavo.ir rusu laikais ir dabar.visada buvo blogu vaiku ir kjei fiziskai silpnesnis tai skriaudzia.mokytojai turi stebet klase ziuret vaiku santykius.yra aukletoja mergaites turi pasakyt apie skriaudziamus vaikus

v

v portretas
Kazin,ar tarp ju juodckiu nera?Ju ten pilna su vokiskais pasais.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių