Skandalingoje teisėjų korupcijos byloje – „Kauno vandenų“ bylos herojus

Į Vilniaus miesto apylinkės teismą ketvirtadienį buvo vedami teisėjai, advokatai bei verslininkai. Tarp jų – kauniečiams gerai žinomas „Kauno vandenų“ korupcijos bylos herojus Valys Venslovas.

Buvusio vieno iš Kauno miesto socialdemokratų lyderių, savivaldybės tarybos nario bei „Kauno vandenų“ techninio direktoriaus V.Venslovos telefonas ketvirtadienio rytą jau buvo išjungtas. 

V.Venslovą labiau nei jo politinė ir visuomeninė veikla išgarsino korupcijos tradicijos Kauno savivaldybės įmonėje „Kauno vandenys“.

Kilus skandalui socialdemokratų vadovybė pašalino V.Venclovą iš partijos gretų.

Natūralu, kad po apkaltinamojo Kauno apygardos teismo nuosprendžio, kurį V.Venslovas išgirdo pernai spalį, Lietuvos apeliaciniame teisme buvęs „Kauno vandenų“ techninis direktorius turėjo reikalų.

Valys Venclovas/Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Jis ir dar keli nuteistieji „Kauno vandenų“ korupcijos byloje apskundė Kauno apygardos teismo nuosprendį.

„Teismo sprendimas nekvestionuojamas. Tačiau mums lieka teisė nesutikti su teismo sprendimu“, – portalui kauno.diena.lt tuoj po išgirsto nuosprendžio pareiškė buvęs politikas ir „Kauno vandenų“ techninis direktorius. 

Kauno apygardos teismo nuosprendį kyšių ėmėjams ir davėjams apskundė ir Valstybinį kaltinimą palaikiusi prokuratūra.

Lietuvos apeliacinis teismas jau buvo priėmęs skundus šioje byloje, tačiau nagrinėjimas dar nebuvo nepaskirtas.

Lietuvos apeliacinio teismo atstovai nepatvirtino, kad tarp korupcija įtariamų teisėjų yra V.Venslovos ir kitų „Kauno vandenų“ herojų bylą pasirengusių nagrinėti teisėjų.

Kauno apygardos teismas buvusio „Kauno vandenų“ grando nepagailėjo. V.Venslovą teismas pripažino kaltu ir skyrė 3 metų laisvės atėmimo bausmę, atidedant 2 metams ir beveik 38 tūkst. eurų baudą.

Teismo sprendimu turi būti konfiskuotas V.Venslovo turtas, atitinkantis paimtų kyšių vertę ir kaip kyšis priimta valtis.

V.Venslovui taip pat 3 metams atimta teisė dirbti ar eiti valstybės tarnautojui prilyginto asmens pareigas savivaldybės ar valstybės įmonėse ar savivaldybių bei valstybės kontroliuojamuose viešuosiuose juridiniuose asmenyse.

Areštinėje – ne naujokas

„Kauno vandenų“ korupcijos byla teismą pasiekė 2015 metais. Didelės apimties ikiteisminis tyrimas atskleidė, kad kyšiai bendrovės vadovams buvo mokami nuolat.

Skelbta, kad vien per 2012 ir 2013 m. kai kurios verslo įmonės už kyšius laimėjo net 70 viešųjų pirkimų konkursų. „Atkato“ dydis priklausydavo nuo darbų sumos: svyruodavo nuo 3 iki 10 procentų.

V.Venslovui jau teko patirti ir areštinės teikiamus malonumus. Po sulaikymo Kauno apylinkės teismas leido suimti šį veikėją. Kauno tardymo izoliatoriuje V.Venslovas praleido mėnesį. 

Kelis metus trukusio teisminio proceso metu V.Venslovas buvo įsidarbinęs kitoje Kauno savivaldybės įmonėje „Kauno autobusai“ remonto departamento vadovu. Šiuo metu V.Venslovas įmonėje nebedirba.

Portalas primena, kad stambaus masto kyšininkavimą tiriantys prokurorai ketvirtadienį nusprendė prašyti taikyti griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą tik penkiems išvakarėse sulaikytiems aukščiausio rango teisėjams, keturiems iš penkių kartu su jais areštinėje atsidūrusiems advokatams ir dar devyniems įtariamiesiems, apie kuriuos informacija neteikiama, nes esą jie – nevieši asmenys.

Suėmimą prašoma skirti Aukščiausiojo Teismo teisėjui Egidijui Laužikui, Apeliacinio teismo teisėjams Viktorui Kažiui, Konstantinui Gurinui bei Valdimarui Bavėjanui ir Vilniaus apygardos teismo teisėjui Henrichui Jaglinskiui.

Dėl Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjo Roberto Rainio, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjo Arūno Kaminsko ir Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjo Gintaro Čekanausko suėmimo nuspręsta nesikreipti. Jiems bus skirtos švelnesnės kardomosios priemonės. Tačiau, tik po to, kai bus baigti vesti į teismą visi įtariamieji, kuriuos prašoma suimti.

Visus sulaikytuosius galima laikyti už grotų be teismo leidimo iki rytojaus, nes operacija prasidėjo trečiadienį. O kai kurie įtariamieji buvo sulaikyti ne iš karto ryte. 

Beje, Regionų apygardos teismo Kauno rūmų teisėjai, nesulaukę tądien ryte savo kolegos G.Čekanausko, išvydo jį dar to paties trečiadienio popietę, kai baigiantis darbo dienai jis buvo pareigūnų atvežtas į savo darbo vietą. STT sulaikyto kolegos tarnybinio kabineto apžiūra užtruko. Ji buvo baigta tik po teismo darbo valandų.

Nuspręsta prašyti suimti ir keturis iš penkių sulaikytų advokatų – Drąsutį Zagrecką, Giedrę Cimbolienę, Aivarą Surblį ir Marių Navicką. Tik Romualdui Mikliušui ketinama skirti švelnesnę kardomąją priemonę.

Ketvirtadienį į teismą buvo atvesti ir verslininkai. Mėnesiui leista suimti Vilniaus statybos įmonės „Indema“ vadovą Rolandą Vasiliauską. Trims mėnesiams prašoma suimti sulaikytą 47-erių Oksaną Sakalauskienę. Ji – auditorė, dirbanti buhalterinės apskaitos, audito ir verslo konsultacijų įmonėje „Bilan“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete miau

kauniete miau portretas
del advokato Cerniausko namo ,tai neverta klykti ,saukti Jezu; pirmiausia baikite atitinkamus mokslus+++ turekite sviesia GALVA[jei ja turite!!] o tik po mokslu ir turint GALVA ir jo teisinias zinias;;pulkite skaiciuoti kiek ikainojamos teisines zinios.ir zmogaus savigarba[nes kartais advokatai [matydami baisia neteisybe] pdeda simboliskai .

Paf

Paf portretas
Nenustebciau jei ir ta sukriosusi kraba matijosiu pasodintu i gaidyna!

Nerijus

Nerijus portretas
Dar reikia peržiūrėti ir Kauno energijos bylas, ten R. Bakas, A. Augonis, V. Lukoševičius ir pagrindinė veikėja L. Kekienė, byla taip ir baigėsi, tyliai, tyliai. Gal kas girdėjote kad nuteisė?
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių