Siūloma paploninti visuomenės pasipiktinimą sukėlusių medikų pinigines

Prano Mažylio gimdymo namų anesteziologus, kaltinamus sukčiavimu ciniškai pasipinigaujant iš pacienčių, siūloma nubausti beveik trijų tūkstančių eurų baudomis, papildomai sumokant beveik tūkstantį eurų į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą ir atlyginant žalą savo aukoms.

Vertė kaltę patiems nukentėjusiems

Kauno apylinkės teisme ketvirtadienį baigta nagrinėta minėtuose gimdymo namuose tebedirbančių anesteziologų-reanimatologų Virgilijaus Dimšos ir Jelenos Čiučiulkienės byla, kurioje jie kaltinami apgaulės būdu iš pacienčių ar jų vyrų išsireikalavę neteisėtą atlygį už nemokamas nuskausminimo procedūras, kurias apmoka teritorinės ligonių kasos.

Kaip jau rašyta, nė vienas iš teisiamųjų savo kaltės nepripažįsta.

„Tai – melas ir šmeižtas!“, – duodamas teisme parodymus, teigė V.Dimša, tikindamas, kad per 20 savo darbo metų niekada nėra reikalavęs jokio neteisėto atlygio ir iš nieko jo negavęs. Tačiau turėjęs konfliktų su pacienčių vyrais, vienas kurių, esą grasinęs, kad jam tai atsirūgs, yra pripažintas šioje byloje nukentėjusiuoju.

Be to, anot V.Dimšos, ši byla yra žiniasklaidos projektas, o dauguma pripažintųjų joje nukentėjusiais – suklaidinti žurnalistų.

Leido sau V.Dimša ir tokią repliką: „Vyrams, dalyvaujantiems savo žmonų gimdymuose, taip pat būna gimdymo traumų.“ Kaip ir J.Čiučiulkienė leido sau patyčias iš pacienčių: „Nėščioms moterims tynimas pasireiškia ne tik išoriškai. Smegenys irgi tinsta!“ Taip ši kaltinamoji sukčiavimu buvo linkusi aiškinti, kodėl viena iš pacienčių esą ją apkalba. Galiausiai J.Čiučiulkienė pareiškė, kad niekam nesiruošia nieko atlyginti, nes niekam nepadarė jokios žalos.

Virgilijus Dimša ir Jelena Čiučiulkienė/Vilmanto Raupelio nuotr.

Grandininė reakcija

Nei V.Dimša, nei J.Čiučiulkienė nebuvo sulaikyti su įkalčiais.

Kaltinimai jiems pareikšti, remiantis nukentėjusiųjų parodymais. Visi jie teisme patvirtino, kad ir V.Dimša, ir J.Čiučiulkienė reikalavo iš jų pinigų už, kaip nustatė teisėsaugininkai, Teritorinės ligonių kasos apmokamą paslaugą.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo šį ikiteisminį tyrimą 2016-ųjų lapkritį, gavus vienos minėtų gimdymo namų pacientės bei jos vyro pareiškimą apie tai, kad jie buvo priversti susimokėti 80 eurų už nuskausminimo procedūrą, kuriuos anesteziologė įsidėjo į kišenę. O paprašius čekio, jo nedavė.

STT kreipųsis į visuomenę – kad atsilieptų daugiau šių gimdymo namų pacienčių, taip pat buvusių priverstų susimokėti už šią nemokamą paslaugą, atsišaukė ir daugiau apgautųjų.

V.Dimšą ir J.Čiučiulkienę, skirtingai, negu kitus panašia nusikalstama veika įtartus jų kolegas, pavyko pasodinti į teisiamųjų suolą, tik konstatavus, kad jų nusikalstama veika buvo tęstinė. Ir jie apgaule per du kartus išsireikalavo 160 eurų.

Nuosprendis – dar šį mėnesį

V.Dimša kaltinamas padaręs šį baudžiamąjį nusižengimą 2015-aisiais. J.Čiučiulkienė – 2016-aisiais.

Anot nukentėjusiųjų, teisiamieji tiesiog naudojosi aplinkybėmis, kad nežmoniškus skausmus kenčiančios gimdyvės tuo metu yra pasiryžusios bet kam, kad tik viskas, kuo greičiau baigtųsi. Šiandien dauguma iš jų prašo, kad iš kaltinamųjų sukčiavimu būtų priteisti šių apgaule užvaldyti jų pinigai. Tokio ieškinio J.Čiučiulkienei atsisakė tik viena šiuo metu vėl nėščia nukentėjusioji,

besirengianti vėl gimdyti P.Mažylio gimdymo namuose. Tačiau kita prašo iš šios medikės priteisti ir 1000 eurų moralinį atlygį.

Prokuroras, siūlydamas nubausti teisiamuosius daugiau kaip 2800 eurų baudomis, kas yra vidurkis, numatytas už jiems inkriminuojamą baudžiamąjį nusižengimą, prašė teismo skirti V.Dimšai ir J.Čiučiulkienei ir baudžiamojo poveikio priemonę – daugiau kaip 940 eurų įmoką į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą. Tuo pačiu priteisiant iš jų ir nukentėjusiųjų prašomą šiems padarytą 80 eurų žalą. O tuos 80 eurų, kurių kaip ieškinio atsisakė viena iš nukentėjusiųjų, iš J.Čiučiulkienės konfiskuoti kaip gautus darant baudžiamąjį nusižengimą. Tačiau prokuroras siūlė iki 300 eurų sumažinti kitos nukentėjusiosios iš J.Čiučiulkienės prašomo moralinio atlygio dėl prarasto pasitikėjimo P.Mažylio gimdymo namais ir jų medikais sumą.

Patys teisiamieji, kaip ir jų advokatai, prašė teismo išteisinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čia dar ne viskas

Čia dar ne viskas portretas
Tegu patikrina kaip po narkozių dienos chirurgijos centre , išimdamos po narkozių adatas, vata suvilgo vandeniu o ne spiritu. Aš pati įsitikinau pauosčiusi, kad jokio spirito nei kvapo , nei stiprumo nėra, o grynas vanduo, jos tipo suvilgo vatą spiritu ir uždeda ant tos vietos kur buvo kateteris, bet ten joks ne spiritas, bet vanduo , o spiritą sau pasiįma.

Anonimas

Anonimas portretas
Man idomu kada I teisiamuju suola ses KGB SENMERGA dalia negaliu vadinti prezidente ji jug KGB statytine.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių