Šilainių siaubūnas jau kalėjo už nužudymą

Kauno apylinkės teismas dviem mėnesiams izoliavo nuo visuomenės Egidijų Kartaną, įtariamą Šilainių "Lidl" automobilių stovėjimo aikštelėje, grasinant peiliu, apiplėšus  dvi moteris. Prieš 16 metų šis narkomanas jau teistas už nužudymą, panaudojant iš dildės pasigamintą peilį. Atlikdamas už tai skirtą bausmę, jis savadarbiu strypu sužalojo kitą kalinį.

Viena pakluso, kita pabėgo

Kaip jau rašyta, abu išpuoliai Baltų prospekte esančio "Lidl“ prieigose buvo įvykdyti kovo pabaigoje. Jų autoriui netrūko įžūlumo, nes į aukas pasirinktos moterys buvo užpuldinėjamos du vakarus iš eilės.

Kovo 26 d., apie 19 val., plėšikas įsėdo į „Peugeot 206“ ir šio vairuotojai, grasindamas peiliu, liepė vežti jį į Savanorių prospektą. Pakeliui iškraustęs aukos piniginę, užpuolikas pasisavino šioje rastus 10 eurų bei mokėjimų ir internetinės bankininkystės korteles. Prigriebė ir daiktadėžėje rastą laikrodį. Plėšiko grobį nukentėjusioji įvertino 130 eurų.

Kovo 27 d., apie 20.40 val., "Lidl" automobilių stovėjimo aikštelėje siautėjusio plėšiko auka tapo "Ford Focus" vairuotoja. Įsėdęs su peiliu rankoje į šios automobilį, jis liepė likti sėdėti savo vietoje ir automobilio savininkei. Tačiau pastarajai pavyko pabėgti. Užpuolikas taip pat pasišalino, pagrobęs aukos pirkinių krepšį, įvertintą 5,76 euro.

Pasidavė Melagių dieną

Balandžio 1-osios rytą Kauno policija pranešė nustačiusi įtariamąjį, galimai įvykdžiusį šiuos įžūlius išpuolius. Ir paprašė visuomenės pagalbos nustatant jo buvimo vietą.

Portalo duomenimis, nepaisant to, kad buvo Melagių diena, šiais nusikaltimais įtariamas E.Kartanas patikėjo, kad yra demaskuotas. Jis pats paskambino nurodytais pareigūnų telefonais ir pranešė, kur yra.

Policija taip pat pažiūrėjo į šį pranešimą rimtai ir nuvyko skambinusiojo nurodytu adresu. Balandžio 1-ąją, apie 21 val., E.Kartanas buvo sulaikytas Kaišiadorių rajone esančiame narkomanų reabilitacijos centre. 

Įtariamasis prisipažįsta tik iš dalies. Jis neneigia apiplėšęs moteris, tačiau įrodinėja, kad neturėjo jokio peilio. Tą patį 45-erių E.Kartanas, kurio biografijoje - jau penki teistumai, pakartojo ir pirmadienį atvesdintas į teismą.

Biografija iškalbinga

Posėdis, kuriame prokurorė Rita Raulynaitienė prašė teisėjo Rimanto Grigo suimti E.Kartaną dviem mėnesiams - per tiek laiko planuojama perduoti bylą teismui, užtruko vos dešimt minučių. Teisėjas prokurorės prašymą patenkino pilnai. 

"Teismas nusprendė įtariamąjį suimti, nes jis neturi nuolatinės gyvenamosios vietos. Kaip pats teigė, gyveno daugiabučių namų laiptinėse. Neturi ir darbo. Be to, ne per seniausiai grįžęs iš Vokietijos, todėl gali turėti ryšių užsienyje, į kurį gali pabėgti ir pasislėpti", - taip savo sprendimą tenkinti prokurorės prašymą komentavo teisėjas.

Portalo duomenimis, išvykimą į Vokietiją E.Kartanas deklaravo 2016-aisiais. 2012-ųjų birželį jis buvo paleistas iš Marijampolės pataisos namų, kuriuose kalėjo beveik 10 metų. Tokia subendrinta bausmė jam buvo skirta už sugėrovo nužudymą, kito kalinio sveikatos sutrikdymą bei chuliganizmą. E. Kartanas nužudė 13 metų vyresnį sugėrovą, pastarojo pavadintas ožiu. Už tai aukai smogta iš dildės pasigamintu peiliu, kurį, anot liudytojų, įkištą į dėklą jis nešiojosi pasikabinęs ant kaklo. Atlikdamas bausmę už šį nusikaltimą, E.Kartanas po metų savadarbiu metaliniu strypu sužalojo ir kitą kalinį.

Teisinosi ir aukoms, ir žiniasklaidai

Atvesdintas į teismą E.Kartanas savo veido, kurio ryškiausias akcentas - įžūlus žvilgsnis, neslėpė. Tačiau ne iš karto atsakė į gausiai susirinkusios žiniasklaidos klausimą, kodėl apiplėšinėjo moteris.

E.Kartanas netikėtai prakalbo, jau atvesdintas į teismo sprendimo paskelbimą. "Gailiuosi ir labai atsiprašau tų moterų. Reikėjo pinigų narkotikams, todėl taip ir padariau", - pasakojo žurnalistams teismo narve konvojaus pareigūnų saugomas įtariamasis.

Už uždarų durų vykusiame teismo posėdyje, kuriame buvo prašoma jį suimti, E.Kartanas teigė esą teisinęsis, kad yra priklausomas nuo narkotikų, todėl taip ir elgiasi, ir savo aukoms. Jis pasakojo, pernai grįžęs iš Vokietijos, daugiausiai prisilaikęs Kauno centre esančių daugiabučių laiptinėse. O pasirinko plėšikavimui Šilainių "Lidl" automobilių stovėjimo aikštelę, nes ten gyvena jo pažįstamas, pas kurį jis anksčiau glaudėsi. Be to, buvo patogu gyventi vienur, o plėšikauti kitur. Esą atvežtas pirmosios aukos į miesto centrą, jis kitą dieną grįžo į nusikaltimo vietą pėsčiomis. O, kai šiek tiek prašviesėjus sąmonei suprato, ką padarė, esą pasiryžo gydytis nuo narkomanijos. E.Kartanas prašė jo nesuimti, kad nenutrūktų gydymas. Tačiau teismas konstatavo, kad narkomanų reabilitacijos centre negalima pilnai užtikrinti jo izoliavimo nuo visuomenės.

Neatmetama, kad apsvaigęs nuo eilinės narkotikų dozės E.Kartanas įvykdė ne tik du minėtus apiplėšimus. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O kaip kitaip, nepadarius naujų nusikaltimų, vėl užsitikrinti sau EUROPINIUS gyvenimo standartus? Tai ta esama valdžia - mums, ar - nusikaltėliams?

partija

partija portretas
o kaip lietuvoj kovojama su narkomanija?kodel 26 metus be perstojo veikia wilno taboras?kas ji stoguoja?

Antidaktaras

Antidaktaras portretas
Kodėl Šilainių? Iš tiesų, tai pabaisa iš Kauno. Didelis tankis jų ten. Įpročiai vogti formavosi dešimtmečiais. Stumbras, Maistas, Pluoštas, Felikso Dzeržinskio staklių gamykla Raudonosios armijos prospekte, Aleksoto turgaus sukčiai, OBCHS iš Vičiūnų, EBSW...galima vardinti ir vardinti. Keliolikos smetoninių inteligentų, jų išauklėtų vaikų bei anūkų inteligencija prasmenga šioje kloakoje.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių