Šilainių siaubūnas bus izoliuotas nuo visuomenės?

Šilainių "Lidl" prieigose su peiliu plėšikavusį Egidijų Kartaną siūloma izoliuoti nuo visuomenės pustrečių metų. Teisme jis surengė tikrą šou – verkė, kad tada labai norėjo valgyti ir vertė kaltę esą nekokybišką pagalbą jam suteikusiems Žiegždrių psichiatrams.

Muilo opera

Netrukus 45-erių sulauksiančio, ne kartą teisto E.Kartano byla Kauno apylinkės teisme išnagrinėta per pusvalandį – pritaikytas sutrumpintas įrodymų tyrimas, nes teisiamasis teigė visiškai pripažįstantis savo kaltę.

Teismo posėdyje jo duoti parodymai skyrėsi nuo to, ką jis anksčiau pasakojo žiniasklaidai ir ikiteisminio tyrimo metu.

Anksčiau dievagojęsis, kad bylon sugulusių įvykių metu neturėjo jokio peilio, esą tai buvo folija apvyniotos šukos, po trumpo jam valstybės paskirto advokato Jono Gaidukevičiaus instruktažo prieš teismo posėdį E.Kartanas galiausiai prisipažino turėjęs peilį. Esą radęs jį tą pačią dieną.

Į posėdį vedamas konvojaus E.Kartanas šypsojosi, tačiau teismo salėje jis jau negalėjo kalbėti per ašaras. Panašiai kaip ir jo sugyventinė, parašiusi teismui graudų laišką, koks kaltinamasis plėšikavimu geras žmogus, o teismo fojė trukdžiusi jį įamžinti bandančiam fotografui bei replikavusi, ko šis fotografuoja konvojaus atlydėtą teisiamąjį – juk jis žmogus, ne beždžionė.

Viena pakluso, kita pabėgo

"Kauno diena rašė, kad abu išpuolius už nužudymą jau kalėjęs E.Kartanas įvykdė Baltų prospekte esančio "Lidl" automobilių stovėjimo aikštelėje kovo pabaigoje. Jų autoriui netrūko įžūlumo, nes į aukas pasirinktos moterys buvo užpuldinėjamos du vakarus iš eilės.

Kovo 26-osios vakarą jis įsėdo į "Peugeot 206" ir šio vairuotojai, grasindamas peiliu, liepė vežti jį Savanorių prospektą. Pakeliui iškraustęs aukos piniginę, užpuolikas pasisavino joje rastus 10 eurų ir mokėjimo bei interneto banko korteles. Prigriebė, išlipdamas prie prekybos centro "Savas", ir magnetolą bei daiktadėžėje rastą kišeninį laikrodį. Plėšiko grobį nukentėjusioji įvertino 130 eurų.

Kovo 27-osios vakare E.Kartanas su peiliu rankoje įsibrovė į automobilį "Ford Focus". Šio vairuotoja, kuriai jis liepė likti sėdėti savo vietoje, nepakluso ir, iššokusi iš automobilio, ėmė šaukti, kad kas nors iškviestų policiją. Pagrobęs jos pirkinių krepšį, įvertintą 5,76 euro, plėšikas pasišalino.

Neaišku, kas nukentėjusysis

"Tą vakarą be proto norėjau valgyti, – graudino šią savaitę teismą penkis kartus teistas E.Kartanas. – Tačiau pamatęs su maišeliu ateinančią moterį, dar ilgai trypiau, kol ryžausi. Įlipęs į jos automobilį pasakiau, kad būtų rami, – nieko nedarysiu, o ji iššoko."

Girdėdama tokius teisiamojo virkavimus, nukentėjusioji nevalingai purtė galvą. Kadangi byla išnagrinėta taikant sutrumpintą įrodymų tyrimą, nei ji, nei kita moteris, apiplėšta dieną prieš, net nebuvo apklaustos.

"Kažko panašaus ir tikėjausi. Noriu, kad viskas greičiau baigtųsi", – tik tiek galėjo pasakyti po teismo posėdžio nukentėjusiosios. Greičiausiai turėdamos galvoje ne tik teisiamojo kalbas, bet ir jo advokato.

Po ašarose skęstančio E.Kartano monologo buvo sunku suprasti, kas čia nukentėjusysis. Pamiršęs, ką prieš kelis mėnesius sakė žiniasklaidai, kai buvo sprendžiamas jo suėmimo klausimas, ketvirtadienį jis jau teisme pasakojo, kad nusikaltimų, už kuriuos teisiamas, išvakarėse buvo ką tik paleistas iš Žiegždrių ligoninės, į kurią kreipėsi pagalbos, apsinuodijęs neaiškios kilmės narkotikais. Esą dėl prastos savijautos nuo medikų jam prileistų vaistų ir reikėjo amfetamino dozės, kad nebūtų taip silpna ir neimtų miegas.

Teisiamasis teigė, kad, įsėdus į pirmos aukos automobilį, jos piniginė tiesiog gulėjo ant sėdynės. O pamatęs, kad mergina išsigandusi, ramino, kad nieko jai nedarys. Nukentėjusioji pasakojo, kad įsibrovėlis grasino jai su peiliu pagražinti veidą.

Pasidavė Melagių dieną

Anot E.Kartano, neišplėšė jis ir pirmos aukos automobilio magnetolos, o esą gražiai šią atjungė. Ir pasiėmė, nes nebuvo įsitikinęs, ar piniginėje rastų 10 eurų užteks narkotikams.

Vėliau tą magnetolą dėl prastos išvaizdos išmetė. Kaip ir žalią mėsą, rastą kitą vakarą užpultos moters pirkinių krepšelyje. Suvalgė po netoliese esančio daugiabučio balkonu tik varškę. Esą išmetė nuo tilto į Nerį ir peilį.

Kaip jau rašyta, po kelių dienų E.Kartanas pasidavė policijai pats. Tą balandžio 1-osios rytą pareigūnai pranešė nustatę įtariamąjį, įvariusį siaubą Šilainių moterims, ir paprašė visuomenės pagalbos nustatant jo buvimo vietą.

Po paties E.Kartano, pranešusio pareigūnams, kur jis yra, skambučio tos pačios dienos vakarą jis buvo sulaikytas Kaišiadorių rajone esančiame narkomanų reabilitacijos centre.

Pasielgiau kvailai ir dabar springsiu kameroje ašaromis.

Prokurorės nesugraudino

"Tai paskutinis atvejis, kai nusikaltau", – dievagojosi prieš teismą stojęs E.Kartanas, kurio ankstesni teistumai, prijungti prie naujos jo bylos, vos tilpo į 50 puslapių.

"Paleistas iš pataisos namų buvau įsidarbinęs Londone. Ir atleistas ten už girtavimą bei svaiginimąsi narkotikais, nė karto neapsivogiau, nors penkias dienas buvau nevalgęs ir gyvenau gatvėje", – toliau graudino teismą E.Kartanas, tikindamas, kad jo kvailą paslydimą, už kurį dabar teisiamas, lėmė ir tai, kad jis bylon sugulusių įvykių išvakarėse susipyko su sugyventine. "Pasielgiau kvailai ir dabar springsiu kameroje ašaromis", – taip baigėsi paskutinis teisiamojo žodis.

Prokurorė, siūlydama E.Kartanui pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę, prašė teismo atsižvelgti ne tik į teisiamojo prisipažinimą ir gailėjimąsi, bet ir į tai, kad jis padarė sunkius nusikaltimus apsvaigęs nuo narkotikų ir būdamas jau penkis kartus teistas.

Biografija iškalbinga

Jau rašyta, kad E.Kartanas buvo paleistas iš Marijampolės pataisos namų, kuriuose kalėjo beveik dešimt metų, 2012-ųjų birželį. Tokia subendrinta bausmė jam buvo skirta už sugėrovo nužudymą, kito kalinio sveikatos sutrikdymą ir chuliganizmą.

Prieš šešiolika metų E.Kartanas nužudė 13 metų vyresnį sugėrovą, pastarojo pavadintas ožiu. Už tai aukai smogta iš dildės pasigamintu peiliu, kurį, anot liudytojų, įkištą į dėklą jis nešiojosi pasikabinęs ant kaklo. Atlikdamas bausmę už šį nusikaltimą, po metų E.Kartanas savadarbiu metaliniu strypu sužalojo ir kitą kalinį.

"Niekas neįvyksta be priežasties – teisiamajam reikėjo narkotikų, – taip savo baigiamąją kalbą pradėjo E.Kartano advokatas J.Gaidukevičius. Akcentavęs ir tai, kad tikras plėšikas arba grasina, arba naudoja smurtą. O čia esą buvo kaip filme – atsisėdo su peiliu ir paprašė pinigų. J.Gaidukevičius prašė savo ginamajam švelnesnės bausmės nei siūlė prokurorė.

Nuosprendį E.Kartanui, kuriam nukentėjusiosios nepareiškė jokių ieškinių – esą, ką iš jo paimsi, planuojama skelbti po poros savaičių.


Šiame straipsnyje: Egidijus Kartanasplėšikavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

//////...............

//////............... portretas
stai tokius po 5 -10 ar 50 kartu teistus recidyvistus , kuriu gailisi visoki ,,,advokatai,,, gaidukeviciai ir gamina lietuvos teisesmauka , su fraze ,,,na ka is jo paimsi,,,,bandiuga-narkomanas lieka teisus ,o auka gali pats laizytis savo zaizdastiek fizines tiek moralines ........maxsimum po metu sis bandiuga vel bludys silainiuose apiplesinedamas zmones ir rinkdamas honorara gailestingiems advoktams....... taip ir sukasi ratas bandiuga plesia , susimoka advokatuj , teisejuj ,prokuroruj , trumpam priseda pailset y cype ir vel eina plest...

Anonimas

Anonimas portretas
Prezidentę leidžiama vadinti marionete ir anonomas nabaudžiamas gėda mūsų valstybei tarybiniais laikais senai būtu kalėjime.

ohoo

ohoo portretas
Varksai normalus nuo nenormaliu ir apsaugos nera.kas per per vienetas vis apie prezidente reiskia nuomone o va niekam geda neidomi.emigrantai patampom peciais
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių