Serbas šokdina Kauno teismą

Serbas Miodragas Markovičius, kurį Lietuvos teisėsaugininkai kaltina bandymu padėti vienai prieglobsčio mūsų šalyje prašančiai sirų šeimai slapčia pabėgti į Vokietiją, toliau diktuoja savo sąlygas Kauno apygardos teismui. Pirmadienio ryte tik rankomis beliko skėsčioti advokatui, kurį jam buvo skyrusi Lietuvos valstybė.

Šviniaus šešėlis

Tik susirinkus į prieš mėnesį numatytą teismo posėdį, paaiškėjo, kad jame nepasirodęs 53-ejų M.Markovičius prieš kelias savaites sudarė sutartį su Kauno advokatu Nerijumi Strazdu, neinformavęs apie tai valstybės jam skirto Lazdijų advokato Mečislovo Norvaišo. O N.Strazdas pasirašė su juo šią sutartį žinodamas, kad dalyvauti vasario 13-osios posėdyje negalės, nes jo išvakarėse išvyksta su sūnumi slidinėti į kalnus.

Tik savaitgalį Kauno apygardos teismą pasiekusiame N.Strazdo pranešime teigiama, kad šios atostogos buvo suplanuotos iš anksto.

Kodėl M.Markovičius nusprendė samdytis buvusį prieštaringai vertinamo Arūno Pukelio, pravarde Švinius, advokatą, padėjusį pastarajam išlipti sausam iš balos dėl neteisėto Enriko Daktaro laisvės atėmimo, belieka spėlioti. Kaip jau rašyta, vieša paslaptis, kad bene labiausiai iš Europą pastaruoju metu užplūdusios pabėgėlių bangos pelnosi serbų mafija. M.Markovičius kaip įmanydamas slepia veidą nuo žiniasklaidos – tai natūraliai kelia įtarimą, kad Lietuvoje jis yra lankęsis ir anksčiau bei turi priežasčių slėptis. Sutartis su nauju advokatu, kurį galimai jam kažkas nurodė ar padėjo pasirinkti, tokius įtarimus tik sustiprina. 

Įkliuvo su įkalčiais

Tačiau neatmetama, kad bohemiškos išvaizdos M.Markovičius galėjo įsižeisti ir dėl viešos pamokos, kurią po pirmojo nepavykusio bandymo atversti jo bylą Kauno apygardos teismo vestibiulyje jam surengė valstybės skirtas advokatas.

Kaip jau rašyta, pastarasis jį tikino, kad protingiausia būtų prisipažinti, nes tik tokiu atveju būtų galima taikyti sutrumpintą įrodymų tyrimą, dėl to galima bausmė sumažėtų trečdaliu. O Lietuvos įstatymai už neteisėtą žmonių gabenimą per valstybės sieną iš savanaudiškų paskatų, kuo yra kaltinamas M.Markovičius, numato laisvės atėmimą iki aštuonerių metų be jokios kitos alternatyvos.

Iškalbingi ir šią bylą teismui rengusių teisėsaugininkų nustatyti faktai: M.Markovičiaus automobilis „Ford Focus“, kuriuo važiavo viena vos prieš dvi savaites mūsų Migracijos departamento pareigūnų Graikijos pabėgėlių stovykloje atrinkta sirų šeima, buvo sulaikytas Kalvarijos užkardos saugomame pasienio ruože su Lenkija pernykštės spalio 23-iosios vakarą. Sirai bandė išvažiuoti iš Lietuvos net nesislapstydami, nors dar nebuvo susitvarkę dokumentų, leidžiančių laisvai keliauti po ES.

Teisėsaugininkų duomenimis, oficialiai niekur nedirbantį M.Markovičių, turintį leidimą gyventi Vokietijoje, galėjo nusamdyti ten gyvenantis šios sirų šeimos galvos brolis. Remiantis siro telefone rastu susirašinėjimu, keturių žmonių pervežimą per valstybės sieną teisiamasis buvo įkainojęs 180 eurų.

Pageidavimų koncertas užsitęsė

Sulaikymo metu pas M.Markovičių rasti 9 tūkst. eurų – tūkstančiu mažiau, negu galima turėti tokios kelionės metu. Jis tikino grįžtantis iš Sankt Peterburgo, kur esą tvarkė draugo paveikslo pirkimo reikalus, ir šie pinigai – minėto Vokietijoje gyvenančio draugo. Tačiau M.Markovičius sutiko su pasiūlymu paleisti jį už 7 tūkst. eurų, paimtų iš minėtos sumos, užstatą.

Iš pradžių nepripažinęs savo kaltės – esą susirado šią sirų šeimą nežinodamas, kad pabėgėlių yra ir Lietuvoje, per interneto programėlę savo telefone, ieškodamas bendrakeleivių ilgoje kelionėje iš Rusijos į Vokietiją, vėliau M.Markovičius prisipažino bandęs sirams padėti pabėgti. 

Teisėsaugininkai turi rimtų M.Markovičiaus kaltės įrodymų. Pirmiausia, sirų, papasakojusių, kad šio serbo nuotrauką ir koordinates jiems atsiuntė Vokietijoje gyvenantis brolis, parodymus. Jie pasakojo sumokėję „Ford Focus“ vairuotojui sutartus 180 eurų vos tik įlipę į automobilį. Tačiau, kai buvo sulaikyti Lietuvos pasienyje ir pareikalavo M.Markovičiaus šiuos pinigus grąžinti, jis atsisakė tai padaryti – esą jau išleidęs gautą užmokestį bendrakeleivių dviejų šešiamečių vaikų maitinimui. 

Be to, M.Markovičiaus, tikinusio, kad grįžta iš Sankt Peterburgo į Berlyną, „Ford Focus“ įrengta navigacijos sistema rodė, kad paskutinis jo maršrutas buvo Berlynas-Kaunas.

Pirmasis bandymas atversti aukštąjį išsilavinimą turinčio M.Markovičiaus bylą nepavyko, šiam puikia rusų kalba pareiškus, kad prastai kalba rusiškai, dėl to prašo vertėjo iš gimtosios serbų kalbos. Šį M.Markovičiaus įnorį patenkinęs teismas per mėnesio pertrauką iki pirmadienio posėdžio tokią vertėją rado. Tačiau, paaiškėjus, kad prasidėjęs teisiamojo pageidavimų koncertas tęsiasi, todėl pirmadienio posėdį vėl teks atidėti, vertėjos kelionė iš Vilniaus į Kauną buvo skubiai atšaukta.

Trečiasis bandymas atversti M.Markovičiaus byla numatytas dar po mėnesio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Erzelis

Erzelis portretas
gretutės fane >>> nusirašai ...ką norėjai pasakyti ???

gretutes fanas

gretutes fanas portretas
Klausykit ka ji raso,ko cia tikit, padiktavo Gretutei ir surase,nes ji pati nesugeba tik pagal padiktuota teksta

tik pas mus

tik pas mus portretas
taip gali šokinti kas tik nori,svarbu ne lietuvis:)ko terliojasi su tuo serbu?netikiu kad paeme tik 180 euru,iki alytaus už tiek gali nuvežti o ne i vokietija,visi melagiai serbai,sirai,nejaugi dar neisitikino kaip jie sugeba meluoti
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių