Prieš teismą stos vilkikus grobusią gaują subūrę kauniečiai

  • Teksto dydis:

Teisėsaugos pareigūnai Kauno apygardos teismui nagrinėti perdavė Lietuvoje, Danijoje, Belgijoje ir Vokietijoje veikusio nusikalstamo susivienijimo baudžiamąją bylą. Jo dalyviai bei kartu su jais veikę asmenys kaltinami Europos Sąjungos šalyse organizavęs vilkikų ir puspriekabių vagystes. Pagrobto turto vertė siekia 8 mln. litų.

Nusikaltimai vykdyti nuo 2010 metų pradžios iki 2012 metų pavasario. Iš viso kaltinimai, daugiausia - dėl stambaus masto vagysčių ir kitų nusikaltimų pateikti per 30 asmenų, penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra. 

Kauno apygardos teismui perduotoje 51 tomo baudžiamojoje byloje surinkti įrodymai dėl ginkluoto nusikalstamo susivienijimo organizavimo (kūrimo), vadovavimo jam ir dalyvavimo jo veikloje, didelės vertės turto grobimo, transporto priemonės identifikavimo numerių ir dokumentų suklastojimo, sunaikinimo ar pakeitimo, nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo ir realizavimo, piktnaudžiavimo tarnyba ir tarnybos paslapties atskleidimo. 

Iš viso nusikalstamo susivienijimo vadovui, dalyviams bei jiems talkinusiems asmenims inkriminuojama per 100 vilkikų ir puspriekabių vagysčių, dokumentų klastojimo ir jų panaudojimo bei netikrų lietuviškų valstybinių numerių ženklų pagaminimo ir panaudojimo epizodų. Taip pat surinkta įrodymų dėl aštuonių piktnaudžiavimo tarnyba ir tarnybos paslapties paviešinimo atvejų. 

Per kratas rasta ir paimta automatinių šaunamųjų ginklų, pistoletų, didelis kiekis šaudmenų, granatų, keturios pavogtos puspriekabes su kroviniais ir vilkikas "Volvo FH 440". Glaudžiai bendradarbiaujant ir teikiant informaciją kolegoms Latvijoje, dar vienas vilkikas "Volvo" buvo sulaikytas šioje šalyje.

Per kratas Lietuvoje taip pat rastos ir paimtos nusikaltimams daryti naudotos transporto priemonės su jose įrengtomis slėptuvėmis, suklastoti dokumentai, netikri valstybiniai numeriai, ryšio priemonės ir daug kitų svarbių įkalčių. 

Trims pagrindiniams kaltinamiesiems skirti suėmimai, kitiems - įpareigojimai periodiškai registruotis policijos įstaigoje ir rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.

Du asmenys už aktyvų bendradarbiavimą su teisėsaugos pareigūnais ir pagalbą atskleidžiant nusikalstamo susivienijimo padarytus nusikaltimus buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės. Vienas asmuo nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas pagal laidavimą, vienas asmuo tebeieškomas.

Dalis šios bylos, dėl septynių asmenų, buvo atskirta į savarankišką bylą, ją artimiausiu metu taip pat ketinama perduoti teismui. Dar vienas ieškomas asmuo sulaikytas, jo atžvilgiu tyrimą numatoma baigti artimiausiu metu.

Pareigūnai teigia nustatę, kad šį ginkluotą nusikalstamą susivienijimą įkūrė trys Kauno miesto gyventojai. Vienas iš jų tapo susivienijimo vadovu, jis rengdavo ir vadovaudavo nusikalstamo susivienijimo dalyvių pasitarimams. Per juos buvo aptarinėjami nusikalstamo susivienijimo planai, konkretūs nusikaltimai ir jų rezultatai, skirstydavo nusikalstamo susivienijimo dalyvių vaidmenis nusikaltimų darymo metu bei pasitelkdavo atskiriems nusikaltimams daryti šiam susivienijimui nepriklausančius asmenis - vilkikų vairuotojus, dokumentų ir valstybinių numerių klastotojus. 

Nusikalstamo susivienijimo vadovas iš visų jo narių rinkdavo 10 proc. įmoką nuo nusikalstamu būdu įgytų lėšų bei pats kontroliavo šį pinigų "fondą". Iš šių lėšų buvo įsigyjami nusikaltimo įrankiai ir priemonės, dengiamos kitos nusikaltimų išlaidos bei reikmės. 

Gaujos nariai vogdavo brangias transporto priemones Europos Sąjungos šalyse. Įsigydami ir naudodami netikrus transporto priemonių valstybinius numerius bei dokumentus, pagrobtą turtą jie atgabendavo į Lietuvą ir čia realizuodavo, o gautas pajamas - dalijosi.


Šiame straipsnyje: vilkikaigaujavagystės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių