Kauno žudynių byla: D. Kedžio bendrininkai dar nenubausti

  • Teksto dydis:

Praėjus septyneriems metams po žudynių Kaune, kai buvo nušauti su tariama pedofilija susieti teisėjas Jonas Furmanavičius ir Violeta Naruševičienė, įtariamiems Drąsiaus Kedžio bendrininkams nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs.

2009 metų spalio 5 dieną Kaune nušautas į darbą vykęs teisėjas, tą pačią dieną prie namų nužudyta D.Kedžio sugyventinės Laimutės Stankūnaitės sesuo Violeta Naruševičienė.

Prokurorai teigia nustatę, kad žmogžudystes įvykdė garliaviškis D.Kedys. Jis kaltino V.Naruševičienę leidus tvirkinti jo ir L.Stankūnaitės mažametę dukrą bei šios pusseserę, pačios V.Naruševičienės mažametę dukrą. J.Furmanavičių ir Andrių Ūsą kaunietis kaltino pedofilija. Visi teismai A.Ūsą išteisino.

Po žudynių besislapsčiusio D.Kedžio kūnas rastas 2010 metų balandį prie Kauno marių. Vyrui kaltinimai dėl nusikaltimų taip ir nebuvo pateikti. Tačiau įtariami D.Kedžio bendrininkai – buvę sugyventiniai Raimundas Ivanauskas ir Eglė Barauskaitė – perduoti teismui.

Šiemet birželį Vilniaus apygardos teismas R.Ivanauską pripažino kaltu dėl kurstymo ir padėjimo nužudyti bei skyrė jam aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę. E.Barauskaitė dėl visų kaltinimų išteisinta. Nuosprendis neįsiteisėjo, nes buvo apskųstas.

Ketvirtadienį Lietuvos apeliacinis teismas pradėjo nagrinėti šioje byloje pateiktus Generalinės prokuratūros ir R.Ivanausko apeliacinius skundus.

Posėdyje paskelbta, kad prokuratūra nesutinka su E.Barauskaitės išteisinimu ir prašo jai skirti aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę – to taip pat prašyta Vilniaus apygardos teisme. Generalinė prokuratūra mano, kad žemesnės instancijos teismas padarė netinkamas išvadas dėl E.Barauskaitės kaltės.

Tuo metu R.Ivanauskas prašo jį išteisinti. Vyras teismo posėdyje nepasirodė, teismui buvo pateikti dokumentai apie jo sveikatos negalavimus, taip pat pranešta, kad Kaune teisme bus nagrinėjamas klausimas dėl rūpybos šiam regėjimo negalią turinčiam asmeniui. R.Ivanauskui yra skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Kol neįsiteisėjęs nuosprendis, vyras paliktas laisvėje.

R.Ivanausko gynėjas Arnoldas Blaževičius į Apeliacinį teismą prašo iškviesti teistus, tačiau dėl aplaidaus reagavimo apie perspėjimus į planuojamas žudynes išteisintus buvusius ir esamus policijos pareigūnus: buvusį policijos generalinio komisaro pavaduotoją Visvaldą Račkauską, buvusį Lietuvos kriminalinės policijos biuro vado pavaduotoją Tomą Ulpį, Kriminalinės policijos biuro pareigūnus Dariušą Sinkevičių ir Vitalijų Vitkovskį, jų vadovą, Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininką Emilijų Damukaitį. Pareigūnai kaltinti piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu ir tarnybos pareigų neatlikimu.

Pagrindinis policijos pareigūnų bylos ir kitų bylų liudytojas Mindaugas Žalimas dabar yra saugomas valstybės. Anksčiau jį tyręs poligrafo specialistas Vitas Saldžiūnas liudytoją viešai pavadino „patologiniu melagiu“.

Advokatai sako, kad R.Ivanausko kaltė grindžiama M.Žalimo parodymais, todėl reikia nustatyti, ar jie patikimi ir šioje byloje. Jie prašo apklausti ir V.Saldžūną, taip pat skirti medicinos ekspertizę R.Ivanauskui.

Advokatų prašymų nepalaiko nei Generalinė prokuratūra, nei nukentėjusiesiems byloje atstovaujantis advokatas Valdemaras Bužinskas. Jie mano, kad netikslinga kviesti liudyti pareigūnus, aplinkybės, susijusios su pareigūnais, šioje byloje reikšmės neturi. Prokuroro Redo Savicko vertinimu, pareigūnų ir įtariamų Kedžio bendrininkų bylos susijusios, bet jomis remtis negalima.

Kalbėdamas apie poligrafo specialisto V.Saldžiūno apklausą, prokuroras pažymėjo, kad poligrafo išvada nėra pripažįstama įstatymo tinkamu būdu gautu įrodymu.

Apeliacinio teisėjo teisėja Elena Vainienė sakė, kad teisėjų kolegija išsamiai susipažins su pateiktais prašymais, įvertins nuomones ir paskelbs nutartį, ar reikalinga byloje atlikti įrodymų tyrimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

teisėsaugos cirkas gal pervargo bemeluodamas pats sau

teisėsaugos cirkas gal pervargo bemeluodamas pats sau portretas
o ką nuteisti tų bendrininkų tai nebuvo ir kedys tame mėšle nedalyvavo, nebent daug žinojo apie nuostabiosios Lietuvos motinos orgijas, todėl i pražuvo, o pasakas sekti, kuriomis nė vienas sveiko proto pilietis nebetiki nėra taip lengva. ar ne taip šventoji teisėsauga.

Anonimas

Anonimas portretas
jau visiems aišku,kad ne kedys žudė,o tai padarė vsd pedalai

danas

danas portretas
Nebutu taip baisu ,kad paskutiniais metais Lietuva sitaip nusirito. Baisiausia yra tai,kad mus tai tenkina.Zmones savo nepasitenkinima isreiskia zodzais ,kurie jau seniai prarade savo verte ,uzmtrse ,kad Dievas zmogui rankas dave ne pasikasinejimui.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių