Po tėvo keršto bando atsistoti ant kojų

Prieš mėnesį šalį sukrėtė tragedija Karmėlavoje, kai tėvas kelis kartus šovė į dukrą ir jos draugą bei padegė namą. Kaip dabar gyvena sunkiai sužeista Vita Sankauskaitė?

Nuolatinis skausmas

"Jaučiuosi skausmingai. Negaliu nei sėdėti, nei juo labiau vaikščioti. Gydytojai leidžia tik gulėti. Skauda nuo kiekvieno judesio. Ypač skauda nugaros apačią ir kojas. Po truputį atsigauna peršautos ir kitos kojos nervai, o tai yra žiauriai skausmingas procesas", – "Kauno dienai" atviravo 22 metų V.Sankauskaitė.

Skausmai jos neapleidžia net ir tuomet, kai stengiasi visiškai nejudėti. Gydytojai leidžia vaistus nuo skausmo, traukulių. Užmigti taip pat padeda tik medikamentai.

"Niekas negali pasakyti, kada pradėsiu vaikščioti. Gal po mėnesio, o gal tik po metų? Po to dar lauks sunki reabilitacija. Viskas priklauso nuo manęs, kaip stengsiuosi, bet ir nuo pačių nervų, kaip jie atsigaus", – aiškino mergina.

Niekas negali pasakyti, kada pradėsiu vaikščioti. Gal po mėnesio, o gal tik po metų?

Gydytojai, anot jos, jokių prognozių nepateikia. "Tik sakė, kad gimnaste nebūsiu", – tarstelėjo V.Sankauskaitė. Kelerius metus iki nelaimės ji lankė kovos menų treniruotes. Tačiau į jas ir į darbą, kurį turėjo iki lemtingos dienos, tikriausiai sugrįš gana negreitai.

Studijuodama statybos inžineriją, ji dirbo ir padavėja. "Žinau, kad ilgą laiką negalėsiu dirbti. Padavėjos darbas reikalauja daug fizinių jėgų, daug vaikščiojimo", – sakė karmėlaviškė.

Ji pasakojo, kad ir draugui tas vakaras nepraėjo be padarinių. "Jam skauda sužeistą ranką, būna, kad ištinsta. Nugarą irgi jaučia, tikriausiai dėl šuolio iš antro aukšto, kai gelbėjosi", – vardijo mergina.

(Vita Sankauskaitė, "Facebook" nuotr.)

Vargina košmarai

Tikriausiai baisiausia buvo pati nelaimės diena ir pirmosios dienos po jos? "Pirmos dienos neatsimenu – buvau apspangusi nuo vaistų. Nežinojau, nei kur esu, nei kas įvyko. Kai supratau, visą pirmą dieną pramiegojau, antrą – buvau lyg kosmose. Suvokti realybę labiau pradėjau trečią dieną. Bet tada prasidėjo visokie sapnai ir košmarai, – merginos balsas ėmė virpėti iš jaudulio. – Užmigti negalėjau. Akyse viskas stovėjo."

Tragedija įvyko vėlai vakare. Tąkart ji su draugu buvo namie. Žiūrėjo filmą, ruošėsi kitą dieną eiti į darbą.

Tėvas tame name nebegyveno jau kelerius metus. Jam buvo uždrausta prie jų artintis, tačiau sukūręs pragarišką keršto planą tą vakarą šio draudimo nepaisė.

Įėjęs daug kartų šovė į dukrą. Kelios kulkos skriejo pro šalį, viena pervėrė krūtinę ir įstrigo stubure, kita pataikė į šlaunį. Sužalotas buvo ir jos draugas Šarūnas.

Tėvas, palikęs kraujuojančią dukrą, užlipo į antrąjį aukštą ir ten sukėlė gaisrą. Tuo metu mergina, bejėgiškai gulėdama ant grindų, bandė kviestis pagalbos.

"Supratau, kad mane pašovė. Nieko negalvojau, tik stengiausi kuo greičiau paskambinti greitajai pagalbai", – pasakojo V.Sankauskaitė. Kai į ją buvo paleisti šūviai, rankose laikė telefoną. Laimė, kad pakirsta šūvių jo nepaleido.

"Viskas vyko žiauriai greitai. Kuo puikiausiai užuodžiau dūmus, nuo jų pradėjau dusti. Gulėjau ir laukiau, kol kažkas atvažiuos, padės, išgelbės", – kraupiomis akimirkomis dalijosi mergina.

Nulipęs iš antrojo aukšto tėvas atėjo iki gulinčios dukros. Ši užsimerkė, stengėsi nejudėti ir apsimetė mirusia. "Tėvas paleido dar vieną šūvį. Į save. Jei būtų šovęs dar kartą į mane, tikrai būčiau neištvėrusi", – įsitikinusi studentė.

Išgelbėjo pareigūnai

Tragedijos metu tėvui jau buvo įsiteisėjęs nuosprendis. Buvo nuspręsta, kad šis vyras dėl seksualinių nusikaltimų turi sėsti užgrotų. Deja, kol šie dokumentai keliavo iš vieno teismo į kitą, nuteistasis buvo laisvėje ir vykdė sunkiai protu suvokiamą planą.

Gindama sesę į teisėsaugą kreipėsi būtent V.Sankauskaitė ir jos draugas. Jie abu liudijo teisme. Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2015-ųjų gegužę, nors bylon sugulę įvykiai buvo 2014-ųjų pradžioje. Tuo metu įtariamasis skyrėsi su žmona, o nukentėjusioji dar buvo mažametė – dvylikos metų.

Tėvas savo kaltės nepripažino, tačiau šiemet Kauno apygardos teismas jį nuteisė devyneriems metams nelaisvės. Šis vyras buvo teistas ir anksčiau.

Ar tėvas visada buvo toks žiaurus? "Aš sakau, kad neturėjau tėvo", – savo santykį su juo apibūdino mergina. Ji teigė turėjusi nuojautą, kad gali atsitikti kažkas panašaus, – bandys keršyti, nors besitęsiant teismams tiesioginių grasinimų iš jo nebuvo sulaukusi. "Dėl to teisėsauga ir negalėjo man taikyti jokios specialios apsaugos", – aiškino nukentėjusioji.

Atvykus ugniagesiams mūrinis dviejų aukštų namas degė atvira liepsna, nudegė dalis stogo. Pirmame aukšte rastas nusišovęs tėvas. V.Sankauskaitę policijos pareigūnai jau buvo išnešę į lauką. Medikams teko ją gaivinti. Pareigūnai, girdėdami pagalbos šauksmą, į namą pateko išdaužę langą.

Gelbėdamasis Vitos draugas iššoko iš degančio namo antro aukšto, kuriame siautėjo liepsnos, ir taip pat ėmė skambinti pagalbos telefonu.

V.Sankauskaitės mama su dviem jaunesniais vaikais gyvena užsienyje.

Maža to, kad buvo sunkiai sužeista ir vos nežuvo, mergina, jau gulėdama ligoninėje, sulaukė tėvo brolio pykčio proveržio. Pasak merginos, jis iš sudegusių namų ėmė vilkti jam nepriklausančius daiktus, grasino pribaigti dukterėčią ir padegti jos kapą.

V.Sankauskaitė pasakojo, kad su dėde mažai bendraudavo, tik tada, kai šis atvažiuodavo pas jos tėvą. Abu broliai buvo tokie pat žiaurūs? Anot merginos, tėvas ir dėdė – vienodi. "Netgi tarpusavyje vis pykdavosi, nesutardavo", – pasakojo studentė.

(Vita Sankauskaitė, "Facebook" nuotr.)

Liko skolų kupra

V.Sankauskaitės situacija yra nepavydėtina. "Galvoje vis sukasi mintys, kaip ant kojų atsistoti ir kaip su skolomis susitvarkyti. Guliu ir tarsi plėšausi į visas puses, nes nežinau ką daryti", – neslėpė mergina.

Galvoje vis sukasi mintys, kaip ant kojų atsistoti ir kaip su skolomis susitvarkyti.

Bankai, anot jos, jau spaudžia dėl skolų grąžinimo, nežinia, kur teks gyventi, kai bus išleista iš ligoninės. "Namai sudegę, mes nieko nebeturime. Stogas kiauras, lietui lyjant namai skęsta. O kur dar tėvo skolos..." – atsiduso mergina.

Ji pasakojo, kad tėvas niekur nedirbo, o alkoholiui pinigų negailėdavo. Dukrą su žmona versdavo imti paskolas. "Su kumščiu prie veido pamosikuoja... Neturi kur dėtis. Atiduodi jam algą, imi paskolas, o po to imi paskolas, kad galėtum grąžinti tas paskolas", – dėstė karmėlaviškė. Anot jos, skola labai didelė – siekia 10 tūkst. eurų.

Atsidūrusi ligoninėje ji net turėjo atiduoti mylimą augintinį. Šunį padovanojo geriems žmonėms. Ji džiaugėsi, kad šie kasdien atsiunčia nuotraukų.

Vieno dalyko ji nesigaili – kad kreipėsi į policiją ir įdavė tėvą. "Jis padarė nusikaltimą, dėl to ir kreipiausi. Ir kitus raginu netylėti. Kuo ilgiau kenti, lauki, tuo blogiau", – dėstė V.Sankauskaitė.


Norintieji gali suteikti finansinę paramą:

Vita Sankauskaitė

LT827044060007915859

SWIFT kodas (BIC) CBVILT2X

Banko (SEB) kodas 70440

Paypal: sankauskaitev@gmail.com

Praverstų ne tik finansinė, bet ir fizinė ar kitokia pagalba atstatant sudegusius namus. Galintieji padėti, parašykite merginai feisbuke (Sankauskaitė Vita) arba kreipkitės į redakciją redakcija@kaunodiena.lt, (8 37) 302 250.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
Px, LT matom, kad visi saviakai. Matėm Garliavos atvejį

na ir žmonės

na ir žmonės portretas
labai stebina, kad tiek daug yra gailinčių ir pateisinančių prievartautoją. To išsigimėlio mergaitės ne mažos buvo, neprimokysi, o ir ekspertai ne kvaili - sugeba nustatyti tokius nusikaltimus. O jūs sakote "pakištas" - sąžinės neturit. Arba jums visur ir visada kalta tik moteris, net jei ji auka.

vida

vida portretas
gaila kad KUILYS spejo nusisauti [tokius prievartautojus------butina I kalejima!! ten !raptum!! ishgydys nuo sexo su nepilnameciais kuilys sleltanagis vargses mergaites ] saunuole ! gyne sesute besmegenis ishkrypelis [gaila kad nepakartas]
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių