Po kratų „Kauno butų ūkyje“ – įvairios versijos

Tiriant galimą piktnaudžiavimą, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) trečiadienį atliko kratas Kauno savivaldybės įmonėje "Kauno butų ūkis", jos vadovų bei jų artimųjų namuose.

Įtarimai nepareikšti

"Panevėžio valdybos pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo bendrovėje "Kauno butų ūkis" ir buvo atliekami neatidėliotini procesiniai veiksmai", – BNS pareiškė STT atstovė spaudai Renata Endružytė.

Pasak jos, iš bendrovės paimti tyrimui reikšmingi dokumentai, atliktos kratos kai kurių bendrovės darbuotojų namuose ir darbo vietose. Įtarimai byloje kol kas niekam nėra pareikšti. STT nedetalizavo, kokio pobūdžio piktnaudžiavimas yra įtariamas.

Po pareigūnų veiksmų pasklido įvairios kalbos, kodėl galėjo užkliūti savivaldybės bendrovė. "Kauno dienos" šaltinių teigimu, į teisėsaugą galėjo kreiptis nepatenkinti darbuotojai.

Kalbama, kad skundai pradėjo plaukti, kai iš įmonės "Kauno butų ūkis" buvo atleisti su buvusia Kauno valdžia susiję asmenys.

Pastaruoju metu įmonėje buvo pertvarkyta atlyginimų sistema, todėl mažiau dirbantiems sumažėjo algos. Praėjusį lapkritį dėl to net buvo parašytas skundas Valstybinei darbo inspekcijai, tačiau pastaroji pažeidimų nenustatė.

Skundai buvo masiškai rašomi Valstybinei mokesčių inspekcijai, prokurorams, Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai ir net aplinkosaugininkams.

Kalbama, kad skundai pradėjo plaukti, kai iš įmonės "Kauno butų ūkis" buvo atleisti su buvusia Kauno valdžia susiję asmenys.

Skundai nepagrįsti

Kaip DELFI teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, M.Zaborskas pats pas jį apsilankė dar pirmadienį ir pranešė, kad teisėsauga pradėjo tyrimą dėl tariamo piktnaudžiavimo.

"Direktorius perspėjo, kad yra daug skundų. M.Zaborskas pareigas pradėjo eiti praėjusių metų birželį, o nuo liepos pradėjo plaukti skundai. Iš viso jų gauta net dvylika. Du skundai vis dar tiriami, o dešimt nutraukti kaip nepagrįsti", – teigė V.Matijošaitis.

M.Zaborskas merui pateikė ir naujausią skundą. Manoma, kad būtent dėl jo STT pradėjo tyrimą. "Kauno butų ūkis" dar praėjusių metų birželį paskelbė konkursą dešimčiai automobilių įsigyti. Savivaldybės teigimu, konkurse dalyvavo trys įmonės. Tarp jų – ir bendrovė "Autoviči", kurią per kitas įmones valdo Matijošaičių šeima.

Po konkurso paaiškėjo, kad "Kauno butų ūkis" iš "Autoviči" įsigijo šešis automobilius, dar keturis nupirko iš Radviliškio įmonės.

Iš "Autoviči" buvo nupirkti krovininiai 5–7 metų automobiliai, kurių vieno vertė siekė nuo 4,8 iki 10,9 tūkst. eurų. Tai keturi "Ford Transit", "Peugeot Partner" ir "Fiat Doblo".

Kauno meras tikina, kad visi sandoriai buvo vykdomi per centrinį "Autoviči" padalinį Vilniuje, o apie pirkimus jis nieko nežinojo. "Būčiau žinojęs apie tokį sandorį, būčiau neleidęs jokių interpretacijų", – DELFI teigė V.Matijošaitis.

Suklaidino pavardė?

Skunde taip pat teigiama, kad už sandorį su "Autoviči", M.Zaborskui bendrovė esą padovanojo 2007 m. automobilį "Audi Q7". V.Matijošaitis tai kategoriškai neigia.

"Mes labai greitai pasinaudodami viešai prieinamais duomenimis išsiaiškinome, kad automobilį M.Zaborskas už savo asmenines lėšas pirko iš vilnietės, pavarde Matijoškienė. Gal skundo autorius ir suklaidino ši pavardė?" – juokėsi meras.

V.Matijošaičio teigimu, iš tiesų "Autoviči" pastaruoju metu pardavė keturis "Audi" visureigius, tačiau nė vieno jų kėbulo numeris nesutampa su tuo, kurį pirko M.Zaborskas.

Vakar po pietų STT suskubo paneigti viešumoje pasklidusius svarstymus, kad kratos gali būti susijusios su Kauno mero šeimos kontroliuojama įmone. "Nei su Matijošaičiu, nei su jo aplinka ar šeimos verslais nėra susiję", – portalui lrytas.lt tikino R.Endružytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
Ką norėti jei KKBU dirba už korupciją atleisti valdininkai. Buvęs direktorius atleistas už korupciją iš direktoriaus pareigų sėkmingai grįžo ne ką prastesnėms pareigoms direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams, kitas atleistas už tą patį yra atsakingas už viešuosius pirkimus.

Haris

Haris portretas
Reikia tikrinti UAB ”Būsto valda” Kauno mieste.Vien tiktai patikrinus, ar turi sutartys su visais daugiabučių butų savininkais,jų neturi,yra nusikalstama veikla.Tą patvirtino VMI,kodėl jiems leidžiama reketuoti Kauno miesto žmones,kodėl jie siunčia ,savo suformuotas ”sąskaitas” už nieką,jie juk tokiu būdu kas mėnesį susirenka pinigų savo pragyvenimui,kodėl žmonės apsišaukelius turi išlaikyti? Jie teismams ,antstoliams padedant prisitesia sau išlaikymą,antstoliai išreikalauja.Atiminėdavo butus ir t.t...Yra įrodymų.Kada šita Vilniaus vyrukų grupuotė ,baigs reketą Kauno mieste??? V.Matijošaitis sakė, kad vienintėlė verslo rūšis ,administravimas naudojasi išskirtinėmis verslo sąlygomis,vykdo veiklą,be sutarčių.Kodėl? LR civiliniame kodekse, 4.84 straipsnio 11 dalis,Administratoriaus veiklai mutatis mutandis ,taikomos šios knygas xiv skyriaus normos.Apeidami šią įstatymo dalį ,vykdo nusikaltimą plačiu mastu.Manau teisininkai supranta ką reiškia Mutatis mutandis ir knygos xiv dalis.

reidas

reidas portretas
OOO...kai isgirdau is kauno butu ukio statybininku kurie remontuoja socialinius butus ,kad gauna po 1000eur. ir daugiau.Sake daro bet kaip ,o gauna daug daugiau.Nes pries du men .tipo pasikeite ikainiai + dar kazkokie darbai kuriu jie nedaro o priraso.Tad dabar jie gyvena kaip turtuoliai.Tai kur stt.?Jei butus remontuodavo kiek zinau uz maziausias kainas,o dabar linksta iki privataus sektoriaus.Jai truksta tai dadeda per kazkokius nedaromus,bet prirasomus darbus.Kur teisybe?Mes mokesciu moketojai mokam i biudzeta,o savivaldybe moka kauno butu ukiui tokias algas uz kazka.Patykrinkit statybininkus,kurie remontuoja butus.Nes negaliu patyketi,kad komunalinis pralobo ir staiga statybininkams pradejo moketi tokias algas.Ieskom teisybes kur musu mokesciu moketoju pinigai plaunami.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių