Kauno parduotuves plėšę paaugliai prisižaidė

Teismui perduota pernai pavasarį Kauno pardavėjas terorizavusių dviejų T.Masiulio jaunimo mokyklos dešimtokų byla. Rengdamiesi plėšti nusižiūrėtas parduotuves, šie penkiolikamečiai keisdavosi ne tik vaidmenimis, bet ir drabužiais bei avalyne.

Keistas elgesys

Tik nustačius įtariamuosius, paaiškėjo atsakymai į kai kuriuos keblius klausimus. Pavyzdžiui, kodėl įtampą mieste kėlęs parduotuvių plėšikas mėgsta sugrįžti į nusikaltimo vietą po savaitės?

Į šį klausimą, kaip ir kitus, atsakė įtariamųjų amžius, lėmęs gana vaikišką jų elgesį. Nors, remiantis nukentėjusiųjų pranešimais, buvo skelbiama, kad plėšikauja peiliu ginkluotas vyras.

Pirmasis toks išpuolis buvo užregistruotas balandžio 24-osios rytą, kai tikri įtariamieji turėjo sėdėti pamokose. Tada buvo pranešta, kad grasindamas peiliu Prancūzų gatvėje esančioje parduotuvėje, vyras iš kasos aparato pagrobė 210 eurų. Tą pačią dieną policija net buvo sulaikiusį vieną šio mikrorajono gyventoją, tinkantį tikriems įtariamiesiems į tėvus. Šiam įrodžius savo alibi, jį teko paleisti.

Po savaitės toje pačioje parduotuvėje ir vėl grasinant pardavėjai peiliu iš kasos aparato buvo pagrobti 400 eurų. Ir vėl plėšikas dengė veidą šaliku. Tik jau išpuolis buvo įvykdytas po pietų.

Dar po savaitės, gegužės 6-osios vakare, grasinant peiliu jau Kalniečių gatvėje įsikūrusios parduotuvės darbuotojai, iš kasos aparato buvo pagrobti 194 eurai. Dar po savaitės – analogiškomis aplinkybėmis iš tos pačios parduotuvės buvo pagrobta 170 eurų. Tik jau išpuolis buvo įvykdytas po pietų. Tačiau abiem atvejais, kadangi jau buvo atšilę, plėšikas dengė veidą skarele.

Šimtaprocentis įkaltis

Dar po savaitės įvykdytas išpuolis vienoje Partizanų gatvės parduotuvėje jau skambėjo kur kas grėsmingiau. Anot naujos plėšiko aukos, šį kartą jis jau grasino daiktu, panašiu į šaunamąjį ginklą. Nepaisant to, pardavėja bandė jį sulaikyti, tačiau įsibrovėliui pavyko pasprukti su 488 eurų grobiu.

Po pastarojo išpuolio, galutinai perpildžiusio teisėsaugininkų kantrybės taurę, jie nutrūko. Kaip šiandien linkę aiškinti įtariamieji, susidūrę su pasipriešinimu, jie nusprendė išpuolius baigti.

Kaip jau rašyta, plėšikavimu ir vienos parduotuvės turto sugadinimu šiandien kaltinami penkiolikamečiai buvo surasti už poros mėnesių po paskutinio jų išpuolio – pernai liepą. Apiplėštų parduotuvių ir jų aplinkos vaizdo įrašus studijavę pareigūnai galiausiai apsistojo ties galimais įtariamaisiais ir net išplatino vieno asmens, kaip skelbta, galinčios turėti tyrimui reikšmingos informacijos, nuotrauką.

Įtariamųjų fiasko tapo per kratą vieno jų namuose aptikti batai su specifiniu pado raštu. Ekspertai, kuriems jie buvo perduoti, konstatavo, kad tai 100 proc. ta pati avalynė, kurios pėdsakų aptikta ir išpuolių vietose.

Bandė vedžioti už nosies

Penkiolikamečiai prisipažino keitęsi šiais batais, kaip ir drabužiais. Pastarieji, užfiksuoti vaizdo kamerų, taip pat rasti per kratas.

Įtariamieji prisipažino ir keitęsi vaidmenimis – vieną kartą vienas apiplėšdavo parduotuvę, kitam likus budėti gatvėje, kitą kartą būdavo atvirkščiai.

Jie teigė nusprendę apiplėšinėti parduotuves, nes manė, kad tai – lengviausia. Atvykdavę į jas viešuoju transportu. O išpuolių vietas rinkdavęsi pagal mažą pirkėjų srautą. Paskutinė iš jų buvo visai šalia vieno iš penkiolikamečio namų Partizanų gatvėje. Kitas gyvena Žemuosiuose Šančiuose.

Tačiau kaip buvo iš tikrųjų, paaugliai ėmė pasakoti ne iš karto. Iš pradžių vienas iš jų savo bendrininku buvo nurodęs visai su išpuoliais nesusijusį bendraamžį. Pastaram pavyko įrodyti savo nekaltumą. Tačiau ne per seniausiai teismui buvo perduota jo mamos byla, nes ši prisiėmė kaltę dėl šovinių, rastų per pareigūnų kratą jų namuose. Ji teigė esą radusi šiuos prieš kurį laiką, pasidėjusi ir pamiršusi.

Kiti įkalčiai – Nemune?

Per kratas buvo rastas ir žaislinis revolveris. Paaugliai tikino esą pirkę šį muliažą Stoties turguje iš romų tautybės asmens.

Tačiau, anot nukentėjusiosios, ne šiuo ginklu jai grasinta. Yra pagrindo įtarti, kad šį įkaltį įtariamieji galėjo įmesti į Nemuną. Jie teigia nuskandinę Nemune, kai nusprendė baigti plėšikavimus, ir kai kuriuos nusikaltimų metu dėvėtus drabužius, numetę juos į vandenį nuo tilto.

Už plėšikavimą, įsibraunant į patalpą ar panaudojant peilį, gresia laisvės atėmimas iki septynerių metų. Tačiau įtariamieji – nepilnamečiai ir dar neteisti, todėl mažai tikėtina, kad jiems bus skirta reali laisvės atėmimo bausmė.

Nebuvo šie penkiolikamečiai sulaikyti nė vienai parai, ir juos demaskavus. Laisvėje įtariamieji laukia ir nuosprendžio – jiems skirta tik periodinė registracija policijoje ir rašytinis pasižadėjimas niekur neišvykti. Dėl nepilnametystės greičiausiai už uždarų durų vyks ir jų teismo procesas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ugdymas naujų nusikaltėlių?

Ugdymas naujų nusikaltėlių? portretas
Tai kaip tie paaugliai grąžins pavogtus pinigus iš tų parduotuvių-juk jie niekur nedirba?Tėvai?Gal jie irgi tokie pat,bedarbiai...Iš tikrųjų būtų teisingiausia,kad tie plėšikėliai būtų įpareigoti su policijos priežiūra atlikti tam tikrus darbus,už kuriuos būtų atlyginta padaryta žala.O palikti viską lyg niekur nieko,kad jie nepilnamečiai plėšikai-tai ugdymas naujų nusikaltėlių.

Vile

Vile portretas
Kiek zinau, baudziamoji atsakomybe gresia nuo 14 metu amziiaus, tai prie ko cia - nepilnameciai? Turi atsakyti uz savo veiksmus, nes puikiausiai suprato,ka daro. jeigu ju butu nesulaike, po kiek laiko kartotu savo zygdarbius ir, visai gali buti, tai galejo baigtis ne tik pagasdinimu. Situos padarus reikia grieztai remti prie sienos,nes tai ne vienas spontaniskas apiplesimas, bet samoningas plesimas,kuris kartojosi ne karta ir ne du.

Hunis

Hunis portretas
I cype degradus. Tegul gieda gaideliai.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių