Lemtinga tapo paskutinė gimtadienio petarda

Kauno klinikose atsidūręs 12-metis iš Šakių jį sužalojusią petardą pirko viename iš didžiųjų prekybos centrų. Tačiau, atrodo, padarė kažkokią tipišką klaidą - kai uždegta rutuliuko formos petarda užgeso. Netrukus ji sprogo berniuko rankoje, smarkai sužalodama dviejų pirštų galiukus.

Sprogdino kelias dienas

Šios nelaimės, įvykusios sekmadienio vidurdienį, metu suaugusiųjų šalia nebuvo. Tik sužeistojo bendraamžis, kuris, laimė, nenukentėjo. Spėjo lemtingu momentu nusisukti ir pats nelaimėlis, dėl to išvengė veido nudegimo. 

Nepaisant to, Šakių ligoninės medikai, kuriems jis buvo skubiai nuvežtas, išsiuntė 12-metį į Kauno klinikas - plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos specialistams. Pastarųjų, skubiai sutvarkiusių žaizdas, globoje jis dar turėtų būti kelias dienas.

Anot paauglio mamos, lemtingu tapo paskutinis petardų pakuotės rutuliukas. Dalis jų buvo susprogdinta sutinkant Naujuosius metus. Tada jokių incidentų nebuvo. Kiti palikti 12-ajam sūnaus gimtadieniui, kurį jis minėjo nelaimės išvakarėse - šeštadienį. O paskutinįjį dešimtąjį rutuliuką sumanė su bendraamžiu susprogdinti tą lemtingą sekmadienio vidurdienį. 

Darbo sumažėjo

Anot Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vadovės Mildos Dambrauskienės, nuo fejerverkų nukentėję asmenys į jų gydymo įstaigą vežti visą ilgąjį savaitgalį. Tačiau, palyginti su ankstesniais metais, šiemet Naujieji sutikti kur kas ramiau.

Klinikų specialistų pagalbos prireikė trims vaikams ir keturiems suaugusiems. Pastarieji stacionarizuoti tik du. Vienas - dėl rankos sužalojimų. Kitas stipriau apdegė veidą ir kaklą.

Be jau minėto 12-mečio iš Šakių, į ligoninę paguldytas dar vienas vaikas - taip pat dėl rankos sužalojimo. Kitas, suteikus būtinąją pagalbą, išleistas gydytis į namus.

"Pastaraisiais metais pastebime tokių traumų mažėjimą. Manome, kad tai susiję su tuo, kad žmonės patys mažiau meistrauja sprogmenis. Daugiau juos perka", - dalijosi savo kolegų pastebėjimais M.Dambrauskienė.

Rekordai - šokiruojantys

Klinikų atstovei antrino ir laikinasis Kauno klinikinės ligoninės Priėmimo, skubios pagalbos ir traumų skyriaus vedėjas Artūras Šulnius.

"Nors susižalojusių plaštakas buvo ir prieš Naujųjų sutikimą, ir po jo, nieko stacionarizuoti nereikėjo. Apskritai traumų, sprogdinant fejerverkus, labai sumažėjo - arba žmonės tapo atsargesni, arba fejerverkai - kokybiškesni", - dalijosi savo įžvalgomis A.Šulnius.

Anot traumatologo, jų skyriaus specialistų pagalbos, sutinkant 2016-uosius, prireikė vos keliems suaugusiems asmenims. "O yra buvę, kad per Naujųjų sutikimą jų būdavo ir penkiolika", - teigė 20-ies metų darbo stažą turintis medikas.

Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties medikai Kaune suskaičiavo šešias fejerverkų aukas. Visi, kuriems prireikė jų pagalbos, buvo suaugę asmenys. Kai kurie iš jų nukentėjo jau pasibaigus Naujųjų metų sutikimo saliutams. Laimė, visi jie patyrė nesunkias traumas, nors kai kurie pranešimai skambėjo grėsmingai. Pavyzdžiui, Varnių gatvėje petarda 35-erių metų vyrui pataikė į akį. Kitiems nelaimėliams jos sprogo rankose, dėl to nesmarkiai buvo sužalotos plaštakos, apdegė veidai ar apsvilo plaukai. Kai kurie iš šias traumas patyrusių asmenų net atsisakė vykti į gydymo įstaigą.

Anot Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties medikų, pranešimai apie petardų aukas iš rajonų buvo kiek kitokie. Ten tarp nukentėjusiųjų buvo ir vaikų. 


Šiame straipsnyje: nelaimėssužalojimaspetardos

NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
Sakot - brangesni siais metais? Bet tai,kaip matau,neatbaido nuo pirkimo ir naudojimo,o paskui tragiskos pasekmes - ypatingai vaikams. Kainuotu 100 euru,vis tiek pirktumete.

Lina

Lina portretas
fejerverkai tapo brangesni. Jei pernai mokėjau 35 litus, tai šiais metais tokie pat - 24 eurai.

budintis

budintis portretas
Karšto komentaro straipsnio : „Prezidentė priėmė Šventojo Sosto nuncijaus skiriamuosius raštus“, komentaruose, (ieškoti Google) šalia jau skelbtų, paskelbta naujausia dieviškoji Apraiška: DIDŽIOJI APRAIŠKA 2016 m. sausio 2 d.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių