Parduotuvės kasininką sužalojęs pavyduolis sulaukė bumerango

Kauno apylinkės teismas izoliavo nuo visuomenės devyniolikmetį Beną Emilijanovą, kaltintą iš aklo pavydo sunkiai sužalojus Vaišvydavos „Maximos“ kasininką. Jam skirtas pustrečių metų laisvės atėmimas, tačiau iki nuosprendžio įsiteisėjimo smurtautojas paliktas laisvėje.

Sugriuvo visi planai

Kaip jau rašyta, šiųmetės liepos 6-osios vakarą į minėtą prekybos centrą su įjungtais švyturėliais bei garsiniais signalais lėkė ir policija, ir greitoji. Pastarosios medikai atgal jau skubėjo su sunkią galvos traumą patyrusiu jo kasininku, kuris Kauno klinikose skubiai operuotas.

26-erių metų nukentėjusysis buvo čia įsidarbinęs laikinai – kad patogiau būtų prižiūrėti netoliese gyvenančią mamą, kuriai ne per seniausiai buvo diagnozuota onkologinė liga, ir susitaupytų pinigų būsimiems mokslams – planavo kitais metais stoti į aukštąją mokyklą. Visi planai sugriuvo per vieną vakarą. Jis ne tik nebegali rūpintis mama, nes jam pačiam reikia pagalbos, – yra nedarbingas iki šiol. Be to, dėl nuolat svaigstančios galvos nebegali vairuoti automobilio, o dėl pablogėjusios atminties, greičiausiai, svajonė apie aukštąjį išsilavinimą ir liks tik svajone.

„Medikai neslepia, kad yra ir epilepsijos išsivystymo rizika“, – pasakojo teisme nukentėjusysis, pareiškęs B.Emilijanovui 64 tūkst. eurų ieškinį. Dar 4098 eurų ieškinį – už sumuštojo gydymą jam buvo pareiškusi Valstybinė ligonių kasa. Priteisti iš B.Emilijanovo 900 eurų – už jos teisines paslaugas, atstovaujant nukentėjusįjį, prašė ir šio advokatė.

Paskalų ir fantazijos kokteilis

Nukentėjusysis teisme pasakojo, kad niekada nepriekabiavo prie B.Emilijanovo draugės, kaip šis jį įtarinėjo. O tą atmintiną vakarą, grįždamas į kasą po trumpo apsipirkimo, buvo užpultas teisiamojo iš už nugaros.

B.Emilijanovas kaltintas sudavęs jam kumščiu į galvą mažiausiai septynis smūgius. „Gydytojai man vėliau sakė, kad trūko vos kelių milimetrų, kad būčiau paralyžiuotas“, – teigė sumuštasis. Jis pasakojo praradęs sąmonę po kelių pirmųjų smūgių, o, kai atsigavo, šalia buvo dvi kolegės. Viena iš jų teigė vos sugebėjusi atitraukti nuo jo įniršusį B.Emilijanovą. Šį tramdė ir tėvas, su kuriuo jiedu tą vakarą kartu atvyko. Tėvas – apsipirkti, o sūnus – pasiimti po darbo draugę, kuri jam prieš tai buvo pasakojusi, kad rūšiuojant sandėlyje prekes vienas bendradarbis praeidamas ją lietė. Anot B.Emilijanovo, ir kitos jo merginos bendradarbės buvo jam pasakojusios, kad minėtas jų kolega kvietė jo draugę į kiną. O tą lemtingą vakarą atvykus jos pasiimti, kasose nebuvo nei draugės, nei minėto jos bendradarbio. Todėl, kai šis galiausiai pasirodė, B.Emilijanovas teigė ir nesusivaldęs.

Siūlė pinigus dar reanimacijoje

B.Emilijanovas savo kaltę pripažino pilnai. Sutiko atlyginti ir ieškinius, tačiau teigė, kad nukentėjusysis prašo iš jo per daug.

„O, kiek jūs sutiktumėte atlyginti?“ - klausė B.Emilijanovo bylą nagrinėjęs teisėjas Bronislovas Liatukas. Kurį laiką mykęs, kad nežino, galiausiai, sufleruojant advokatui, B.Emilijanovas užsiminė apie 10 tūkst. eurų. Nors prieš tai buvo linkęs kalbėti apie 3 tūkst., kuriuos teigė siūlęs jau kitą dieną atėjęs su tėvais į reanimacijos skyrių, kuriame po operacijos gulėjo sumuštasis. Esą šis jo pagalbos nepriėmė. Nors nukentėjusysis teisme teigė negalėjęs tada nei normaliai kalbėti, nei mąstyti. Neatsakęs vėliau pastarasis ir į užpuoliko siunčiamas SMS žinutes, nors verstis, tegaunant iš „Sodros“ 119 eurų už nedarbingumą, jam dabar labai sunku.

Prašymų lavina

Netrukus po įvykio B.Emilijanovui nustatytas 0,55 promilių girtumas. Ir tai jo nusikaltimą sunkinanti aplinkybė.

Tačiau, atsižvelgiant į tai, kad jis neteistas, gailisi ir yra jauno amžiaus, prokuroras pasiūlė B.Emilijanovui trejų metų laisvės atėmimo bausmę. O ji mažesnė už gresiančios vidurkį. Už sunkų sveikatos sutrikdymą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki dešimties metų. Ir daugiau jokios alternatyvos.

Tačiau prokurorui nukentėjusiojo ieškinys taip pat pasirodė per didelis. Jis siūlė šį mažinti iki 40 tūkst. eurų.

Nukentėjusiojo advokatė, akcentuodama, kad jo gyvenimo kokybė sugadinta visam laikui tokiame jauname amžiuje, prašė jo ieškinio nemažinti. Ir siūlė skirti B.Emilijanovui už jo padarytą nusikaltimą numatytą vidurkį, - laisvės atėmimą penkeriems metams.

Tuo tarpu teisiamojo advokatas teigė, kad jo ginamajam pareikštas ieškinys neadekvatus jo padarytam nusikaltimui. „Teismas negali vieno asmens interesus sureikšminti, o kito nuvertinti,“ - citavo jis aukštesniojo teismo sprendimą panašioje byloje. Ir vardijo Aukščiausiojo Teismo vidurkius, priteistus panašiose bylose, – nuo beveik 3 tūkst. eurų iki beveik 21 tūkst.

„Esu įsitikinęs, kad bausmės tikslai bus pasiekti ir atidėjus bausmės vykdymą“, - teigė B.Emilijanovo advokatas. Pastarasis, dar kartą atsiprašęs nukentėjusiojo, pripažino, kad pasielgė kaip žvėris, ir taip pat prašė, kaip įmanoma, švelnesnio nuosprendžio.

Kalčiausias asmuo liko nenubaustas?

Teisėjui B.Liatukui abejonių dėl B.Emilijanovo kaltės nekilo. Jam skirtas pustrečių metų laisvės atėmimas, bausmę atliekant pataisos namuose.

„Nuteistojo advokatas prašė atidėti jo ginamajam bausmės vykdymą. Tačiau ši įstatymų išlyga už sunkius nusikaltimus panaikinta pernai spalį. Tačiau likusi kita galimybė, kai šią išlygą galima taikyti, jeigu teismo manymu, gresianti bausmė aiškiai prieštarauja teisingumo principui. Tačiau, kad būtų galima taikyti pastarąją išlygą, būtinas visas kompleksas išskirtinių aplinkybių. Bent jau dalis ieškinio turi būti atlyginta. Vien prisipažinimo ir gailėjimosi neužtenka“, - aiškino savo nuosprendį B.Liatukas.

Juo nukentėjusiajam iš B.Emilijanovo priteistas tik 15 tūkst. eurų atlygis. Nors, anot B.Liatuko, remiantis Aukščiausiojo Teismo praktika tokiose bylose ir su tokiais sužalojimais, jis yra maksimalus.

Valstybinės ligonių kasos ieškinys ir nukentėjusiojo advokatės prašymas priteisti iš B.Emilijanovo jos atstovavimo sumuštąjį išlaidas patenkinti pilnai.

Ar nuosprendį skųs, iš karto po jo paskelbimo dar negalėjo atsakyti nei nukentėjusysis, nei nuteistasis. Pastarasis, kaip ir į bylos nagrinėjimą, atvyko su palaikymo komanda. Tik tada jo draugė verkė pamačiusi nukentėjusįjį. O po nuosprendžio paskelbimo – jau apsikabinusi nuteistąjį. Eiti į salę išklausyti teismo sprendimo B.Emilijanovo draugė, kaip ir jo motina, neišdrįso. Nukentėjusiojo motina, kaip ir jos sūnus, įsitikinusi, kad ši mergina dėl visko ir kalčiausia, nes, režisuodama pavydo sceną, nenumatė galimų jos pasekmių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siaip

Siaip portretas
Tokius py-derus naikint reik tik pastebejus tokio elgesio uzuomazgas. Nukentejusiam galimai gerokai apgadintas gyvenimas, o cia tik 2.5 metu kalejimo ir 15k, tuos 15k per metus galima uzdirbt, o nukentejes del traumu gali apksritai visa gyvenima tenkintis minimumu, nes netures galimybiu gauti daugiau, ka butu galejes, jei ne tas proto invalidas. Vien is veido matosi kas per gaidelis, o dar sako nespresk is knygos pagal virseli

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Jis nei velnio nesigaili o sau patenkintas vaiksto po vaisvydavos ikine ir draugeliam patenkintas giriasi kad laukia sroko,tikiuosi kaip jis atsises sulauks savo atpildo tenai,o jam bus pamoka nes ta vistele tikrai jo nelauks nes kaip ji dirbo maximoij kabindavo svetimus vaikinus ir sededama kasoij akis blizgindavo,cia ne Luka sumusti reikejo o ja pacia gerai pakratyti kad turedama vaikina kitus kabindavo

Tu kur nekenti teisybes

Tu kur nekenti teisybes portretas
Zinai jai nezinai zmogaus ir nepazysti maziau lok blt ozy...
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių