„Parduodu vairuotojo pažymėjimą“: sukčių įklampino godumas

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Sukčiai vis dar sugeba nustebinti, medžiodami savo aukas ne tik telefoniniais pokalbiais, bet ir socialiniuose tinkluose. Tai patvirtino ir "Kauno dienos" atliktas tyrimas.

Siūlė vairuotojo pažymėjimą

Pačioje liepos pabaigoje pro "Kauno dienos" žurnalistų akis nepraslydo vienoje socialinio tinklalapio "Facebook" grupėje atsiradęs įrašas: "Padedu su teisėm. Plačiau P.M. (privati žinutė – aut. past.)". Toks pasiūlymas nė iš tolo nekvepėjo sąžiningumu, todėl nuspręsta susisiekti su įrašo autoriumi.

Į žurnalisto žinutę Deividu Olubu pasivadinęs asmuo atsakė jau kitos dienos pavakarę. Vyras į klausimą apie pagalbą "sutvarkant" vairuotojo pažymėjimą atsakė trumpai ir aiškiai: "Galiu."

Susirašinėjimo metu žurnalistui buvo pasakyta, kad kalbama ne tik apie populiariausią B kategoriją (galimybė vairuoti lengvąjį automobilį), bet ir apie kitas. O kaina prasideda nuo 650 eurų. Tariamas Deividas tikino, kad gali suorganizuoti ir tokį variantą, kad vairuotojo pažymėjimą išlaikytų kitas žmogus, o pačiam net nereikėtų atvykti.

Vyras į klausimą apie pagalbą "sutvarkant" vairuotojo pažymėjimą atsakė trumpai ir aiškiai: "Galiu."

Žarstė pažadus

"Ar pažymėjimas bus registruotas "Regitros" sistemoje?" – taip skambėjo vienas "Kauno dienos" užduotas klausimas, o atsakymas į jį tik dar labiau piršo mintį apie galimą sukčiavimą.

"Taip, pažymėjimas normalus, įtrauktas į "Regitros" sistemą, – pažadus žėrė rusų filmo "Bumeris" vieno iš herojaus nuotrauka savo "Facebook" profilį papuošęs veikėjas.

Toliau pokalbis vyko apie konkrečias kategorijas ir jų kainą. Pirkėju apsimetęs "Kauno dienos" žurnalistas teigė norintis C ir A kategorijų vairuotojo pažymėjimų.

Pasak įtariamo sukčiaus, tai kainuotų jau 1,4 tūkst. eurų. Pokalbio herojus sakė galintis per kelias dienas sutvarkyti ir mokyklinį egzaminą, o tada imtųsi reikalų "Regitroje".

Pasiteiravus, kaip toliau klostytųsi "visi tvarkymo reikalai", jis aiškino, kad bus reikalinga paso kopija, o pačiam būtina pasirūpinti medicininės apžiūros pažyma.

Buvo paaiškinta ir tai, kad pinigus, jau minėtus 1,4 tūkst. eurų, reikėtų sumokėti dalimis – pusę sumos prieš, o likusią dalį jau gavus vairuotojo pažymėjimą. Be to, visi reikalai būtų tvarkomi Kaune.

Sumokėti pinigus tariamam Deividui tiko ir bankiniu pavedimu. Jis be vargo žurnalistui atsiuntė ir savo sąskaitos numerį.

Tuo šis pokalbis ir baigėsi, kadangi buvo nuspręsta tą patį asmenį išbandyti naudojant kitą "Kauno dienos" žurnalistų sukurtą "Facebook" profilį.

Tarp Vilniaus ir Kauno

Rugpjūčio 4 dieną prasidėjo dar vienas susirašinėjimas su tuo pačiu asmeniu. Šį kartą buvo bandoma "nusipirkti" B kategorijos vairuotojo pažymėjimą. Tariamas Deividas į pokalbį įsitraukė tą pačią dieną, o savo paslaugas įvertino 250 eurų. Viską, kaip ir ankstesniame pokalbyje, buvo žadama sutvarkyti Kaune, tačiau "Kauno dienos" žurnalistai nusprendė išbandyti kitą miestą.

"Galima ir Vilniuje, tik pinigus turėsi man pervesti į sąskaitą, nes esu apsikrovęs darbais", – sąlygas ėmė diktuoti įtariamas sukčius.

Visgi buvo rastas kompromisas. Buvo sutarta, kad pinigai ir reikiami dokumentai įtariamam sukčiui bus paduoti susitikimo Kaune metu. Tai buvo lemiamas momentas, paskatinęs kreiptis į Kauno apskrities policijos pareigūnus.

Surengė operaciją

Po "Kauno dienos" darbuotojo pareiškimo, pareigūnai rugpjūčio 9 dieną surengė sulaikymo operaciją. Buvo sutarta su įtariamu sukčiumi susitikti Laisvės alėjoje, čia esančioje vienoje iš kavinių.

Į sutartą vietą atvykęs žurnalistas atsisėdo prie vieno iš lauko staliukų, o tariamo Deivido dar teko palaukti. Tiesa, jis dar prieš susitikimą buvo atsiuntęs ir savo telefono numerį, su žurnalistu nuolat palaikė ryšį.

Operacija buvo rengiama per pačius pietus, kai visa Laisvės alėja buvo sausakimša žmonių. Tačiau netoli susitikimo vietos buvęs "Kauno dienos" fotografas netruko pastebėti jaunuolį, vis stebintį kavinę, kurioje jau sėdėjo žurnalistas.

Minėtas jaunas vyras akivaizdžiai nervinosi, vaikščiojo tai pirmyn, tai atgal. Dėvėjo akinius nuo saulės, tačiau savo apranga niekuo neišsiskyrė iš šiuolaikinių jaunuolių. Kiek luktelėjus paaiškėjo, kad tai tikrai tariamas Deividas – jis nužingsniavo jo laukiančio žurnalisto link.

Iškalbingas pašnekesys

Kavinėje vyko pokalbis, kuris buvo įrašinėjamas ir atskleidė naujų faktų apie įtariamą sukčių.

– Ar gali padėti sutvarkyti dar ką nors? Man reikėtų motociklo pažymėjimo", – bandydamas išsiaiškinti šio herojaus sukčiavimo mastą paklausė "Kauno dienos" žurnalistas.

– Galiu, motociklo irgi sutvarkyčiau.

– O kiek kainuotų?

– Apie 800 eurų.

– Kaip greitai galėčiau jį gauti? Ar pačiam reikėtų važiuoti egzamino metu?

– Reikėtų, bet net ir kritinių klaidų ten niekas nežiūrėtų. Per mėnesį galėčiau sutvarkyti.

– O neišeitų padaryti taip, kad man pačiam nereikėtų važiuoti?

– Išeitų.

– Bet būtų dar brangiau?

– Taip, nes reikėtų mokėti tam žmogui, kuris už tave važiuotų.

– Tai kokia galutinė kaina, jei man pačiam nereikėtų važiuoti. Tikriausiai sutvarkyti motociklo pažymėjimą dar lengviau, nes reikia užsidėti šalmą, tai niekas ir nemato, kas iš tikrųjų važiuoja?

– Tai taip, niekas ten ir nemato", – tęsia pašnekovas ir dirstelėjęs į telefoną patikslina, kad motociklo pažymėjimas kainuoja 650 eurų, o jei prašoma sutvarkyti net ir važiavimą egzamine, jos pabrangsta iki 850 eurų.

– O nebus taip, kad pažymėjimas nepapuls į "Regitros" sistemą? Gausiu tik patį dokumentą, bet sistemoje jų niekas nematys?

– Tikrai ne, kaip taip gali būti. Aš nežaidžiu vaikų žaidimų, jei darau su žmogumi, tai darau iki galo. Man gerai, jam gerai.

– Tai tikriausiai dar turi duoti ir instruktoriui pinigų?

– Tai aišku, kad turiu duoti.

– Jau galvojau, kad nelabai įmanoma sutvarkyti tokius dalykus "Regitroje". Daug kas dar taip sutvarko?

– Yra yra. Aš per savaitę apie 10–15 žmonių sutvarkau.

– Tai nemažai pinigų uždirbi.

– Tikrai neblogai išeina uždirbti. Galiu dar ir techninę apžiūrą automobiliui sutvarkyt, jei reikia.

– Kiek kainuoja? Visiškai nesvarbu, kad automobilyje kažkas neveikia? Kurioje vietoje taip sutvarko?

– 70 eurų. Atvažiuoji, kitas žmogus sėda prie vairo, o tu paskui paimi lapelį ir išvažiuoji. Nieko daryt nereikia, svarbu, kad automobilis būdų iš išorės tvarkingas. Galima viską sutvarkyti Kaune, Raudondvario plente.

– Supratau, tai dabar jau atsiskaitom už tas būsimas mano teises. Kiek pinigų tau turiu paduoti? 250 eurų?

– Taip taip, 250 eurų.

Uždėjo antrankius

"Kauno dienos" žurnalistui perdavus pinigus, jaunuolis juos garsiai perskaičiavo, tačiau jais džiaugėsi neilgai. Netrukus prie staliuko prieina Kriminalinės policijos pareigūnai, kurie prisistatę uždėjo sukčiui antrankius ir jį išsivedė.

Nuvykus į komisariatą pagautas sukčius jau buvo nekalbus. Jis nesakė savo vardo ir pavardės, adreso. Tačiau pareigūnams netruko išsiaiškinti, kad Deividu prisistatęs asmuo – 19-metis Ignas Venckus.

"Jis kelis kartus jau buvo įkliuvęs dėl sukčiavimo", – komisariate žurnalistams sakė pareigūnai.

Jaunuolis buvo uždarytas į areštinę, jo namuose, Dainavos rajone, atlikta krata.

Jau kitą dieną po I.Venckaus sulaikymo, policijos atstovai išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad "Kauno dienos" demaskuotas sukčius sulaukė atpildo. Teismo sprendimu, praėjus vos parai po įvykio, jaunuoliui paskirta bausmė – du mėnesiai viešųjų darbų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rokis

Rokis portretas
Jus i jo feisa paziurekit. Kokia regitra. Jis net nezino kur randaisllsi. Galetu ir drambli parduot. Nors nezino net kaip atrodo.

dede

dede portretas
Reikejo neskubeti,butu ir REGITR paklibine.

Policijai

Policijai portretas
Minus balas
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių